Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem O ayı görüldüğü yerde vurulacak

        Caner Aktan'ın haberine göre Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Beyderesi köyünde yaşayan 78 yaşındaki Ayşe Yardımcı, 12 Temmuz'da mantar toplamak için ormana gitti. Yaşlı kadın dönmeyince yakınları jandarmaya haber verdi. Jandarma ekipleri ormanlık alanda yaptıkları aramada kadının cansız bedenine ulaştı. Otopside kadının ayı saldırısı sonucu öldüğü belirlendi.

        FOTOKAPANLARLA TESPİT EDİLDİ

        Talihsiz olayın ardından Bolu Milli Parklar Şube Müdürlüğü harekete geçti. Daha önce de ayı saldırılarının yaşandığı bölge için bir rapor hazırlandı. Olayın yaşandığı bölgeye kurulan fotokapanlar ile saldırgan ayı tespit edildi. Raporda ayının yakalanarak itlaf edilmesi gerektiği belirtildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı da söz konusu ayının itlaf edilmesine onay verdi.

        AVCI DERNEKLERİNE YETKİ

        Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Mudurnu Avcılar Derneği ile Mudurnu Avcılar ve Doğa Sporları Derneği'ne ayının itlaf edilmesi için yetki verildi. İki avcı derneğinin üyeleri, o ayının peşine düştü. Habertürk'e konuşan Mudurnu Avcılar ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Murat Yavuz, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile protokol anlaşması imzaladık. Dernek olarak ayı saldırısının yaşandığı bölgede arama faaliyeti gerçekleştirdik ancak henüz saldırgan ayıya ulaşamadık. Arama çalışmaları belirli aralıklara devam ediyor" diye konuştu.

        "HAYVANLARIN YAŞAM ALANINA YERLEŞİYORUZ"

        Öte yandan son yıllarda artan vahşi hayvan saldırıları tartışmaları da beraberinde getirdi. Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı İklim Yiğit, vahşi hayvanların köy ve ilçe merkezlerine kadar inmesine ormanlık alanlardaki yapılaşmanın neden olduğunu söyledi. Yiğit, "Şunu bir kere söylemek lazım biz doğada misafiriz. Aslında biz hayvanların yaşam alanlarına yerleşiyoruz. Ekolojik dengeyi korumamız gerekiyor. Ekolojik dengeyi koruyamazsak bu gibi örneklerle sıkça karşılaşmaya devam edeceğiz" dedi.

        OLUMSUZ OLARAK ETKİLENİYORLAR

        WWF-Türkiye'nin (Doğayı Koruma Vakfı) 2017 yılında yayınladığı rapora göre ülkemizde kurt, boz ayı, çizgili sırtlan ve vaşak gibi hayvan türlerinin ekolojik dengenin bozulmasından olumsuz etkilenen hayvanlar arasında olduğu belirtildi. WWF'ye göre yaşam alanlarının doğrudan, kasıtlı olarak ya da dolaylı yollardan tahrip edilmesinin bu türleri tehlike altına ittiği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ