Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlginç uyku kültürü: İzlanda’da bebeklerin soğuk havalarda sokakta uyutulması
        1

        Danimarka, İzlanda, İsveç, Norveç veya Finlandiya'da bir caddede dolaştığınızda soğuk bir kış gününde bile, içinde uyuyan bir bebek varken bebek arabalarının sessizce kendi başlarına durduğunu görme şansınız vardır. Bu bebekler, soğuk havada nasıl hasta olmadan uyuyabiliyorlar? İşte, sizin için soğuk havada uyutulan bebekler hakkında bilgiler...

        2

        EVLERİNDE YETERLİ HAVA SİRKÜLASYONU YOKTU

        İzlanda’da uzun bir süre kapalı mekanda uyku koşulları o kadar da iyi değildi. Yetersiz hava sirkülasyonu ve aşırı kalabalık yaşam koşulları nedeniyle geleneksel İzlanda evleri bunaltıcıydı ve bazen yemek pişirmekten dolayı duman çıkıyordu.

        3

        BİR KİTAPLA GELENEK HALİNE GELDİ

        20. yüzyılın başında bir tüberküloz salgını ülkeyi sarstı ve 1926’da Dr. David Thorsteinsson, İzlanda'da açık hava yaşamı ile temiz havanın çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmedeki faydalarını savunan bir pedagoji kitabı yayınladı. Bu kitap oldukça popülerleşti ve 20. yüzyılda İzlandalıların ikinci nesli dışarıda uyudu, o zamandan bu yana her nesil dışarıda uyumaya başladı.

        4

        EBEVEYNLER NE DÜŞÜNÜYOR?

        Günümüzde ebeveynler bebeklerini dışarıda dinlendirirken bulaşıcı hastalıklardan endişe duymuyorlar. İzlandalıların çoğu, çocuklarının dışarıda evin içinden gelen seslerden rahatsız edilmeden uyuduklarında daha uzun uyuduğunu düşünüyor.

        5

        BEBEKLERİN UYUTULMA AŞAMALARI

        Uyku zamanı genellikle şu şekilde gerçekleşir: Bebek yorulur, bebek arabaya konulur. Bebek uyuyana kadar bebek arabasında sallanır veya kucakta uyutulur. Araba güvenli bir yere bırakılınca ebeveynler ayrılır.

        6

        HANGİ KOŞULLARDA BEBEKLERİN DIŞARIDA UYUMASINA İZİN VERİYORLAR?

        Uluslarası Çevresel Sağlık Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre Finlandiya’daki ebeveynler, genellikle bebek 2 haftalıkken dışarıda uyutmaya başladıklarını ve bunu günde bir kez yaptıklarını aktardılar. Ebeveynler, bebeklerinin -15 dereceye kadar olan soğuklarda dışarıda uyumasına mutlu bir şekilde izin verdiklerini, onları yünlü giysilere sararak rahat ettirdiklerini bildirdi.

        7

        EBEVEYNLER ENDİŞELENMİYOR MU?

        İstatistiklere göre, İzlanda'nın suç oranı çok düşük; başkentte yılda ikiden az cinayet işleniyor. Nüfusu yaklaşık 320.000 kişi olan bu ülkede insanlar, bebeklerini kafelerin dışında bırakacak ve kendilerini güvende hissedecek kadar komşularına güvenme eğilimindeler.

        8

        Ayrıca bebek arabaları sokaklarda terk edilmiş ve unutulmuş gibi görünse de, bir gözü pencereden dışarıda olan ebeveynler, ellerindeki bebek telsiziyle çocuklarını gözetim altında tutuyorlar.

        9

        İSKANDİNAVYA'DA ÇOCUKLAR DIŞARIDA VAKİT GEÇİRMEYE TEŞVİK EDİLİR

        Amerikalı çocuk doktoru Dr. Jennifer Shu, İskandinav ülkelerindeki ebeveynlerin çocuklarının dışarıda geçirdiği zamanı en üst düzeye çıkarmaya öncelik verdiklerini ve "Kötü hava diye bir şey yoktur, sadece kötü kıyafet vardır." diye düşündüklerini belirtti.

        10

        Bu felsefeye göre bebekler ve çocuklar uygun giyindikleri sürece yılın her döneminde dışarı çıkabilirler. Ayrıca, Danimarka ve İsveç'teki eğitimciler aynı kavramı öğretime de uyguluyorlar; buradaki pek çok okul, açık havanın sınıf olarak kullanılmasını teşvik eden orman okulu modelini izliyor.

        Kaynak: Quartz, World Health Organization(WHO), International Journal of Circumpolar Health, Insider.

        Haberi Hazırlayan: Ece Çınar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ