Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmir'in en eski yerleşim yeri Yeşilova tarihe ayna tutuyor

        İzmir'in en eski yerleşimlerinden biri olan Yeşilova Höyüğü'nde son dönemde yapılan arkeolojik kazılarda 200'den fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan ayı dişi heykeli, ayı heykeli, üzüm çekirdeği, parfüm şişesi, biberon ve daha pek çok buluntu, Yeşilova Höyüğü'nün tarihi hakkında bilgi verdi.

        Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, Yeşilova Höyüğü'ndeki son gelişmeleri aktarmak üzere Habertürk TV'den Gülçin Ayçe'ye konuştu.

        Her yıl ortaya çıkan bulgular sayesinde yeni bilgiler öğrendiklerini söyleyen Derin, "Önceden buradaparsın yaşadığını biliyorduk ancak ayı heykeli ile burada ayının da yaşadığını öğrenmiş olduk.Ayı dişi ve ayı heykelcikleri İzmirve civarındaki hayvan yaşamı ile ilgili önemli bulgulardır." dedi.

        Dönemin yapıları hakkında da çok ciddi bilgilere ulaştıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, "Bugüne kadar batıda çıkmamış olan 8200 yıl öncesine ait bir ev modeli, hem Egelilerin yaşam tarzı hakkında bilgi vermesi hem de o dönemin ev modellerini göstermesi açıdından bizim için çok önemli bulgular arasında sayılabilir." şeklinde konuştu.

        O dönemde kadınların bakımlı olduğunu ifade eden Derin, "5 bin yıl öncesine ait koku kapları Egeli kadınların, süsüne ne kadar önem verdiklerini anlatıyor. Hatta onlara ait bir mücevher kutusu da kadınların güzelliklerinedüşkün olduklarını gösteriyor." açıklamalarında bulundu.

        REKLAM

        5 bin yıllık üzüm çekirdeklerinin, İzmir'in üzümün beşiği olduğunu göstermesi açısından da önemli olduğunun altını çizdi.

        Derin, serçe formundaki mama kabınınise bebeklerin beslenmesinde kullanılmış olabileceğini söyledi. Küçük bir serçe kuşu gibi yapılmış gaga ağızlı testiciğin 5 bin yıl önce bebeklere mama vermek için kullanılmış olabileceğini belirten Derin, "Hani çocuklara süt içirmek için anneler 'bak kuş geliyor' derler ya, anneler bunu 5000 yıl daha önce düşünmüşler herhalde ki kabı kuş şeklinde yapıp çocuklarına yiyeceklerini vermişler" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ