Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 'Rusya, ABD'nin Suriye'ye ateşleyeceği füzeleri düşürecek'

        Rusya'nın Lübnan büyükelçisi, Suriye'ye fırlatılacak her Amerikan füzesinin havada vurulacağını ve fırlatma rampalarının da hedef alınacağını söyledi. Böyle bir gelişme Suriye savaşında çok ciddi bir tırmanmaya yol açabilir.

        Büyükelçi Alexander Zasypkin bu sözlerinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus genelkurmay başkanının daha önce yaptıkları açıklamaları yansıttığını söyledi.

        Rus genelkurmay başkanlığı 13 Mart'ta bir açıklamayla, Suriye'ye yönelik her türlü Amerikan saldırısına karşılık

        verileceğini ve fırlatılan füzeler ile kullanılan füze rampalarının da hedef alınacağını duyurmuştu.

        ABD ve müttefikleri, Cumartesi günü Suriye'nin Duma kentine yapılan ve 60 kişinin öldüğü bir kimyasal silah saldırısı olduğu düşünülen saldırıya karşı Suriye'yi vurup vurmama konusunda istişareler yapıyorlar.

        Lübnan'daki Hizbullah örgütünün el Manar televizyonunda dün konuşan Büyükelçi Zasypkin, "Amerikalılar vurursa o zaman füzeleri düşürülecek, hatta bu füzelerin atıldığı yerler de vurulacak" dedi. "Bir silahlı çatışma ihtimalinin düşünülmemesi gerektiğini" söyleyen Zasypkin, "bu nedenle müzakerelere hazırız" dedi.

        Dün Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da,Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suriye'nin kentinde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ile ilgili olarak,Rusya'nın kimyasal silahlar konusundaki sorumluluğuna ihanet ettiğini söyledi. Sanders, Suriye'de kullanıldığı öne sürülen kimyasal silahlar konusundaRusya'nın yanı sıra İran'ın da sorumlu olduğunu savundu. Sanders, "Bu ülkelerin materyal desteği olmadan bu girişim mümkün olamazdı" dedi.

        RusyaDışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ise Rusyave ABD arasında askeri bir çatışma tehdidinin bulunmadığını açıkladı. Bogdanov, Suriye'deRusyaile ABD arasında çatışma yaşanmasına yol açacak bir karışıklığın olmadığını söyledi. ABD ile Rus yetkililer arasında Suriye ile ilgili temasların bulunduğunu aktaran Bogdanov, iki ülke arasında sağduyunun hakim olacağına inandığını sözlerine ekledi.

        Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yevgeniy Serebrennikov da, ABD'nin Suriye'de Rus ordusunu vurması halinde derhal karşılık vereceklerini söyledi.

        REKLAM

        ABD'nin Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal silah kullanımına ilişkin bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu tasarıRusya'nın engeline takıldı.

        BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD,Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

        Rusya, iç savaşın başından bu yana 12. kez Suriye karar tasarısını veto etmiş oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ