9 kalp ameliyatı ile tarihe geçti
Kalp rahatsızlığı nedeniyle 27 yılda 8 ameliyat geçiren ve doktorların 6 ay ömür biçtiği 59 yaşındaki Halim Yılmaz, 9'uncu kalp ameliyatı sonrası hayata tutunmayı başardı
ABONE OLAnkara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi kalp damar cerrahı Prof. Dr. Çağlı:
"Bu kadar başarılı geçmesini biz de beklemiyorduk. Verilerimizi gönderdik, uluslararası literatürde yayımlanacak"
Halim Yılmaz:
"Gitmediğim doktor kalmadı, 'masadan kalkamayabilirsin' dediler. Geldik buraya, ameliyat oldum. Şu an ayakta olduğuma inanamıyorum"
Küçük yaşta geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp hastalığına yakalanan ve 27 yılda geçirdiği 8 ameliyatın ardından 6 ay ömür biçilen Halim Yılmaz (59), 9'uncu ameliyat sonrası hem hayata tutundu hem de tıp literatürüne girdi.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Yılmaz'ın 9'uncu kalp ameliyatını gerçekleştirerek yeniden sağlığına kavuşmasını sağlayan ekibin başkanı Prof. Dr. Kerim Çağlı, operasyon ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Çağlı, hastanın 27 yıldır başka merkezlerde 8 kez kalp ameliyatı geçirdikten sonra kendilerine başvurduğunda, sık nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerinin bulunduğunu söyledi.
Hastanın yapılan tetkiklerinde 8 kez aort kapağına "mekanik", "biyoprotez" ve "homolog" denilen doku kapağı takıldığını anlatan Çağlı, "Bize geldiğinde hastamızın mitral kapağında ve triküspit kapağında ileri derecede yetmezlik vardı. Bunlar kalbin iki önemli kapağıdır. Bunun dışında kalbi ileri derece büyümüştü. Kalbin sol kulakçığında ciddi bir büyüme vardı ve bu tüm kalbin boşluklarını sıkıştırıyordu. Organda iki tane de delik vardı" diye konuştu.