Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Doğurganlık aşısı yolda

        Tüp bebek tedavilerine yeni bir aşı geliyor. Aralarında Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan’ın da olduğu ekip, tüp bebek denemelerine rağmen çocuk sahibi olamayan, çoğu ge beliği düşük ile sonuçlanan 126 kişiye, içinde hormonla uyarılmış özel kan hücrele rinin bulunduğu sıvılarla geliştirilen aşıyı uyguladı. Gürgan ile Akdeniz Ülkeleri Üreme Derneği Başkanı Prof. Dr. Antonis Makgriannakis’in ekipleri Ankara’da çalış manın sonuçlarını değerlendirdiler. Çalışmayı Hürriyet’e anlatan Gürgan şunları söyledi:

        İKİ AŞAMADA YAPILIYOR

        “Uygulama iki aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşamada tedaviye alınacak kadınlara âdet lerinin 16-18’inci günleri arasında rahim içini kuvvetlendirmek için ‘Granulosit koloni-uyarıcı Faktör’ denilen ve bağışıklık sistemi dengeleme si yapabilen bir sıvı veriliyor. Sonra tüp bebek tedavisine başlanıyor. Yumurta toplanması sı rasında alınan kandan ayrıştırılan ‘özel onarım’ hücreleri laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. ‘Gebelik aşısı’nda kullanılan teknikten farklı olarak gelişme ortamına beyinden salgılanan Kortikotropin Saldırıcı Hormon (CRH) ilave edili yor. Böylece rahim içi zarı kuvvetleniyor sağlıklı embriyoyu içine kolaylıkla alabilecek bir hale geliyor, gömülgenlik kazanıyor.”

        EN SONUNDA EŞİMLE HAYALLERİMİZE KAVUŞTUK

        Zehra Cantürk, 14 yıllık evliliklerinde 6 kere tüp bebek denemesi yaptığını, ilkinde gebe kaldı ğını ancak bunun düşükle sonuçlandı ğını belirterek “Toplamda 6 kere tüp be bek, bir kere de aşılama denedim. Sonuncusu nu bu teknik ile yaptık ve ilk seferde hamile kaldım. Şu anda 2.5 aylık ikiz bebeklerime hamile yim ve çok mutluyum” dedi. Filiz Demir ise 7 aylık hamile olduğunu ve bir kız bebek bekledi ğini belirterek “13 yıllık evliyim, 5 kez düşük yaptım, 4 kez negatif tüp bebek denemem var. Eşimle umu dumuzu kaybet meden yolumuza devam ettik. Sonunda hayalimize kavuştuk” dedi.

        40 yaşına kadar uygulanabiliyor

        PROF. Dr. Antonis Makgriannakis ise CRH hormonun kuvvetli pozitif etkisi ile gelişen hücrelerin uyarılıp rahim zarı gömülgenliğini arttıran maddeler ve hormonlar ürettik lerini belirtti ve işlemin düşük riskini ciddi oranda azalttı ğını vurguladı. Makgrian nakis şöyle devam etti: “Bu işlem ‘Genetik Den gelenmiş ve Saklanmış’ embriyoların kullanıl ması ile birleştiril diğinde kişiye özel maksimum başarı şansı elde edilebili yor ve uygun olgularda gebelik oranları yüzde 40, hatta yüzde 60 üzerine çıkabiliyor. Bu yeni teknik, polikistik over hastalığı, rahim içi kalınlaşma sorunları, çikolata kistleri, rahim için de çeşitli enfeksiyon problemleri, kanlarında pıhtılaşma sorunları bulunan kadınların tüp bebek tedavileri ile tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ve tekrarlayan düşükleri olan 40 yaşına kadar kadınlarda uygulanabiliyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ