Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Kulan, Türkiye'de kalp krizi haritasında Karadeniz'in 1. sırada, Ege Bölgesi'nin ise son sırada olduğunu söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde kalp krizinin sebepleri arasında A tipi bir davranış olduğunu belirten Prof. Dr. Kaan Kulan "A tipi bir davranış agresif bir davranıştır. Karadeniz halkının en büyük özelliğinden biridir A tipi davranış. Karadeniz insanın iklim yapısından kaynakladığını düşündüğümüz bir durum. Güneşe çok uzun süre hasret kalıyor, bol yağmur alıyor ve bu maalesef agresif bir davranışa sebep oluyor, bu sebeple kalp krizi riski artıyor" dedi.

Bölgede yoğun olarak kullanılan tereyağının kalp krizi riskini arttırdığını vurgulayan Kulan "Karadeniz insanında kolesterole genetik yapıda müsait ve buna tereyağı tüketimindeki aşırılık da kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep oluyor. Tereyağında maalesef kolesterol oranı yüksek olduğu için kötü kan yağlarını yükseltiyor. Peki, zeytinyağı yağ değil mi? Evet zeytinyağı da yağ ama zeytinyağı kandaki iyi yağı yükseltiyor yani 'HDL' kolesterolü. Tereyağı ise 'LDL' Kolesterolü yükseltiyor yani kötü yağları yükseltiyor. Bu dengesiz yapılar her iki yağında biri iyi kolesterolü olan ve kardiyovasküler korumayı sağlayan yani kalp krizine karşı koruyan kolesterolken diğeri maalesef kalp krizine sebep olan kolesterol çeşidi" ifadelerini kullandı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ