Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Abdullah Gül'ün görev süresi

        Anayasa profesörü Ergun Özbudun, kanunun anayasaya aykırı olmadığını söyledi. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise, “Cumhurbaşkanı süresi anayasada 5 yıldır. Yasa açıkça anayasaya aykırıdır” dedi.

        TBMM, 11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olduğunu düzenleyen Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nu kabul ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sundu. CHP ise, söz konusu yasa hükmünü, Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor.

        Anayasa profesörlerinden Özbudun, TBMM’nin çıkardığı kanunun anayasaya aykırı olmadığını belirtti. Özbudun, “CHP kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir. O zaman Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleriz” dedi.

        Görev süresi 5 yıldır

        Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ise, yasanın anayasaya aykırı olduğunu iddia ederken, Cumhurbaşkanlığı makamının zarar görmeye devam ettiğini söyledi. Kanadoğlu, şunları kaydetti:

        “Herşeyden önce iki hukuk ilkesini dikkate almak lazım. Birincisi yasalar ki anayasa da bir yasadır, kabul edildiği, yürürlüğe girdiği andan itibaren hemen ve derhal uygulanmak zorundadır. İkinci ilke de şudur. 21 Ekim 2007’de kabul edilen ve 31 Ekim 2007’de de ilan edilen anayasa değişikliği, Yüksek Seçim Kurulu tarafından derhal uygulanma konumundadır ve elbetteki bu değişikliğe göre Cumhurbaşkanı görev süresi 5 yıldır. 2007’den itibaren meşruiyet sorunu hep ortaya atılacaktır ve bundan zarar görecek olan da makamdır. Normal yolu da söyledim. Bir anayasa değişikliği yapardınız, geçici madde ile yapabilirdiniz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ