Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Uzayda yaşamak mümkün mü?, Mars kâşifi Elachi'den Habertürk'e özel açıklamalar

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        NASA’nın Caltech’teki JPL’sinin (Jet Propulsion Laboratory) başkanı Charles Elachi, Mars’ı keşfetme amacına hizmet eden Mars Kâşifi robotu da dahil bu laboratuvarda yürütülen uzay kâşifi robotlarının yapılmasıyla ilgili projelere öncülük ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği “İnovasyon Haftası”nın konukları arasında yer alan Elachi’e, Habertürk olarak uzayın bilinmezliklerine ilişkin merak edilenleri sorduk:

        UZAYDA YAŞANABİLİR: Mars’a uzay aracı gezgini gönderdik. Bu aracı indirmek öyle kolay olmadı. Binlerce sorunla karşılaştık ve yüzlerce kez başarısızlığa uğradık. ABD’den atılan bir golf topunun, Ankara’da hareketli bir deliğe girmesini sağlamak gibiydi. Uzayda yaşamak mümkün. Zaten Mars’a insan göndermenin ön aşamalarındayız şu anda. 20 yıl içinde yapacağız. Ekibimizde 20-30 yaşında gençler var.

        DEPREM HARİTASI: Uzaydan yeryüzünün yüzeyine dönük çalışmalar yapacağız. Uydu aracılığıyla tüm dünyanın haritasını çıkaracağız. Şu andaki deneysel çalışmalar ile deprem riskinin tespit edilebildiğini gördük.

        HEDEF YILDIZLAR: Mars’taki keşif çalışmasını sürdürmek yanında Jüpiter’e uydu göndermek istiyoruz. İçinde hayat var mı yok mu bakacağız.

        HAYAL GÜCÜ YETER: NASA’da çalışmak için yüksek zekâ istemiyoruz, hayal gücü yeter.

        ‘MARS’TA DA HAYAT VARDI’

        “3 milyar yıl önce Mars’ta Dünya’dakine benzer okyanuslar olduğunu gördük. Dünyadaki bileşenlere benzer yapılar bulduk. Toprak dokusu benzerdi. İnsan vücudundaki karbon, oksijen, fosfor gibi elementler orada da vardı. Mars’ta da hayat başlamış ama çok soğuk olduğu için daha farklı gelişim göstermiş. Şimdi Mars’ta ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ