Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Alkol hakkında doğru bilinen yanlışlar
        1

        Halk arasında alkol kullanımı ile ilgili pek çok yanlış bilgi ve inanç var. Yeşilay Dergisi, alkol ile ilgili doğru bilinen yanlışları araştırdı.

        İşte, bugüne kadar alkol ve alkol kullanımı hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar:

        2

        YANLIŞ: Alkol iyi uyumaya yardımcı olur.

        DOĞRU: Alkol uyku kalitesini düşürür. Sık sık uyanmanıza ve REM (Hızlı göz hareketleri) evresinde daha az uyumanıza neden olur.

        3

        YANLIŞ: Alkollü içecekler vücudu ısıtır.

        DOĞRU: Alkol aldığınızda vücut ısısı düşer. Yeşilay Dergisi’ndeki çalışmaya göre sıcaklık hissi, kanın yüzeye doğru akışının cildi ve ciltteki sinir uçlarını ısıtarak, beyne sıcaklık algısını iletmesinden kaynaklanır. Bu etki çok kısa sürer.

        4

        YANLIŞ: Hamile kadınların alkol kullanması bebeğe zarar vermez.

        DOĞRU: Alkol kana karışıp plasentadan geçerek fetüse ulaşır. Alkolün özellikle ilk aylarda fetüse çok daha ciddi zararları olur. Bebekte büyüme eksikliği, beyin ve sinir sisteminde hasarlar gibi alkole bağlı doğum kusurları görülebilir.

        5

        YANLIŞ: Bira bağımlılık yapmaz.

        DOĞRU: Bira da diğer içkiler gibi bağımlılık yapar. Ancak içkilerdeki alkol oranı cinsine göre farklıdır. Bir bardak biradaki alkol, bir kadeh rakıya ve şaraba eşittir.

        6

        YANLIŞ: Alkol, bazı hastalıklara iyi gelir. Kan damarlarını açar.

        DOĞRU: Alkollü içkilerin kalp ve damar rahatsızlıklarına faydalı olduğu şeklindeki iddialar yanlıştır. Alkol, toksik bir maddedir. Kullanımında güvenli bir alt sınır yoktur. Tüketimi arttıkça alkol, damar sertliği ve damar daralmasına yol açar.

        7

        YANLIŞ: Alkol, sesi açar. (Sahneye çıkmadan önce bu sebeple alkol alınır.)

        DOĞRU: Alkol vücuttaki su miktarını azaltır, susuz bırakır. Bu durum konuşmayı ve şarkı söylemeyi olumsuz etkiler. Aç karnına alkol almak, kan şekerini düşürür. Sahne performansında korunması gereken enerji, kan şekeriyle birlikte azalır.

        8

        YANLIŞ: Alkol kan yapar. Alkol kan yapıcı bir gıdadır.

        DOĞRU: Alkolün hiçbir besin değeri yoktur. Kan yapıcı bir özelliğe de sahip değildir. Özellikle yaralanma durumlarında, kanın pıhtılaşmasını önlediği için ciddi kan kaybına yol açar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ