Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Dünya Kupası 2022 Portekiz-Gana maçına damga vuran an! Gol olsaydı... - Dünya Kupası 2022 Haberleri
        1

        2022 Dünya Kupası'nda Portekiz'in Gana'yı 3-2 yendiği maça 90+9'da yaşanan pozisyon damgasını vurdu.

        2

        Portekiz kalecisi Diego Costa, ayağıyla oyunu başlatmak için elindeki topu yere bırakırken, o sırada arkasında bekleyen Gana'nın forveti Inaki Williams'ı fark etmedi.

        3

        Costa'nın topu yere bırakmasıyla fırlayan Williams, topa müdahale etmesine rağmen ayağı kayınca vuruşunu gerçekleştiremedi.

        4

        Araya giren Ruben Dias ve Danilo Pereira topa müdahale edip top çizgiyi geçmeden meşin yuvarlağı uzaklaştırmayı başardı.

        5

        Diego Costa'nın bu hatası Portekizliler'in yüreğini ağzına getirirken, yedek kulübesinde oturan Ronaldo'nun bu pozisyona verdiği tepki de sosyal medyada gündem oldu.

        6

        Futbolseverler yaşanan pozisyonda topun filelerle buluşması halinde golün geçerli sayılıp sayılmayacağını merak ederken, futbol oyun kurallarına (IFAB) göre golün geçerli sayılacağı ortaya çıktı.

        7

        İŞTE O KURAL

        Futbol oyun kurallarına (IFAB) göre; bir oyuncu kalecinin topu elinden çıkarmasına engel olursa veya topu elinden çıkarırken topa vurur veya vurmaya teşebbüs ederse endirekt serbest vuruş kararı verilir. Kaleci topu elinden çıkardığında oyun başlar ve yardımcı hakem ofsayt çizgisini kontrol etmek için pozisyon alır. Kaleci topu oyuna bıraktıktan sonra başka bir oyuncuya temas etmeden önce topa eliyle tekrar dokunması durumununda da endirekt serbest vuruş kararı verilir.

        8

        İŞTE BENZER POZİSYONLARDA SAYILAN VE SAYILMAYAN GOLLER

        SAYILAN GOLLER:

        Guadalajara-Puebla (2017) - Carlos Fierro

        2017 yılında Meksika'daki Guadalajara - Puebla maçında Carlos Fierro, maçın 90+3. dakikasında kalecinin arkasına saklandı.

        9

        Kaleci topu yere bıraktığı kan koşarak topu kapan Fierro, meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. Fierro bu golle takımını 3-2 öne geçirip takımına galibiyeti getirdi.

        10

        Nürnberg-Kaiserslautern (2019) - Michael Frey

        2019 yılında ise bir dönem Fenerbahçe forması giyen Frey de aynı şekilde bir gole imza attı. Nürnberg forması giyen İsviçreli futbolcu, maçın 89. dakikasında Kaiserslautern'in 2-1 üstünlüğüyle devam eden mücadelede yaşanan bir pozisyon sonrası rakip takım kalecisi Grill'in arkasına saklandı.

        11

        Frey'in arkasında olduğunu fark etmeyen kaleci, topu ileri atmak için önüne doğru yuvarladı. 25 yaşındaki golcü, hızlı davranarak araya girdi ve topu filelerle buluşturdu.

        12

        SAYILMAYAN GOLLER

        Gençlerbirliği-Fenerbahçe (2007) - Alex de Souza

        Bu pozisyonun farklı bir versiyonu 2007-2008 sezonunda Süper Lig'de oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında yaşanmıştı. Gençlerbirliği kalecisi Gökhan, degaj yapmak üzereyken Alex de Souza havadaki topu bir anda kendi önüne çekip, meşin yuvarlağı boş kaleye göndermişti. Karşılaşmanın hakemi Yunus Yıldırım pozisyonu faul olarak değerlendirmiş ve golü geçersiz saymıştı.

        13

        Fenerbahçe-Galatasaray (2012) - Semih Şentürk

        2012 yılında oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde, sarı-lacivertlilerin maçın ilk dakikalarında Semih Şentürk ile bulduğu ilginç gol geçerlilik kazanmadı. Muslera'nın meşin yuvarlağı degajla uzaklaştıracağı sırada araya giren Semih Şentürk, topu ağlara gönderdi. Ancak pozisyona yakın olan hakem Cüneyt Çakır, golü geçerli saymadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ