Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Normal doğum mu? Sezaryen mi

        Uşak Devlet Hastanesi'nde açılan gebe okulunda anne adaylarına verilen eğitim, normal doğum oranlarını artırdı.

        Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yalçın Atlı, yaptığı açıklamada Uşak Devlet Hastanesi bünyesinde geçen yıl açılan gebe okulunda anne adaylarına verilen eğitimlere bir yılda yaklaşık 7 bin 500 anne adayının katıldığını belirtti.

        Kursa katılan hamilelere gebelik, doğum ve bebek bakımı ile ilgili bir hafta süreyle eğitim verildiğini, anne adaylarının eğitimlere zaman zaman eşleri, kayınvalideleri ya da anneleri ile katıldığını, kursu tamamlayan anne adaylarına annelik sertifikası verdiklerini kaydeden Atlı, okulda annelere normal doğumun önerildiğine dikkat çekti.

        Atlı, "Okulda hamilelere tıbbi zorunluluk olmadığı sürece sezaryen yaptırmamalarının, normal doğum yapmalarını öğretiyoruz" dedi. Atlı, şu bilgileri verdi:

        "2013 yılında hastanemize 2 bin 756 anne adayımız başvuruda bulunmuştu. Bilindiği gibi daha önce sezaryenle doğum yapan anneler, sonraki doğumlarını da bu yöntemle yapmak zorunda. Hastanemize başvuran adaylardan bin 829'u daha önce sezaryenle tanışmamıştı. Bu anne adaylarından 628'i yani yüzde 34'ü sezaryenle doğum yaparken bin 201'i normal doğumu tercih etti.

        Gebe okulunda verilen eğitimlerin ardından bu yıl 11 aylık süredeyse normal doğum oranlarında gözle görülür artış yaşandı. Hastanemize başvuran 2 bin 340 anne adayından sezaryenle daha önce ilişkisi olmamış bin 547 anne adayının doğumlarına baktığımızda 434'ü yani yüzde 28'inin sezaryenle doğum yaptığını, bin 113'ünün ise normal doğum yaptığını tespit ettik. Başka bir deyişle sezaryenle doğum yapma oranı okulun açılmasının ardından yüzde 34'den yüzde 28'e geriledi, normal doğum oranımız ise yüzde 6 arttı. Hastanemizde doğum yapan her 10 anneden 7'si artık çocuklarını normal doğumla dünyaya getirir hale geldi. Bu oranın giderek yükseleceğini tahmin ediyoruz."

        TÜM ENDİŞELERDEN KURTULUYORLAR

        Gebe okulu eğitimlerinde anne adaylarının tüm sorunlarına cevap arandığını, özellikle gebelik ve doğum anıyla ilgili tüm endişeleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade eden Yalçın Atlı, eğitimlere geri dönüşlerin çok olumlu olduğuna dikkat çekti.

        Atlı, "Annelik çok özel bir duygu. Gebelik okulu ile anne adaylarımızın en ufak bir endişeye kapılmadan bu evreyi tamamlamasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bazen eşleri ile bazen anneleriyle kursa katılan anne adayları buradan gönül rahatlığı ile ayrılıyor" dedi.

        SOSYAL MEDYADAN İLETİŞİM SÜRÜYOR

        Kursa katılan anne adaylarının sosyal medyadan doktor ve sağlık çalışanlarıyla iletişim kurmaya devam ettiğini, adayları gerektiğinde yeniden eğitime alabildiklerini anlatan Atlı, hedeflerinin kent genelindeki tüm anne adaylarını eğitime almak olduğunu söyledi.

        Daha önce iki doğum yapan ve üçüncü bebeğine hamile olan anne adayı Esma Çakır, eğitimlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üçüncü hamileliğinde aldığı eğitimle annelik korkusundan arındığını kaydeden Çakır, "Eğitim çok faydalı. İnanın tüm endişelerimden arındım. Eğitime katılan diğer kadınlar ve doktorlarımızla iletişimimiz sürüyor" dedi.

        Hamile kızına destek olmak için eğitime katılan Şükran Kul ise eğitimlerde yeni şeyler öğrendiğini söyledi. Kızının hamileliğinin ardından kendisinin de bebek bakımı ile ilgili bilgilerini tazelemek ve kızına destek olmak için kursa katıldığını ifade eden Kul, "İnanın hiç bilmediğimiz şeyler öğreniyorum. Bu eğitimler kulaktan dolma bilgilerin önüne geçiyor" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ