Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE

Paranoya içinde yaşayan ve hem kendisine hem de çevresine hayatı zindan eden çok kişi var. Ne doğru gerekçeler ne de ikna üzerine yapılan konuşmalar bu kişileri etkilemiyor. Sadakatsizlik ve kötülük görmenin en önemli paranoya nedenleri olduğu belirtiliyor.

Paranoya yaşanan stresli bir durum sırasında ortaya çıkan korku, şüphe, insanlara ve dünyaya güvensizlik şeklindeki geçici bir tablo olabileceği gibi, süregen bir kişilik özelliği ya da psikiyatrik bir hastalık tablosu olarak da tanımlanıyor. İnsanların travmatik yaşantılar sonrasında ilk dönemlerde şüpheci olabilecekleri belirtiliyor. Kişinin arkadaşı tarafından aldatılması ya da birileri tarafından dolandırılıp iflas ettirilmesi insanlara güvenmesini zorlaştırıyor.

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, “İnsan canı acıdığında bir süre canını acıtan şeyden kaçınmak isteyecektir, travmanın etkileri geride bırakılıp gündelik hayata dönüş sağlandığında ise şüphecilik ve güvensizlik geride kalacaktır” diyor. Oysa paranoyası olan kişiler somut bir olay olmadan ya da basit olaylar karşısında bile orantısız bir şüphe içine girip karşılarındakinin sıradan yorumlarını bile tehdit olarak algılıyorlar.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ