Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Rams Başakşehir Okan Buruk: Şampiyonluğun mimarı! - Rams Başakşehir Haberleri
        1

        Galatasaray altyapısında futbola başlayan Okan Buruk, 1991-92 sezonunda sarı-kırmızılı formayı ilk kez üzerine geçirir. 17 Mayıs'ta Ali Sami Yen Stadı'nda Bakırköyspor'la oynanan karşılaşmada Mustafa Denizli tarafından forma şansı verilen genç yıldız maça damga vuran isimlerden biri olur! 24 ve 46. dakikada iki gol birden atan Okan, Galatasaray'ın Türk futboluna sunduğu yeni yeteneklerden biri olarak manşetleri süsler!

        2

        Ertesi yıl Galatasaray'la üç kupa birden kazanan Buruk'un futbolculuk kariyerindeki o sezon kupalarla değil, sakatlıkla anılır. 10 Şubat 1993'teki Trabzonspor maçında ağır bir sakatlık geçiren Okan'ın ayağı kırılır. Neredeyse futbolu bırakma noktasına gelen genç yıldız ertesi sezonlarda yavaş yavaş A Takıma monte edilir. Sakatlık öncesinde 10 numara oynayan Okan, sağ kanat ve merkezde daha geride bir rolle Galatasaray'ın 4 yıl lige ambargo koyduğu ve devamında UEFA Kupası'yla noktalanan serüvende başrollerden biri olur!

        3

        Galatasaray'te teknik direktörlüğe Fatih Terim'in gelmesinin ardından hem kanatta hem merkezde görev yapmaya başlayan ve takımın yıldızlarından biri haline gelen Okan, 2000-01 sezonunda Türkiye'nin yeni yeni tanıştığı Bosman kuralıyla bonservisini eline alır ve Emre Belözoğlu gibi Inter'in yolunu tutar.

        4

        Sarı-kırmızılılardaki son sezonunda pubis sakatlığı geçiren ve çoğu zaman mücadelelere iğneyle çıktığını belirten Buruk'un İtalya macerası istediği gibi gitmez. Üç sezonda Inter formasıyla 37 maça çıkan Buruk, burada İngilizce ve İtalyanca'sını geliştirme fırsatı bulur. Ardından ülkeye Galatasaray'la değil, Beşiktaş formasıyla döner.

        5

        Siyah-beyazlı formayla geçirdiği iki sezonun ardından Galatasaray'a dönen Okan, 2007-08 sezonunda sadece 6 maçta forma giyse de sarı-kırmızılılarla bir lig şampiyonluğu daha yaşar. Bugünün genç teknik direktörü, kariyerinde tam 7 kez Süper Lig, 6 kez Türkiye Kupası, 1 UEFA Kupası ve 1 de UEFA Süper Kupası kazanma başarısı göstererek imrenilecek bir kariyere sahip olur. Futbolu da o dönemki adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyespor'la bırakır.

        6

        Futbolu bıraktıktan sonra Abdullah Avcı'nın ekibinde Milli Takım'da görev yapmaya başlayan Buruk, teknik direktörlüğe adımını ise 2013'te Elazığspor'la atar. İlk 10 maçında sadece 7 puan toplayabilen Elazığspor'un başına 11. haftada gelen Buruk'un ekibi, sezonu 10 galibiyet 4 beraberlikle 34 puanla tamamlar. Her ne kadar küme düşse de Elazığspor o sezon mucizenin kıyısından döner.

        7

        2014-15 sezonunda Gaziantepspor'un başına geçen Buruk, Oğulcan Çağlayan, Muhammet Demir, Orkan Çınar, Erdem Şen gibi genç futbolcuları parlatır. Gaziantepspor ligi 40 puanla 10. sırada tamamlar.

        8

        Gaziantepspor'dan sonra Sivasspor'un başına geçen Buruk, burada dikiş tutturamaz ve 104 günün ardından istifa eder. Buruk yönetiminde 11 lig maçına çıkan kırmızı-beyazlı ekip, bu karşılaşmalardan 2'sinden galibiyetle, 7'sinden mağlubiyetle, 2'sinden de beraberlikle ayrıldı. Buruk'un ekibi ligdeki bu 11 karşılaşmada 9 gol attı, kalesinde ise 17 gol gördü.

        9

        1 Haziran 2016'da o dönem 1. Lig'de olan Göztepe ile 3 yıllık sözleşme imzalayan Buruk, Mart 2017'de yazılı bir açıklama yaparak Göztepe'nin menfaatleri doğrultusunda istifa eder. Buruk yaklaşık 4 gün sonra başka bir Ege ekibi ancak Süper Lig'de mücadele eden Akhisarspor'un başına geçer.

        10

        AKHİSARSPOR'LA TARİH YAZDI!

        Yeni teknik direktörüyle müthiş bir çıkış yakalayan Akhisarspor, Okan Buruk yönetiminde Süper Lig'de geçirdiği 5 sezondaki en iyi puanı yakalar, üst üste 6 galibiyetle de Ege temsilcileri arasında bunu başaran ilk kulüp olur.

        11

        2016-17'de Akhisarspor'la 2,33'lük puan ortalaması yakalayan Buruk, ertesi sezon ise başarısını daha da yukarıya çıkarır! Ligi 11 galibiyet 9 beraberlikle 11. sırada tamamlayan Akhisarspor, tarihinde ilk kez Türkiye Kupası'nı müzesine götürür! Transfermarkt değerine göre ligin kadro değeri sıralamasında 15. sırada yer alan mütevazı ekip finalde Fenerbahçe'yi o sezon üçüncü kez yenerek tarihi bir başarıya imza atar. Okan Buruk da hem futbolculuk hem de teknik direktörlük kariyerinde Türkiye Kupası'nı kazanan 9. isim olur!

        12

        Akhisarspor'un ardından rotası Çaykur Rizespor olan Okan Buruk, henüz eylül ayında küme düşecek yorumları yapılan Karadeniz ekibinde mesaiye başlar. İlk maçına Fenerbahçe karşısında çıkan Buruk, Akhisarspor'da olduğu gibi Rizespor'da da sarı-lacivertlileri yenmeyi başarır ancak işler devamında yolunda gitmez.

        13

        RİZESPOR'DA İZ BIRAKTI

        Ligin ilk yarısını tek galibiyetle son sırada tamamlayan Çaykur Rizespor, devre arası kampının ardından ise fırtına gibi bir geri dönüş yapar. İkinci yarıya kazanarak başlayan Rizespor, ilk 9 maçında 7 galibiyet elde eder. Çıkışını sürdüremeyen Karadeniz ekibi yine de sezonu küme düşme korkusu yaşamadan 11. sırada tamamlar. Buruk, Mayıs 2019'da duygusal bir mesajla Rizespor'a veda eder.

        14

        "YENİ VİZYON, AYNI HEDEF"

        Beşiktaş'la anlaşan Abdullah Avcı'nın yerine Başakşehir'in başına geçen Buruk, "Yeni vizyon, aynı hedef" sloganıyla tanıtılır. Son iki sezonda şampiyonluğu son iki haftada Galatasaray'a kaptıran Başakşehir, böylece ilk hedefinin şampiyonluk olduğunu vurgular.

        15

        Sezona umduğu gibi başlayamayan Başakşehir, ligin ilk 5 haftasında kalesini gole kapayamaz. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Olympiakos'a gol atamadan elenen İstanbul temsilcisi ligde de Sivasspor, Beşiktaş'la berabere kalır, Yeni Malatyaspor ve Fenerbahçe'ye kaybeder.

        16

        Çaykur Rizespor galibiyetiyle çıkışa geçen Başakşehir, Avrupa'da da Borussia Mönchengladbach ile 1-1 berabere kalarak puanla tanışır. Almanya ekibiyle yapılan maçın ardından ligde de çıkışa geçen turuncu-lacivertliler sırasıyla Gaziantep FK, Göztepe'yi mağlup eder. Avrupa Ligi'nde de Wolfsberger'i 1-0 mağlup ederek grupta iddialı bir konuma gelir.

        17

        "TEKNİK DİREKTÖR OLARAK İLK DEFA ŞAMPİYONLUK HAYALİ KURUYORUM"

        Avrupa Ligi'nde Avusturya temsilcisini deplasmanda da mağlup ederek grubunda liderlik koltuğuna oturan Başakşehir, ligin ilk devresini de 33 puanla lider Sivasspor'un 4 puan gerisinde tamamlar. Ocak ayında açıklamalar yapan Buruk, "İlk defa şampiyonluğa oynayan bir takımda çalışıyorum. İlk defa şampiyonluk hayali kuruyorum. Bunun hırsını, isteğini, hayalini, birçok şeyi kendi içimde barındırıyorum." diyerek hedefini de özetler.

        18

        Avrupa'da grup aşamasındaki son maçında Mönchengladbach'ı deplasmanda 2-1 mağlup eden Başakşehir, tarihinde ilk kez Avrupa'da gruptan çıkmayı başarır. Son 32 turunda Portekiz ekibi Sporting Lizbon ile eşleşen Başakşehir, 20 Şubat'taki ilk maçında sahadan 3-1'lik mağlubiyetle ayrılır. Turuncu-lacivertliler rövanşta rakibini normal sürede 3-1 mağlup ederek karşılaşmayı uzatmalara taşır. 119. dakikada kazanılan penaltıda topun başına geçen Visca rakip fileleri havalandırınca Başakşehir, bir üst tura yükselir.

        19

        Şubat ayında Beşiktaş'ı mağlup ederek ikinci sıraya tırmanan Başakşehir, koronavirüs salgını nedeniyle verilen araya ise lider Trabzonspor'la aynı puanda girer. Salgın nedeniyle verilen aradan iyi dönen Başakşehir, 28. haftada ilk kez liderlik koltuğuna oturur.

        20

        Ligde 10 maçlık yenilmezlik serisi yakalayan turuncu-lacivertliler, Galatasaray'la 1-1 berabere kalmasına rağmen Antalyaspor'u ve Denizlispor'u 2-0'lık skorlarla geçince 31. haftaya en yakın takipçisinin 4 puan önünde girer. Başakşehir tarihinde ilk kez 31. haftayı lider tamamlar ve bunu Buruk yönetiminde başarır. 33. haftada Trabzonspor'un Konyaspor'a 4-3 yenillmesiyle turuncu-lacivertliler, Süper Lig tarihinin 6. şampiyonu olur! Okan Buruk da Türkiye Kupası'ndan sonra unvanlarına Süper Lig şampiyonluğunu da ekler!

        21

        Koronavirüs salgını nedeniyle UEFA organizasyonları da bir süre ertelenirken Başakşehir, tarihinde ilk kez Avrupa Ligi'nde çeyrek finale yaklaştı. UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda Danimarka temsilcisi Kopenhag'ı İstanbul'da 1-0 yenen Medipol Başakşehir, rövanş öncesinde de avantajı ele geçirmişti. Turuncu-lacivertliler 5 Ağustos'ta Kopenhag'ı elemeyi başarırsa çeyrek finalde Manchester United-LASK eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak.

        22

        5. İSİM OLDU!

        Medipol Başakşehir'i şampiyonluğa taşıyan olan Okan Buruk, hem futbolculuğu hem de teknik direktörlüğü döneminde Süper Lig'de şampiyonluk yaşayan 5. isim olarak tarihe geçti. Süper Lig tarihinde hem futbolculuğu hem de teknik adamlığı döneminde şampiyonluk sevinci yaşayan 4 isim Şenol Güneş, Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman ve Hamza Hamzaoğlu olmuştu.

        23

        Trabzonspor'un unutulmaz kalecilerinden olan Şenol Güneş, bordo-mavili takımın kazandığı 6 şampiyonlukta da kaleyi koruyan isimdi. Güneş, teknik adam olarak ise 2015-2016 ve 2016-2017 sezonlarında Beşiktaş ile üst üste iki şampiyonluk sevinci yaşadı. Ertuğrul Sağlam ise 1994-1995 sezonunda futbolcu olarak şampiyonluk kupasını kaldırdı. Sağlam, teknik direktör olarak da Bursaspor'un 2009-2010 sezonunda kazandığı ilk ve tek şampiyonlukla adını tarihe yazdırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ