Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: La Palma Adası'dak volkan paniği bitmiyor! Evimi bile tanıyamıyorum! - Haberler
        1

        İspanya'nın güneybatısındaki La Palma adasında bulunan Cumbre Vieja Yanardağı'nda lav akışı, 19 Eylül'den bu yana sürüyor.

        2

        Associated Press, küllerle kaplanan adada son durumu görüntüledi.

        3

        Bir çocuk salıncağı, bir avluda bir çeşme. Kaçma telaşında terk edilmiş bir tepsi… La Palma adasındaki bir yanardağdan kül fırtınası estiğinde ve adım adım zemine sürüklendiğinde hepsi kaybolacak.

        4

        Adadaki felaketin sonu ister lavdan ister külden gelsin, Cumbre Vieja yanardağının altında bulunan evler ve tarlalar ağır çekimde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

        5

        Patlamanın 19 Eylül'de başlamasından bu yana, yetkililer Cumbre Vieja yanardağı ile Atlantik Okyanusu arasında 20 bin dönümden (8.200 hektar) fazla alana girişi yasakladı.

        6

        La Palma'nın batı kıyısını ikiye bölen yasak bölgede yalnızca polis, asker ve bilim insanlarının serbestçe hareket etmesine izin veriliyor.

        7

        Yemyeşil arazi daha önce hem sakinler hem de ziyaretçiler için bir cennete benziyordu. Yerliler İspanya'nın Kanarya Adaları'nın yarı tropikal sıcaklığında muz ağaçları yetişirken, İspanyollar ve diğer Avrupalılar burada denize yakın olmak için tatil yapıyor ya da emekli olunca burada yaşamaya başlıyorlardı.

        8

        Şimdi, tahliye edilen sakinler, en sevdikleri eşyalarını kurtarmak veya en azından tehlike altındaki mülklerini görmek için evlerine yetkililer eşliğinde gidebilmek için izin bekliyor.

        9

        Cristina Vera ağlayarak, "Evimi bile tanıyamıyorum. Etraftaki hiçbir şeyi tanıyamıyorum. Komşularımın evlerini tanımıyorum, dağı bile. Her şey o kadar değişti ki nerede olduğumu bilmiyorum." dedi.

        10

        7 binden fazla insanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesiyle, can kaybının önüne geçildi.

        11

        Yetkililer, patlayan yanardağın yakınında yaşayanlara, uçuşların iptal edilmesine ve eğitime ara verilmesine sebep olan yoğun kül yağışı nedeniyle içeride kalmalarını söyledi.

        12

        İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı 6 haftadan fazla bir süredir lav, kül ve gaz püskürtüyor.

        13

        Uzmanlar, volkanın kısa vadede sönmesini beklemiyor.

        14
        15

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ