Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 30 yıllık evli çifte beyin tümörü teşhisi konuldu

        Her şey 5 yıl önce başladı. Şiddetli baş ağrısı çeken 51 yaşındaki Emine Esmercan’a, 100 bin kişiden yalnızca 3’ünde görülen beyin tümörü tanısı kondu. Şanslıydı; 2.5 santimlik tümör, ışınla tedavi edildi. 5 yıl sonra bu kez eşi Ercan Esmercan, aynı tanıyla ve aynı ışın tedavisiyle tanıştı. 30 yıl önce hayat arkadaşı olmaya karar veren Esmercan çifti, aynı hastalık ve aynı tedavide de kader arkadaşı oldular. Onlar hem 30 yılı geride bıraktıkları hem de tek seansta gamma knife ışınlarıyla tedavi oldukları için kendilerini “şanslı” hissediyorlar…

        Adana’da yaşayan 51 yaşındaki Emine Esmercan’ın beyninde, 5 yıl önce, her 100 bin kişiden sadece 3’ünde görülen, 2.5 santim büyüklüğünde “menenjiom tümörü” tespit edildi. Beyinde konumlandığı yer nedeniyle tümörün ameliyatla alınması çok tehlikeliydi.İşte bu noktada devreye, günümüzde radyocerrahide “altın standart” olarak nitelendirilen “Gamma knife” yöntemi girdi. Emine Esmercan, Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker tarafından uygulanan bu yöntemle, kansız ve ağrısız bir şekilde tek bir seansla tedavi edildi. Üstelik aynı gün taburcu olarak! Aynı kaderi 5 yıl sonra, bu kez de 53 yaşındaki eşi, mali müşavir Ercan Esmercan paylaştı. Sol kulakta çınlama ve duyu kaybı ile baş ağrısı şikayetiyle hekime başvuran Ercan Esmercan’ın beyninde 4 santimlik “menenjiom tümörü” olduğu görüldü.Tıpkı eşi Emine Esmercan’da olduğu gibi, riskli yerde olduğu için tümörün ameliyatla alınması çok ciddi komplikasyonlara yol açabilirdi. Bunun üzerine başvurulan yöntem yine aynı oldu; Ercan Esmercan’a da ‘Gamma Knife’ yöntemi uygulanarak tek seansta sağlığına kavuştu.

        KADIN HASTALIKLARI SANDI, BEYNİNDE TÜMÖR ÇIKTI

        Adana’da baş ağrısı ve adet sorunları nedeniyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvuran ev hanımı Emine Esmercan’a yapılan tetkiklerde ‘prolaktin’ hormonunun yüksek değerde olduğu görüldü. Bunun üzerine hekim, Esmercan’ın yakınmaların altında nörolojik bir sorun yatabileceğinden şüphelenerek MR tetkiki istedi. Hekimin şüphesi doğru çıktı ve Emine Esmercan’ın beyninde 2.5 santim boyutunda “menenjiom tümörü” tespit edildi. Başvurdukları beyin ve sinir cerrahisi uzmanı, tümörün iyi huylu olduğunu, ancak toplardamarlara yapışık olduğu için operasyonun son derece tehlikeli riskler getirdiğini söyledi. Bu tür riskli tümörlerde radyocerrahi yöntemi olan “Gamma Knife” tedavisinden oldukça başarılı sonuçlar alındığını belirterek Emine Esmercan’ı, özel bir hastaneye yönlendirdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker tarafından yapılan “Gamma Knife” tedavisiyle, Emine Esmercan, tek bir seansta sağlığına kavuştu.

        BU KEZ EŞİNİN BEYNİNDE AYNI TİP TÜMÖR TESPİT EDİLDİ

        İki çocuk annesi Emine Esmercan artık sağlığına kavuşmuş, baş ağrılarından kurtulmuştu. Ancak aradan 5 yıl geçtikten sonra bu kez eşi Ercan Esmercan baş ağrısı, sol kulakta çınlama ve duyma güçlüğünden yakınmaya başlamıştı. Yapılan MR tetkikinde çıkan sonuç oldukça şaşırtıcıydı: Ercan Esmercan’da da 4 santim büyüklüğünde, tıpkı eşi Emine Esmercan gibi oldukça nadir görülen “menenjiom” tümörü tespit edildi. Tümör sinirlere yapışmıştı, bu nedenle ameliyatla alınması büyük bir risk getiriyordu. Bunun üzerine, Adana’da yaşayan Esmercan ailesi tedavi için soluğu yine aynı hastanede aldı. Hekimleri de yine aynıydı; Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker. Yapılan tetkiklerin ardından Ercan Esmercan’ın da bu yöntemle tedavi edilebileceği belirlendi. Ercan Esmercan’da “gamma knife” yöntemiyle, yine tek bir seansta tedavi olarak sağlığına kavuştu.

        “AYNI TÜMÖR ÇIKINCA ÇOK ŞAŞIRDIK”

        Tedaviden sonra baş ağrılarının dindiğini belirten Emine Esmercan, yaptırdığı son tetkikte tümörün küçüldüğünü öğrenince, çok mutlu olduğunu belirtti. Eşi Ercan Esmercan’da da aynı tip tümör tespit edilince çok şaşırdıklarını söyleyen Emine Esmercan, “Bunun üzerine soluğu hemen Prof. Dr. Selçuk Peker’in yanında aldık. Şans yüzümüze güldü ve eşime de aynı yöntem uygulanacaktı.” dedi. Ercan Esmercan’da gamma knife tedavisi sonrasında aynı gün rutin işlerine geri döndüğünü belirterek, “Beyin tümörü gibi böylesine ciddi bir sorunda tek bir seansta tedavi edilebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum” dedi.

        HER 100 BİN KİŞİDEN SADECE 3 KİŞİDE GÖRÜLÜYOR

        Prof. Dr. Selçuk Peker, “menenjiom” tümörünün ortaya çıkış nedeninin henüz bilinmediğini, ancak genetik faktörlerin söz konusu olabileceği üzerinde durulduğunu söyleyerek, “Esmercan çifti teyze çocukları oldukları için muhtemelen bu nedenden dolayı ortaya çıkmış olabilir. Ancak yine de kesin bir neden söyleyemiyoruz. Ercan Esmercan’ın kulakta çınlama, duyu kaybı ve baş ağrısı gibi yakınmaları, tıpkı eşi Emine Esmercan gibi zaman içinde daha da hafifleyecek. Bundan sonraki süreçte, Emine hanım gibi her yıl düzenli olarak kontrole gelmesi yeterli olacak” dedi.

        AÇIK CERRAHİYE OLAN GEREKSİNİM ORTADAN KALKIYOR

        Prof. Dr. Selçuk Peker, artık tümörlerin çok küçük boyutta iken teşhis edilebildiğine, bu sayede çok riskli cerrahi işlemlere gerek kalmadan “Gamma knife” yöntemiyle radyasyon uygulanarak tümör hücrelerinin öldürülebildiğine dikkat çekti. “Böylelikle hastalar, ciddi cerrahilerin yol açabileceği sorunlardan korunabiliyorlar.” diyen Prof. Dr. Selçuk Peker, bu avantajından dolayı her yıl çok sayıda hastanın Gamma Knife yöntemi ile tedavi edildiğini belirterek, “ Beyin tümöründe açık cerrahiye olan gereksinimi ortadan kaldırabildiği için tüm dünyada şu ana kadar 1 milyonun üzerinde hasta bu yöntemle sağlığına kavuştu. Bu rakamın gün geçtikçe daha hızla bir şekilde yükseleceğini düşünüyoruz” dedi.

        RADYOCERRAHİDE ALTIN STANDART: GAMMA KNIFE

        Radyocerrahide altın standart olarak nitelendirilen Gamma Kniferadyocerrahisi, kafatasının açılma ihtiyacını ortadan kaldıran bir yöntem. Gamma Knife, beyin tümörleri, AVM (doğuştan beyinde damar yumağı) ve fonksiyonel hastalıklarda etkili oluyor. Anestezi ile yoğun bakım gereksinimini ortadan kaldıran Gamma Knife uygulaması, tek seansta, hastalara kansız ve bıçaksız tedavi imkanı sunuyor. Üstelik hastalar aynı gün hastaneden taburcu olarak günlük yaşantılarına dönebiliyor.

        GAMMA KNIFE NASIL ETKİ EDİYOR?

        Stereotaktikradyocerrahi, dokuda diğer radyoterapi yöntemleri gibi etki ediyor. Gamma Knife ile tümörlerin büyümesinin durdurulması amaçlanıyor. Tümör veya hastalıklı doku çıkartılmıyor, bunun yerine hücrelerin DNA’sında hasar oluşturuluyor. Bunun sonucunda tümör hücreleri normal özelliklerini kaybediyor, bölünme ve beslenme fonksiyonları bozulduğu için ölüyorlar. Eğer tümör tedaviden sonra büyümezse, bu durum tedavinin hedefine ulaştığını gösteriyor. Genellikle tümörlerde ilerleyen dönemde küçülme de görülüyor. Küçülme iyi huylu tümörlerde yıllar içinde, kötü huylu tümörlerde ve metastazlarda aylar içinde olabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ