Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık PCR testi nedir? Koronavirüs testinde uygulanan PCR yöntemi nasıl yapılır? Test sonucu

        Koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her akşam açıklama yaparak duyuruyor. En son Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Bakan Koca, açıklamalarında corona virüsü testiyle ilgili gelen soruları yanıtlayarak PCR yöntemiyle ilgili bilgileri paylaştı. Milyonlarca vatandaş "PCR testi nedir?"sorusunun yanıtı merak etmeye başladı. Peki, Koronavirüsü testinde PCR yöntemi nasıl uygulanır? PCR testi ne demek? İşte merak edilen soruların yanıtları...

        PCR TESTİ NEDİR?

        Polimeraz zincirleme tepkimesi (Polymerase Chain Reaction - PCR), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isim olarak biliniyor.

        REKLAM

        PCR TESTİ NASIL UYGULANIR?

        PCR testlerinde, burun ve boğazdan sürüntü yöntemiyle örnek alınıyor.

        PCR basitçe, nükleotitlerin uygun koşullarda tüpte çoğaltılması işlemidir. Belli bir DNA parçasının kopyalarının primer adı verilen yapılar tarafından yönlendirilerek enzimatik olarak sentezlenmesi şeklinde tanımlanan in vitro (canlı dışında, tüpte) bir yöntemdir.Yöntemin temeli, çoğaltılmak istenen bölgenin iki ucuna özgü, bu bölgedeki nükleotid dizilerini tamamlayıcı bir çift sentetik DNA parçası (primer) kullanılarak, bu iki primerle sınırlandırılan genin enzimatik olarak sentezlenmesine dayanır.

        PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

        Metot basitçe tüp içerisinde nükleik asitlerin uygun koşullarda çoğaltılması esasına dayanır. Bir çeşit "in vitro klonlama" olarak da tanımlanan PCR; 94 °C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama (İng. annealing) ve 72 °C'de gerçekleştirilen uzama aşamalarından oluşur ve bu döngülerin belirli sayıda tekrarlanmasına dayanır.

        PCR yönteminin gelişmesinde en büyük katkıyı Taq Polimeraz enziminin bulunması yapmıştır çünkü bu enzim yüksek sıcaklıklarda dahi dayanabilen tek enzimdir. Bu enzim ilk olarak Yellowstone milli parkında bir kaplıcada yaşayan Thermus aquaticus bakterisinden izole edilmiştir. Dr. Kary B. Mullis 1980'li yıllarda yaptığı PCR çalışmaları ile 1993 yılında Kimya alanında Nobel Ödülü almıştır.

        PCR yaygın olarak tıbbi ve biyolojik araştırma laboratuvarlarında kalıtsal hastalıkların teşhisi, genetik parmak izlerinin tanımlanması, bulaşıcı hastalıkların teşhisi, genlerin klonlanması, babalık testi ve DNA hesaplaması gibi değişik konularda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

        PCR yöntemine dayalı olarak birçok primer olarak adlandırılan başlatıcı DNA teknikleri geliştirilmiştir. bu başlatıcı DNA'lar belli dizilere sahip ve sentetik olarak üretilebilen moleküllerdir. PCR'a dayalı RAPD, AFLP, SSR ve ISSR gibi markör teknikleri geliştirilmiştir. Bu teknikler birçok bitki ve hayvanda genetik akrabalığın teşhisinde tür içi ve türler arasında kullanılmaktadır.

        PCR kullanım alanları

        • Kalıtsal hastalıklarda taşıyıcının ve hastanın tanısı
        • Prenatal tanıda
        • Klinik örneklerde patojen organizmaların saptanması
        • Adli tıpta
        • Onkogenezin (kanser oluşumu, nedenleri) araştırılmasında
        • Klonlamada, gen tanısı araştırmalarında
        • Nokta mutasyonlarının belirlenmesinde
        • DNA dizi analizinde, büyük miktarda DNA örneklerinin oluşturulmasında
        • Bilinmeyen dizi tayininde
        • Evrimin aydınlatılmasında
        • İn vitro fertilization yapılan tek hücrede, implantasyon öncesi genetik testlerin yapılmasında
        • DNA-protein interaksiyonunun araştırılmasında
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ