Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Rehabilitasyon klinik oteller kuruluyor

        Türkiye'de ilk kez, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak denetimi yapılacak"Rehabilitasyon Amaçlı Kür Kliniği Konaklama Merkezleri(REHA-Klinik)" açılacak. Merkezlerde,yaşlı bakımının yanı sıraameliyat, inme, felç, kronik ve nörolojik hastalıklar sonrasında fiziksel aktivite gücünü kaybetmiş kişilere hizmet verilecek.

        Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, yaptığı açıklamada, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile Türkiye'nin hizmete erişimden, son teknolojinin vatandaşlara sunulması, ilaç temininden hizmetkalitesine kadar birçok konuda önemli gelişmeler elde edildiğini söyledi.

        Koruyucu sağlık uygulamaları ve mevzuat çalışmalarındabirçok ülkeye Türkiye'nin örnek olduğunu ifade eden Tontuş, bu alanlardan birinin de sağlık turizmi olduğunu vurguladı.

        Türkiye'nin özellikle yakın coğrafyasında sağlık turizminin merkezi olması için çalışmalar yapıldığını anlatan Tontuş, "Türkiye, sağlık turizminde bir ilke imza atıyor. Sağlık Bakanlığı, ruhsatlandıracağıresmi adı 'Rehabilitasyon Amaçlı Kür Kliniği Konaklama Merkezleri (REHA-Klinik)'olanotellerle 20 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor. Bu otellerde doktorlar görevlendirilecek" dedi.

        "Otellerde en az 4hekim görev yapacak"

        Kamu ya da özel sektör tarafından işletilebilecek merkezlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılacağını vedenetleneceğini anlatan Tontuş, şunları kaydetti:

        "Çalışmaya göre, Türkiye'de ilk kez rehabilitasyon klinik oteller kurulacak. REHA-KlinikMerkezleri'nde yaşlıbakımından, hasta rehabilitasyonuna kadar çeşitli alanlarda hizmet verilecek.

        Aynı zamanda termal bölgelerde Kür ve Rehabilitasyon Merkezleri dediğimiz yataklı olmayan ve yalnızca bölgedeki tesislerde kalıp düzenli hekim kontrolüne gidecek hastalara hizmet veren klinikler açılacak. Bununilk örneği Denizli'de açıldı. Yurt dışından hasta kabulü gerçekleştiğinden, daha bir yıl olmadan kapasite artırımı gerekti.

        Termalkür ve rehabilitasyon bölgeleri, toplam en az 1milyon metrekare alanda kurulu, her türlü sosyal imkanları, en az 2 bin 500 yatak kapasitesi ve en az bir kür kliniği olan kompleksler olacak."

        Tontuş, Bakanlığın55 ilde termal otel bulunduğunu tespit ettiğini belirterek, hasta kabul etmek isteyen otellere 6-8 aylık süre içinde REHA-Klinik Otele dönüşme imkanı sağlanacağını bildirdi.

        REHA-Klinikler için genel kriterlerin "yataklı tedavi kurumları yönetmeliği" esasına dayandığını dile getiren Tontuş, şu bilgileri verdi:

        "Merkezler,en az 4hekimle çalışacak. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı zorunlu olarak bulunacak, ayrıca belirlenen uzman hekim kadrolarından en az ikisi kadroya dahil edilecek. Otel müdürü, başhekim olacak.

        REHA-Klinikler özellikle ameliyat, inme, felç, kronik venörolojik hastalıklardansonra fiziksel aktivite gücünü kaybetmiş kişilere hizmet verecek. Ayrıca, kalp hastaları için kardiyolojik rehabilitasyon, özellikleKOAH ve astımlılar içinsolunum rehabilitasyonu, obezite sorunu yaşayanlar içinyeme alışkanlıklarırehabilitasyonu gibi alt başlıklarda hizmet sunulacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ