Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Moğol İmparatorluğu Tarihi, Hükümdarları, Sınırları, Haritası, Başkenti ve Özellikleri Nelerdir? Moğollar Kimdir, Nerede, Ne Zaman Kuruldu ve Nasıl Yıkıldı?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kendi bölgesinde ilk hukuk kurallarını oluşturan, sistemli bir posta teşkilatı kuran ve ticareti teşvik eden Moğollar ne zaman yıkıldı? İşte, Moğol İmparatorluğu tarihi hakkındaki tüm detaylar.

        Moğol İmparatorluğu Tarihi

        Moğol İmparatorluğu; Cengiz Han’ın ayrı halde yaşayan tüm Moğol kabilelerini tek bir çatı altında toplaması üzerine 1206 yılında kurulmuştur. Cengiz Han tarafından kurulan Moğol İmparatorluğu başkenti ise Karakurum’dur.

        Cengiz Han döneminde; Uygur, Kırgız ve Merkitler Moğol idaresi altına girmişlerdir. 1218 yılında Karahitay toprakları ele geçirilmiş ve Moğollar Harezmşahlar Devleti ile komşu olmuşlardır. 1220 yılında Harezmşahlar üzerine gerçekleştirilen bir seferle Moğollar, Kafkaslar üzerinden Karadeniz’in kuzeyini, güneyde ise Orta ve Batı İran’ı ele geçirmişlerdir.

        REKLAM

        1227 yılında Cengiz Han’ın ölümünden sonra idareyi alan Ögeday Han zamanında da Moğol ilerleyişi durmamış; Çin’in büyük bir kısmı ile Kore sahasını Moğollar tarafından ele geçirilmiştir. 1237 ile 1241 yılları arası Avrupa üzerine gerçekleşen seferde Orta Avrupa ve Doğu Avrupa istila edilmiştir.

        1235 ile 1242 yılları arasında Batu Han önderliğindeki bir orduyla Moskova ve Kiev seferleri gerçekleşmiş ve bu coğrafyalar Moğol idaresi altına girmiştir. Rusya’nın yanı sıra yine bu dönemde Polonya, Doğu Almanya ve Hırvatistan sahaları Moğollar tarafından ele geçirilmiştir.

        1241 yılında ise İran sahasının tamamen ele geçirilmesi için bir sefer planlanmış ve orduların başına Baycu Noyan getirilmiştir. Anadolu’yu da Moğol idaresi altına almak isteyen Baycu Noyan Erzurum’u kuşatmış ve 1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Savaşı’nda Anadolu Selçukluları mağlup etmiştir.

        İran’da tam bir kontrol sağlayamayan Moğollar, bu bölgeye Hülagü Han’ı gönderdi. 1253 yılında başlayan bu seferde 1258 yılında Bağdat’ı ele geçiren Moğollar, Abbasi Devleti’ne son verdi.

        Moğolların yıkılışı ve parçalanışı ise Möngke’nin ölümü sonrası gerçekleşmiştir.1260 yılında Memlükler ile Moğollar arasında gerçekleşen Ayn Calut Savaşı’nda Moğollar yenilmiş ve devlet parçalanmaya başlamıştır.

        REKLAM

        Cengiz Han’ın 4 oğluna pay edilen ve bu şekilde yönetilen Moğol İmparatorluğu 1260 yılından itibaren geçirdiği iç sarsıntılarla yıpranmıştır. 1294 yılına kadar süren bir iç karışıklıklar Kubilay dönemine kadar sürmüş; Kubilay’ın ölümü sonra imparatorluk parçalanmıştır.

        Moğollar Özellikleri

        Dünyanın en büyük kara imparatorluklarının başını çeken Moğollar özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

        • Cengiz Han tarafından kurulan Moğol İmparatorluğu yaklaşık olarak dünyanın %20’sine yayılmışlardır.
        • Moğollar en geniş sınırları 24 milyon kilometrekareye kadar ulaşmış ve yaklaşık 100 milyon insanı kontrol ettikleri sınırlar içinde barındırmışlardır.
        • Yam adını verdikleri bir posta sistemi kurmuşlar ve bu hizmet için 50 bin atı görevlendirmişlerdir.
        • Doğudan batıya ulaşan Moğol sınırlarıyla İpek ve Baharat Yolları, Moğolların denetimine girmiştir. Bu ticaret yollarının güvenliği Moğollar tarafından sağlanmış ve yapılan ticaret güvenli hale gelmiştir.
        • Ünlü seyyah Marco Polo bir süre Moğol ülkesinde kalarak Kubilay Han ile tanışmıştır.

        Moğol İmparatorluğu Hükümdarlığı

        Dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Moğol İmparatorluğu hükümdarları şunlardır:

        • Cengiz Han (1205 – 1227)
        • Ögeday Han (1229 – 1241)
        • Güyük Han (1246 - 1248)
        • Möngke Han (1251 – 1259)
        • Arık Böke (1259 – 1264)
        • Kubilay Han (1260 – 1294)
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ