Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Prens Andrew hapis yatabilir mi?
        1

        Kraliçe II. Elizabeth'in oğlu Prens Andrew'un cinsel taciz iddiaları ve intihar eden milyarder Jeffrey Epstein ile bağlantısı uzun zamandır tartışılıyordu.

        2

        İngiliz Kraliyet Ailesi üyelerinden Prens Andrew uzun zamandır cinsel taciz suçlamalarıyla karşı karşıya kalsa da, Ghislaine Maxwell'in suçlu bulunduğu seks ticareti davası sonrası ilk kez yargılanma riski ile karşı karşıyaydı.

        3

        Prens Andrew'un avukatları, 29 Aralık’ta, 2001'de 18 yaşından küçük olan Amerikalı Virginia Giuffre'ye cinsel saldırı suçundan Andrew hakkında New York’ta açılan davaya ilişkin, Manhattan Federal Mahkemesine başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, Virginia Giuffre ile Jeffrey Epstein arasında 2009'da varılan 500 bin dolarlık anlaşma gereği davanın reddedilmesi gerektiği, ayrıca Giuffre'nin 2019'dan bu yana Colorado'da yaşamadığı ve ABD'de ikamet etmediği için Prens'i dava edemeyeceği savunulmuştu.

        4

        Ancak prensin ve avukatlarının beklediği olmadı.

        Manhattan Federal Mahkemesi Yargıcı Lewis A. Kaplan, Prens Andrew’un avukatlarının başvurusunu reddederek, davacı Virginia Giuffre ile Jeffrey Epstein arasında 2009'da varılan anlaşmanın Prens Andrew'i kapsamadığını ve davanın devam edeceğini belirtti. Kaplan, "Yasa, yargılamada izin verilebilir olsa bile, bu aşamada mahkemenin, davalının Giuffre'nin iddialarının doğruluğu hakkında şüphe yaratma çabalarını dikkate almasını yasaklamaktadır." dedi.

        5

        Peki yargılanması ve suçlu bulunması durumunda, Prens Andrew hapis yatabilir mi?

        1947 tarihli Kraliyet yasasına göre, kraliyet hanesinin üyeleri, hükümdarın huzurunda veya mevcut olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir resmi kraliyet ikametgahında veya yakınında tutuklanamaz. Bunlar arasında Londra'daki Buckingham ve Kensington Sarayları ile Prens Andrew'un sık sık gittiği Windsor Kalesi yer alıyor. Başka bir deyişle, Prens Andrew hakkında iade işlemleri başlatılsa bile, sadece 'evde' kalarak yasal olarak tutuklanmaktan kaçabilir.

        Bunun yanı sıra ABD'de suçlu bulunması durumunda Birleşik Krallık'ın prensin iade işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor, bu da pek ihtimal dahilinde görünmüyor. Ancak kesin durum dava sürecinin sonrasında belli olacak.

        6

        Seks ticareti ile suçlanan ve 2019'da hücresinde intihar eden Epstein ile 2010 yılına kadar yakın arkadaş olan Prens Andrew, o dönem henüz 17 yaşındaki Virginia Giuffre Roberts'ı cinsel ilişkiye zorlamakla suçlanmış ancak iddialar reddedilmişti.

        Epstein'ın mağdurlardan biri olan Virginia Giuffre BBC Panorama'ya çıkarak yaşadıklarını anlatmış ve Prens Andrew'un kendisini cinsel ilişkiye zorlandığını tekrarlamıştı.

        7

        İddialar sonrası Prens Andrew BBC'den Emily Maitlis'e konuşmuş, bahsedilen tarihte kızı Prenses Beatrice'i bir pizza partisine götürdüğünü, eşi şehir dışında olduğundan kızını yalnız bırakamadığını bu nedenle de iddiaların da gerçek olamayacağını söylemişti. Ancak yanıtlarıyla kimseyi tatmin edememiş ve sonrasında kraliyetteki tüm görevlerinden çekildiğini açıklamıştı.

        8

        Öte yandan İngiliz The Mirror, Kraliçe II. Elizabeth'in olası bir yargılama durumunda avukatların parasını ödemeyeceğini söylemesi üzerine Prens Andrew, masrafları ödemek adına İsviçre'deki 17 milyon sterlinlik dağ evini satacağı açıklanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ