Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Geleneksel Çin Tıbbı'na göre bedenimizin 12 ana meridyeni ve enerji akışı
        1

        Meridyenleri, bedeniniz üzerinde görünmez boru hatları ya da kanallar olarak düşünebilirsiniz. Geleneksel Çin Tıbbı'na göre her biri bedenin akışından sorumlu 12 ana meridyen mevcuttur.

        2

        Herhangi birinin üzerindeki tıkanıklık ya da kopukluk bağlantılı olduğu organ ile alakalı fiziksel ya da zihinsel hastalıklara neden olur.

        3

        Meridyen hatları boyunca akupunktur ya da masaj yaptırılabilir. Ancak bunlar teknik bilgidir ve tecrübeli bir meridyen uzmanı ile çalışabilir.

        4

        Ya da siz her fırsat bulduğunuzda bedeninizde ellerinizi dolaştırıp, acı hissettiğiniz noktada durup, orayı ovuşturabilirsiniz.

        5

        Hangi meridyenin hangi saatlerde aktif olduğu organ alakası, olası hastalık belirtileri, duygusunun ne olduğunu yaklaşık olarak sıralanmıştır:

        6

        01.00 - 03.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Karaciğer Meridyeni: Karaciğer, kanın saklanması, regüle edilmesi, dolaşımı ve organizmadan atılmasına yardımcı olur.

        7

        Kanın pıhtılaşmasını etkiler. Sinir sistemini kontrol eder. Dengesizliği durumunda depresyon, kızgınlık gibi psikolojik sorunlara sebep olabilir.

        8

        Düzeni sever, hüzün ve üzüntüyü sevmez. Hayata bağlı olma ya da olmama bu meridyenle ilgilidir.

        9

        Gözler karaciğerin aynasıdır, parıltısı ise tırnaklardan bellidir. Eğer karaciğer hattı boşsa tırnaklar kırılgandır.

        10

        Genital organların fonksiyonlarını düzenler. Gözyaşları, vücut kokusu, ciltte kaşıntı, döküntü ve alerji sorunları bu meridyendeki tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Duygusu ''öfke''dir.

        11

        03.00 - 05.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Akciğer Meridyeni : Yaşam enerjisi dediğimiz havadaki ''Chi'' enerjisini alıp, vücuda dağıtmasından sorumludur.

        12

        Cildin görünümüyle ilgilidir. Solunumu kontrol eder.

        13

        Astım, öksürük, göğüste tıkanıklık gibi solunum yolları rahatsızlığı ile dengesizliğini belli eder. Duygusu ''üzüntü'' dür.

        14

        05.00 - 07.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Kalın Bağırsak Meridyeni : Bedene giren besin maddelerinin işlendikten sonra atılmasını, bedenin arındırılmasını sağlar.

        15

        Kan dolaşımına etki ederek, fiziksel ve zihinsel durumu iyileştirir. Sindirimi düzenler. Kabızlık, ishal, gaz, parmak uçlarında soğukluk, mide ağrısı ile dengesizliğini belli eder.

        16

        Bu meridyendeki tıkanıklık kişiyi psikolojik olarak rahatsız eder ve motivasyon kaybı, sık nefes alıp verme gibi durumlar olabilir. Duygusu ''üzüntü''dür.

        17

        07.00 - 09.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Mide Meridyeni : Hazımdan sorumludur.

        18

        Akışındaki tıkanıklık asidite, gastrit, karında gurultu-şişkinlik, kusma, ishal, iştahsızlık, midede ağrı - spazm, açlık hissi, hıçkırık, kabızlık sorunlarına sebep olabilir.

        19

        Hayata bakış ve istekte azalma, ağızda kuruluk, şişme, ağrı, diş kökleri hastalığı tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Duygusu ''endişe''dir.

        20

        09.00 - 11.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Dalak / Pankreas Meridyeni : Kanın oluşumu ve düzgün akışından sorumludur.

        21

        Kullanılmış kırmızı kan hücrelerini yok edip zararlı bakterileri yok edip zararlı bakterileri nötralize eden yapılar oluşturur. Kas hastalıkları, felçlerde, ağız hastalıklarında, diabet ve gutta etkilidir.

        22

        Dengesizliğinde, zayıf adaleler, renksiz ve kuru dudaklar, göğüste kist, kol altı lenflerinde şişme, rahimde kist, adet sorunları, bacak ve diz ağrıları gibi rahatsızlıklar olabilir.

        23

        Dalak / Pankreas meridyeni vücuttaki sıvı-elektrolit düzenlenmesinde, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları ve alerjide etkilidir.

        24

        Dolayısıyla ödem bu meridyendeki tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Psikolojik olarak kişi çok düşünür ve endişeye kapılabilir, sürekli yeme ihtiyacı içerisinde olabilir.

        25

        11.00 - 13.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Kalp Meridyeni : Kalp kanı ve damarları idare eder, kan dolaşımını düzenler. Zihinsel tesir gösterir.

        26

        Düşünmenin aktifliğini ve hafızayı yönetir. Dengesizliğinde sinirsel gerilim başlar.

        27

        Akıştaki tıkanıklık durumunda ise kolun iç tarafından ağrı, uyuşma, serçe parmakta ağrı veya tutukluk, uykusuzluk, unutkanlık, mantıksız hareketler olabilir. Duygusu ''sevinç'' tir.

        28

        13.00 - 15.00 saatleri arasında maksimum aktif olan İnce Bağırsak Meridyeni : Dışarıdan bedene giren besin maddelerini alır ve bunları kullanabilir hale getirir. Mahsül toplayan başkan diye tanımlanır.

        29

        Kulakta çınlama, uğultu, iştime bozukluklarında etkilidir.

        30

        Kalp meridyenine yardım eder. Kalp meridyeninin enerjiyi karnın alt bölgesinde tutmasına destektir.

        31

        Öfke, şok, keder, üzüntü, hüzün gibi duygular karnın alt kısmında toplanır. Böyle bir durumda sırtın alt kısmında ağrı olabilir. Duygusu ''sevinç''tir.

        32

        15.00 - 17.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Mesane Meridyeni : Bu meridyen böbreklerin faaliyetini uyarmada ve düzenlemede sorumludur. Tüm organların yöneticisidir.

        33

        Meridyenin noktaları organizmanın birinci seviyede koruyusudur. Dengesizlik halinde büyük sinirsel gerginlik yaşanır ve kişi aşırı tepki verebilir. Genellikle sırtın altındaki kaslar sertleşir.

        34

        Baş ağrısı, omurgada tutukluk, ense ve bel ağrıları, varis, bacaklarda kramp ve kaslarda kasılma gibi sıkıntılar akıştaki tıkanıklığın göstergeleri olabilir. Duygusu ''korku''dur.

        35

        17.00 - 19.00 Saatleri arasında maksimum aktif olan Böbrek Meridyeni : Esas fonksiyonu tuz ve su değişimini dengelemektir. İrade, kararlılık, libido ile ilgilidir.

        36

        Kemik sistemi, kulak, beyin, saç ve kıllar bağlantılıdır.

        37

        Böbrekler Chi enerjisinin depolandığı yerdir. Bu enerji vücuda hayati faaliyet ve canlılığı verir. Böbreklerin iyi çalışmaması toksinlerin birikmesine, kan dolaşımının iyi olmamasına sebep olur.

        38

        Böbrekler Chi enerjisinin depolandığı yerdir. Bu enerji vücuda hayati faaliyet ve canlılığı verir. Böbreklerin iyi çalışmaması toksinlerin birikmesine, kan dolaşımının iyi olmamasına sebep olur.

        39

        Bacaklarda terleme ya da yanma, idrar tutamama ya da geç çıkma, kulaklarda çınlama, uğultu, kuru cilt, gözaltında şişme, leke, korku, melankoli, uykusuzluk ya da cinsel sorunlar, şiş ayak bilekleri bu meridyendeki tıkanıklığın sebep olduğu problemler olabilir. Duygusu ''korku'' dur.

        40

        19.00 - 21.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Perikardium Meridyeni : Perikard kalbin ve kan dolaşımının yöneticisidir. Seksüel meridyendir.

        41

        Görevi kalbi fazla yorulmaktan korumaktır. Eğer perikardı korursak hastalık kalbe gelmez. Stresin etkileri kalbe ulaşmadan önce perikardium üzerinde kendini belli eder.

        42

        Bu meridyendeki dengesizlik baş dönmesi, duygusal gerginlik, tansiyon rahatsızlıkları, uykusuzluk, karanlık korkusu, gibi sıkıntılara sebep olabilir. Duygusu ''sevinç''tir.

        43

        21.00 - 23.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Triple Burner : (Üçlü Isıtıcı) Tüm organlar bu meridyen tarafından korunur. Vücut sıcaklığı dengesi bu meridyenin görevidir.

        44

        Genelde tıkanıklık durumunda, gözün arka kısmında ağrı, kulaklarda sıkıntılar, omuz ağrısı, kollarda tutukluk ve ağrı olabilir. Üst ısıtıcıda bozukluk varsa yaylanarak yürüyüş bozulmuş, baş öne eğiktir.

        45

        Orta ısıtıcıda bir bozukluk varsa sindirim bozulmuştur. Alt ısıtıcıda bir sıkıntı var ise üreme organ fonksiyonlarında zayıflama olabilir. Duygusu ''sevinç''tir.

        46

        23.00 - 01.00 saatleri arasında maksimum aktif olan Safra Kesesi Meridyeni : Sinir, kas ve eklemlere etkilidir. Cesur olmayı sağlar.

        47

        Karanlık ve dengeli olmanın organıdır. Savaşçılığın ve casaretin organı olarak tanımlanır.

        48

        Bu meridyendeki tıkanıklık şakaklarda ağrı, boyunda ağrı ve tutukluk , omuz ve kasıklarda ağrı, diz sorunları, kalçada ağrı gibi sorunlar yaratabilir. Duygusu ''öfke''dir.

        Kaynak: Bel ve boyun ağrılarından kurtulma yolları

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ