Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Açık alanda alkol yasağı doğru mu?

        AFYONKARAHİSAR Valiliği’nin açık alanlarda alkol satışını ve içilmesini yasaklayan 24 Nisan tarihli genelgesi 13 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdi. İlk gün 25 kişiye, Kabahatler Kanunu’na muhalefet suçundan 169’ar lira idari para cezası kesildi. Valilik, yasağı tavizsiz uygulayacağını açıkladı. Şehirde kimileri yasağı doğru bulurken, kimileri de tepki gösteriyor. İşte Afyonkarahisar’ın düşünceleri:

        Ahmet IŞIK / GAZETE HABERTÜRK

        Afyonkarahisar Valisi İrfan BALKANLIOĞLU:

        ‘Adımızı 4. Murad’a çıkardılar ABD’de de yasak’

        ASIL amacımız, insanların aileleriyle birlikte gittikleri eğlence alanlarını ve kent merkezindeki parkları güvenli ve huzurlu hale getirmektir. İnsanlar gece gündüz Hıdırlık Tepesi’ne çıkıp şehri seyrederler, kadınlar gündüzleri rahatlıkla burada oturup piknik yapar, örgüsünü örer, çekirdeğini yer. Ama buraya araçlarını çekip, müziği sonuna kadar açarak içki içen ve nara atanlar dadanınca halk huzursuz oldu. Ailelerden çok sayıda şikâyet aldık. Kent merkezinde zaten çok az olan parklarda, bahçelerde içki içiyorlar, millet çoluk çocuğuyla buralara gidemez oluyor. Mezarlıklarda, çocuk parklarında bile içki içenler var. Bu yasağın amacı, halkımızın bu gibi yerleri güvenle, huzurla kullanmasını sağlamak, rahatsızlık verenleri de bu mekânlardan uzak tutmaktır. Yansıtılmaya çalışıldığı gibi, kimseye baskı yapmak, muhafazakârlaştırmak, içkiyi tümden yasaklamak gibi bir derdimiz yok. Adımızı 4. Murad’a çıkardılar, hayret ediyorum. Bir avuç insan içki içip nara atacak diye, koca bir kentte yaşayanların, zaten sayısı az olan parka bahçeye gidemeyecek hale gelmesine göz yumamayız. Bu durum Amerika’da da böyle, birçok Avrupa ülkesinde de. Geri adım atmayacağız, ileri de gitmeyeceğiz.

        Afyonkarahisarlı Cüneyt ŞAHİN:

        ‘Evde sarhoş olup sokağa çıkıyoruz’

        SÜREKLİ alkol alırım. Ama bu yasaktan sonra dışarıda içemiyorum. Evde alkol alınca da çocuğuma kötü örnek olmaktan korkuyorum. Bu yasak çok saçma. Çünkü insanlar dışarıda içip sarhoş olunca evine giderdi. Şimdi ise evlerinde içiyorlar ve sarhoş olunca sokağa çıkıyorlar.

        CHP İl Başkanı Nevzat ERCAN:

        ‘Ben de alkole karşıyım ama yasak kabul edilemez’

        BU yasak tutmaz. Çünkü kentte alkollü birkaç mekân var, buralarda oturmak da ekonomik güç gerektiriyor. Birkaç bira içmek isteyen vatandaş, kimseyi rahatsız etmemek şartıyla ağaçlık alanda içki içse bunun ne sakıncası var? Zaten yasalar, başkalarını rahatsız edenlere, alkollü araç kullananlara cezayı öngörüyor. Ben de alkolizme karşıyım, alkolün zararlarını biliyorum. Fakat, her içki içene serseri muamelesi yapmak, böyle baskı uygulamak kabul edilemez. Şimdi insanlar, uzak köy yollarına gidecekler ormanlık alanlara gidecekler orada içecekler. Dolayısıyla bu yasağın mantığı da, uygulanabilirliği de yok.

        Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Cavit GÖKTEPE:

        ‘Yasak kararının uygulanabilirliği yoktur’

        ANLAMSIZ ve kabul edilemez bir yasak. Uygulanabilirliği yoktur. İnsanlara baskı yapmak için kullanılıyor. Çok yakında bu saçma yasağı protesto edeceğiz, tepkimizi ortaya koyacağız. Afyonkarahisar halkı bu yasağı ciddiye almayacaktır diye düşünüyorum.

        ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü SERTESER:

        ‘Buralar sarhoşların kümelendiği mekânlar olmamalıdır’

        AFYONKARAHİSAR Türkiye’nin termal başkentidir. Turistik tesis sayısı, yatak sayısı ve turist sayısı her gün artıyor. Dolayısıyla kent merkezinde alternatif turizm alanları yaratmak zorundayız. İçki yasağının uygulandığı Hıdırlık Tepesi gibi birçok bölge, hem halkımızın yoğunlukla kullandığı, hem de turizm açısından değerlendirilmesi gereken yerlerdir. Buralar, sarhoşların kümelendiği yerler değil, hem halkımızın hem de turistlerin güvenle, huzurla kullanabileceği mekânlar olmalıdır. Dolayısıyla valiliğin aldığı kararı destekliyorum. Sonuna kadar arkasındayım. Zaten gerek ülkemizin gerekse dünyanın pek çok yerinde uygulanan bir karardır. Abartılı bir şekilde kötü bir kararmış gibi gösterilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Bu karar, ciddiyet ve kararlılıkla uygulandığında bu kente çok yararlı olacaktır.

        Afyonkarahisarlı Ümit ABAY:

        ‘Parkın yanından geçmeye korkuyorduk’

        YASAK çok iyi oldu. Oturduğumuz mahalledeki park sarhoşların mekânı haline gelmişti. Aileler özellikle gece parkın yanından bile geçmeye korkuyordu. Şimdi polis denetleme yapıyor, çoluk çocuk da rahatça oynamaya gidebiliyor. Bu yasak devam etmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ