Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Yamula Barajı civarında 2017 yılında bir keçi çobanının bulduğu fosiller üzerine bir yıl sonra bölgede başlatılan kazılardan çıkarılan hayvan fosilleri, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezi'nde muhafaza ediliyor.

7.7 milyon yıl öncesine ait fosillerin temizlik ve bakım işlerinin yanı sıra ayaklandırma çalışmaları uzmanlarca gerçekleştiriliyor.

İnşaatı devam eden Kayseri Paleontoloji Müzesi'nde sergilenmesi için fosillerin minyatürleri sanatçı Hatice Çolak tarafından polimer kilden şekil verilerek yapılıyor. Hayvan figürlerleri daha sonra 3D tarayıcılarla taranarak 3D yazıcılarla çoğaltılıyor ve boyanıyor.

DEV HAYVAN ÖZELLİĞİ TAŞIYAN FOSİLLER BARINDIRIYOR

Uzman antropolog Ömer Dağ, Yamula Barajı çevresinde yürütülen kazıların Türkiye'deki diğer fosil kazılarından farklı olarak megafauna (dev hayvan) özelliği taşıyan fosiller barındırdığını söyledi.

Kazılarda fil, gergedan, zürafa, kılıç dişli kaplan ve boş boynuzlu gibi birçok hayvan türünün atalarına ait fosillerin ortaya çıkarıldığını anımsatan Dağ, örneklerin oldukça iyi korunduğunu, deformasyonun ise son derece az olduğunu ifade etti.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ