Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika haberler: Mark Dickey, 1040 metre derinlikte 5. günü tamamladı! Mağara'da mahsur kalan ABD'li bilim insanının tahliyesine doktorlar karar verecek! - Güncel haberler

        Mersin'deki Morca Mağarası'nda, 5 gün önce mide kanaması geçirdiği için yardım talebinde bulunan ABD’li bilim insanı Mark Dickey için çalışmalar devam ediyor.

        192 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR

        DHA'da yer alan habere göre ABD, Bulgaristan, Arnavutluk, Macaristan, İtalya, Polonya, Romanya, Ukrayna’dan kurtarma ekiplerinin yanı sıra Türkiye’den AFAD, UMKE, jandarma ve acil sağlık görevlilerinden oluşan 192 kişilik ekip dev organizasyonda görev alıyor.

        İKİ PLAN ÜZERİNDE DURULUYOR

        AFAD koordinasyondaki ekipler; arama, kurtarma, tedavi hizmetleri ve lojistik konularında çalışmalarını sürdürüyor. ABD’li bilim insanının çıkarılması için 2 plan üzerinde duruluyor.

        REKLAM

        SAĞLIĞINA KAVUŞMASI BEKLENEBİLİR

        Bunlardan biri; Mark Dickey’in sağlığına kavuşarak kendi imkanı ile çıkması, diğeri ise mağara içerisinde stratejik noktalara her biri 7 kişiden oluşan ekiplerin yardımı ile çıkarılması.

        DAR KORİDORLAR DA AÇILIYOR

        Bunun için mağara içerisinde hem halat döşeme, hem de dar noktaların genişletmesi çalışmaları sürüyor. Kurtarma organizasyonunu yöneten AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Recep Şalcı, ABD’li bilim insanının sağlık durumunun iyiye gittiğini belirterek, sağlık kontrollerinin sürdüğünü ve tahliyenin doktorların vereceği karar bağlı olarak uygulanacağını söyledi.

        "HASTAMIZ 1040 METREDE BULUNUYOR"

        AFAD Arama Kurtarma Daire Başkanı Şalcı, “Şu an kurtarma faaliyetlerinde 5’inci gün. Mağara 1276 metre ama hastamız şu anda 1040 metrede duruyor. Doktorlar müdahale ediyor. Mide kanaması geçirdiği için doğal olarak kan kaybetti. Kan takviyesi ve serumla durumunu stabil bir hale getirmek ve planımız ondan sonra da tahliyesini başlatmak. Doktorlarımızı tıbbi müdahaleyi yaparken bizde öncelikle 1040 metreye iletişim döşedik.

        REKLAM

        "TELEFON BAĞLANTISI KURULABİLİYOR"

        Orası ile bir telefon bağlantısı kurduk. Bu mağara dünyada tahliyesi en zor mağaradan bir tanesidir. Aynı zamanda kazazedenin tahliyesi sırasında gerekli sistemlerin oluşturulması, dar olan yerlerin genişletilmesi için patlatılma yapıldı. Bunu da sadece Türkiye olarak yapmıyoruz. AFAD’ın koordinasyonunda Avrupa Mağara Kurtarma Federasyonu ile ortak çalışıyoruz. Şu anda 8 ülkeden 192 mağara arama kurtarma personeli ile bu kurtarmayı gerçekleştiriyoruz.

        "DOKTOR ONAYINDAN SONRA TAHLİYE OLABİLİR"

        Bu kurtarma, dünyadaki en zor kurtarmalardan bir tanesi ve uzun bir süre olacak. Doktorlar onay verdikten sonra tahliye başlayacak. Umuyoruz ki 5-6 gün içerisinde hastamızı yukarıya çıkartıp, güvenli bir şekilde hastaneye sevk ederiz. Bu sadece bir kurtarma operasyonu ile birlikte 2100 metrede bir ana kamp organizasyonu olarak geniş kapsamlı bir organizasyondur. AFAD olarak, devlet olarak bunun organizasyonunu gerçekleştiriyoruz. Umuyoruz ki bu operasyon sağ salim tamamlanır ve ailesine kavuştururuz dedi.

        VALİ PEHLİVAN: TAHLİYE İŞLEMİ BİRAZ ZAMAN ALACAK

        Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, mağara girişine gelerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Pehlivan, mağara girişinde yaptığı açıklamada, "3 Eylül tarihi itibariyle burada bir mağaracılık faaliyeti gerçekleştirmek üzere 15 kişilik Türk ve yabancı kişilerden oluşan bir ekip gelmişti. Mark Dickey'in mağarada rahatsızlandığını öğrenir öğrenmez İçişleri Bakanlığı, AFAD ve Mersin Valiliğimiz koordinasyonunda hemen arama- kurtarma çalışmalarıyla ilgili çalışmalara başladık. Hem mağara dışında bir kamp kuruldu hem de mağara içinde rahatsızlanan Amerikan vatandaşının bulunduğu noktada bir kamp kuruldu ve sağlık ekipleri ve doktorlar intikal ettirildi. Yapılan müdahalelerde durumunun giderek daha iyiye gittiği ve dün itibariyle de stabil hale geldiği, gün geçtikçe iyileştiği yönünde içerideki ekiplerden bilgi aldık. 8 Ülkeden toplam 190 olmakla birlikte 153'ü arama- kurtarma konusunda uzman kişiler. Tahliye için gerekli sistemlerimizi kurduk. Aşamalı olarak tahliye işlemini yapacağız. Tahliye işlemi zaman alacak. Çünkü Morca Mağarası dünyanın en derin mağaralarından birisi olarak kabul ediliyor. 1000 metrenin üstünde bir derinliğe sahip. Dolayısıyla ara istasyonlar oluşturulacak ve oralarda kamplar oluşturuldu. Şu anda 3 ana kamp, 7 aşamada bize verilen bilgilere göre bu tahliye sürecinde gerçekleştirilecek. Bugün itibariyle, son genel uzman arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre, tahliye sürecinde artık başlayabileceği bilgisi bizimle paylaşıldı. Ayrıca mağarada önceki yıllarda da yapılan çalışmalarda, mağaranın kendi özelliklerini, bacalarının, denizlerin keşfi ve birtakım bakteriyel biyolojik keşif çalışmaları yapılıyor. İnşallah kazasız belasız bu süreç tamamlanacak" dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ