Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Zayıflamak için 12 maddede askeri rejim

        Diyetisyen Turgay Köse, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan Mehmetçiğin terhis olduğunda hep ideal kiloda olmasından yola çıkarak hazırladığı "askeri rejim"in püf noktalarını anlattı.

        'HAYIR' DİYEBİLMELİSİNİZ...

        Diyetisyen Turgay Köse, aşırı besin alımı, hareketsiz yaşam tarzı, genetik, hormonal nedenler, psikolojik sorunlar, sigarayı bırakma, alkol kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak gelişen şişmanlığın tek başına olduğu gibi komplikasyonları ile de yaşam süresini kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir hastalık olduğunu söyledi. Multifaktöriyel bir hastalık olan şişmanlığın tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım gerektiğini vurgulayan Köse, doktor, diyetisyen, spor akademisi uzmanı ve psikolog ile ekip halinde tedavi edilmesi durumunda çok daha sağlıklı sonuçlar alındığını kaydetti. Kişinin "bugün de yesem, yarın başlarım" psikolojisinden kurtulması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Turgay Köse, "Daha kaç pazartesi geçecek? Bir şekilde kişinin yeterli, dengeli ve her şeyden önemlisi sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşam biçimi haline getirmesi gerekmektedir. Başkalarına eşlik etmek yerine kişinin kendine ve çevresindekilere 'hayır' diyebildiğini görmesi özgüveninin yükselmesine yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

        BİRAZCIK DİSİPLİNLE...

        Gerek kilo alma, gerekse kilo verme konusunda kendisine danışanlara Türk Silahlı Kuvvetleri'ni örnek gösterdiğini belirten Köse, "Hayatı boyunca pek çok deneme sonrası bir türlü kilo alamayan veya uzun soluklu kilo veremeyen dünya kadar Mehmetçik ne hikmetse ideal vücut ağırlığında terhis olmaktadır. Bu durumun altında yatan en önemli etmen askerlik süresince düzenli uyku, düzenli spor ve düzenli beslenme saatlerinin varlığıdır. Bayan olsun erkek olsun, askere gitsin veya gitmesin kilo problemi olan kişilerin yaşam tarzlarını bir inceleyin; bu üç etmenden en az bir veya iki tanesinde düzensizlik olduğu gözünüze çarpacaktır. Birazcık disiplinle zayıflık ya da şişmanlık sorununu çözmek mümkündür" diye konuştu.

        HEDEFİ 12'DEN VURMAK İSTEYENLER DİKKAT!

        Diyetisyen Turgay Köse'nin kilo verme konusunda hedefi 12'den vurmada etkili 12 altın önerisi şöyle:

        - İnanmak, başarmanın yarısıdır. Kişi, zayıflayanlardan hiçbir eksiğinin bulunmadığını düşünmeli; bu fazlalıklardan kurtulmak adına kesin karar vererek zayıflama sürecini başlatmalıdır. Önce niyet, sonra diyet.

        - Büyük hedeflere küçük adımlarla ulaşılır. 20 senede alınan kilolardan 20 günde kurtulmaya çalışmak mağlubiyeti en başta kabul etmektir. Bu nedenle uzman kontrolünde gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef belirlenmelidir.

        - Günlük uyku süresinin ortalama 7-8 saat arasında tutulması önerilmektedir. Sürekli olarak çok daha kısa veya uzun süren uyku kilo kontrolünde olumsuz etkiler göstermektedir.

        - Uyandıktan sonra ilk fırsatta bir şeyler yenilmelidir. Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalıdır. Öğün atlayan kişi kilo almaya mahkumdur.

        - Sık aralıklarla azar azar beslenilmelidir. Yapılan bilimsel araştırmalar, aynı miktarda enerji alsalar da 3 öğüne göre 6 öğün beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini göstermektedir. Öğün sayısının artırılması, mideyi dolu tutarak sonraki öğünde fazla ve hızlı yemeyi engellemektedir. Doğru bir şekilde planlanmış ara öğünler ile kan şekerinin dalgalanması önlenerek tatlılara olan düşkünlük de ortadan kaldırılabilir.

        - Yemek süresi uzatılmalıdır. Tokluk hissi ortalama olarak 20. dakikada oluşur. Yenilenlerden keyif ve tat alabilmek adına besinler iyice çiğnenmeli, küçük lokmalar halinde yutulmalıdır.

        - İnsülin seviyesinde ani değişikliğe yol açarak tekrar tatlı yeme isteği uyandıracağı için rafine şekerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Şekerin fazlasının yağa dönüştüğü asla unutulmamalı.

        - Yemeklerin sularına ekmek bandırmak, tabak sıyırmak fazladan ekmek yenilmesine neden olduğu gibi farkında olunmadan yemekteki yağın da tüketilmesine sebebiyet verir. 1 kilogram sebze yemeğine en fazla 2 yemek kaşığı sıvıyağ eklenmeli, hatta etle pişen yemeklere yağ konulmamalı.

        - Fiziksel aktivitenin artırılması metabolizmayı hızlandırıcı etkiler göstermektedir. Düzenli yapılan egzersiz diyetin etkinliğini artırdığı gibi, koruma programında da başarıyı destekler. Endorfin, seratonin gibi mutluluk hormonlarını salgılaması açısından strese karşı birebir gelir.

        - Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya), kepekli tahıllar (esmer ekmek, yulaf, bulgur, kepekli pirinç/makarna/erişte/mantı/un), sebze ve meyveler içerdikleri lifler sayesinde midede hacim sağlayarak uzun süre tok tutar ve diyete uyumu artırırlar. Ayrıca şeker, kolesterol ve tansiyonu istenilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Tuvalete çıkma sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı önlemekte, kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler içermektedir. Lif alımını artırmak adına soyulmadan yenilebilen sebze ve meyveleri kabukları ile birlikte tüketmekte yarar vardır.

        - Posalı besinlerin bahsedilen etkilerini gerçekleştirebilmesi için gün içerisinde bol su ve sıvı besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Besinlerin sindiriminden metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına kadar pek çok aşamada önemli görevler üstlenen suyun yüzde 20'lik kaybı ölümle bile sonuçlanabilir. Kilo kaybetmek, kaybedilen kiloları korumak ve fazla besin alımını engellemek için bol su içilmesi gerekir. Yetişkin bir bayanın günde 2,7 litre, erkeğin 3,7 litre sıvı alması önerilmektedir. İçilen çay, kahve, bitki ve meyve çayları, maden suyu, ayran gibi (alkol hariç) diğer sıvıların da günlük ihtiyacı karşılamadaki etkisi göz ardı edilmemelidir. Ancak özellikle yaz döneminde ve spor yapıldığında sıvı alımına daha bir önem vermek gerekir.

        - Kişi, yememesi gereken herhangi bir yiyeceği çok istiyorsa yemeli fakat o yiyecekten aldığı enerjiyi yürüme veya bir başka aktivite ile mutlaka harcamalıdır. Ya da davet, kutlama gibi özel bir olay nedeni ile diyet dışındaki yiyeceklerden azar azar yemeli fakat onu izleyen öğünü sadece salata ve yoğurt gibi düşük enerjili besinlerle geçiştirmeli."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ