Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Siyaset Habertürk'ün geleneksel Konsensus anketi

        GAZETE HABERTÜRK / BÜLENT GÜNAL

        Konsensus, 22 Şubat-4 Mart tarihleri arasında 81 ilde vatandaşlara "Bu pazar genel bir milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz?" diye sordu. Oylarını koruyan AK Parti yüzde 50.7 ile yine zirvede yer alırken, 3.5 puan oy kaybeden CHP yüzde 24.2'ye geriledi. 2.5 puan artış yaşayan MHP ise yüzde 15.3'e yükseldi. 1.4 puan düşen BDP'nin oyu da yüzde 5 oldu

        Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin HABERTÜRK için yaptığı “Türkiye Gündemi Mart 2013–İmralı ile Görüşmeler” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçları belli oldu. Konsensus, 22 Şubat4 Mart 2013 tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel hem de kırsal kesiminden seçmen özelliklerine sahip, 18 yaş üstü 751’i kadın, 749’u erkek, toplam bin 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü.

        Anket sonuçlarına göre, sandıkta kararsız oylar dağıtıldıktan sonra oy oranını aralık ayına göre koruyan AK Parti, yüzde 50.7 ile zirvede yer aldı. Ancak özellikle açılım süreci, CHP’yi olumsuz etkiledi ve oyları 3.5 puan düşerek yüzde 24.2’ye indi. 2.5 puanlık bir artış yaşayan MHP ise yüzde 15.3’lük oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı. BDP’nin oylarında da 1.4 puan düşüş yaşandı ve yüzde 5 oldu.

        2 kişiden 1’i Erdoğan’dan memnun

        SİYASİ performans sıralamasında ilk sırada bulunan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi performansından “Memnunum’’ diyenlerin oranı aralık ayı anketine göre 2.1 puan arttı ve yüzde 49’a yükseldi. “Memnun olmayanların’’ oranı da 5.2 puan geriledi ve yüzde 38.7 çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi performansından memnun olanların oranı ise yüzde 26.8

        ‘Erdoğan olmazsa AK Parti’ye oy vermem’ diyenler 11 puan arttı

        KONSENSUS, “Eğer Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki ilk seçime kadar herhangi bir sebepten dolayı AK Parti Genel Başkanlığı’ndan ayrılsa AK Parti’ye oy verir misiniz?” diye sordu. Bu soruya, ‘’O zaman AK Parti’ye oy vermem’’ diyenlerin oranı aralık ayı sonuçlarına göre 11.2 puan artarak yüzde 24.3’e yükseldi.

        Erdoğan yerine en güçlü aday Gül ve Kurtulmuş

        PEKİ “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olursa, AK Parti Genel Başkanı kim olsun?’’ Konsensus’un bu sorusuna yanıt verenlerin yüzde 24.9’u “Abdullah Gül’’ derken, aralık ayı anketine göre büyük sıçrama yapan Numan Kurtulmuş oy oranını 7 puan artırarak yüzde 14.3 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada yüzde 9.9 ile Ali Babacan bulunuyor.

        Her 4 kararsızdan 1’i AK Parti’ye yakın

        KONSENSUS kararsız seçmenin hangi partiye yakın olduğunu da araştırdı. Buna göre ankete katılanların yüzde 26.3’ü “AK Parti” derken, “CHP” diyenlerin oranı yüzde 15.1, “MHP” diyenlerin oranı ise yüzde 8.5 çıktı.

        ‘CHP’de Kılıçdaroğlu yoksa biz de yokuz’

        “EĞER Kemal Kılıçdaroğlu önümüzdeki ilk seçime kadar herhangi bir sebepten dolayı CHP Genel Başkanlığı’ndan ayrılsa, CHP’ye oy verir misiniz?’’ sorusuna “Hayır o zaman CHP’ye oy vermem’’ diyenlerin oranı yüzde 14 çıktı. Aralık 2012 anketinde bu oran 0.9’du.

        YORUM

        Murat SARI ( Konsensus Araştırma Şirketleri Genel Müdürü)

        ‘CHP’nin ulusalcı seçmeni MHP’ye kaydı’

        KİMİLERİ için barış, kimileri için bölünme sürecinde, sürecin baş aktörü iktidar partisi AK Parti, 3 ay önceki oylarını muhafaza ederken; MHP yükselişte, BDP çok az puan kaybetmiş durumda. En önemli düşüş ise CHP’de. Vatandaş bu süreç içerisinde AK Parti’ye, en fazla “BDP’li milletvekillerinin İmralı’yla görüşmesi” konusunda kızmış. Hatta “Devletin İmralı’yla görüşmesinden” daha fazla kızmış. Her şeye rağmen AK Parti oylarını korumuş. Geçmiş seçimlerden ve referandumdan önce ilan edilen “ateşkesler” hafızalardaki yerini hâlâ korumakta. Dolayısıyla bu ilgili sürece temkinli bir destek var gibi. CHP oy kaybetmiş. Özellikle CHP’nin ulusalcı seçmeni MHP’ye kaymış gözüküyor. MHP ise şimdilik sürecin en kârlı partisi.

        ‘BDP SEÇMENİ ŞAŞKIN’

        MHP oylarını 2.5 puan artırmış durumda. Beğenilir veya beğenilmez, MHP’nin bu konuyla ilgili kendi doğruları var ve bu doğrular doğrultusunda senelerdir istikrarlı bir politika yürütüyor. BDP’li seçmen biraz şaşkın. Galiba bu sefer sonuç alacağız şaşkınlığında. Terör en fazla onların canını yakıyor. Ama onlar da temkinli. Yeni Anayasa için eğitimde anadil ile ilgili uzlaşmazlık aşılmak üzere. Fakat “Türklük”, “Atatürk Milliyetçiliği” ve resmi dilin “Türkçe” olması konularında vatandaş nezdinde hassasiyet devam ediyor.

        YARIN: SON DÖNEMDE TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE HANGİ GELİŞMELER OTURDU? HALK ÖCALAN’LA GÖRÜŞÜLMESİNİ ONAYLIYOR MU? TÜRKÇE EĞİTİM DİLİ OLARAK KALMALI MI?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ