Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Nasıl Yapılır İğne oyası nasıl yapılır? Zürafa tekniği nasıl yapılır?

        İğne oyasıgeleneksel el sanatlarının en önemli yapımlarından biridir. Yıllardır genç kızların çeyizlerini süsleyen ve kesinlikle çeyizlerinde olması gereken bir parçadır. İğne oyası ile çok kullanımlı ürünler elde edilir. Yemeni kenarları ve iğne oyalı çeyizlik örtüler gibi.

        İğne oyasıoldukça göz nuru dökülen ve zahmetli olan bir sanat işidir. Günümüzde hala bu gelenek çok fazla olmasa da devam etmektedir. İğne oyasının nasıl yapıldığına dair bilgi vermek amaçlı aydınlatmak için kısa bir öğreti paylaşımında bulunalım.

        Öncelikle iğne oyası yapmak için;bir tülbent ya da ince bir kumaş, iğne ve iplik gereklidir. Çeşitli motifler vardır. Ancak ilk kenar işi olan ‘’zürafa’’ işleme ile nasılyapılırınbasit bir açıklamasını sağlamış olalım. İpliği iğneye geçirerek işe başlanır, kumaşın kenar kısımları hafifçe içe doğru kıvrılır ve iğne kumaştan geçirilerek önce bir düğüm atılır.

        Daha sonra iğne kenara geçirilerek bekletilir ve iğnenin üzerine üst kısımdan iki kere iplik atılır ve iğne çekilerek iplik sıkıştırılır. Buna “zürafa tekniği” denilir. Yan yana aynı işlemzürafa aralıklarıverilerek tekrarlanır. Bu şekilde düzgün bir çalışma yapılarak üzerine yapılacak çiçek ya da başka desenlerle çalışma sürdürülür. Tüm işlemelerdezürafa tekniğikullanımı geçmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Fatma Isaoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ