Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Ölümcül düşük ilacına e-pazarlama operasyonu

        GAZETE HABERTÜRK / Nihat ULUDAĞ-Öznur KARSLI-Lütfi ERDOĞAN

        İstanbul polisi, kürtaj yaptırabilmek için yasal süre olan 10 haftayı geçirmiş hamile kadınlara, yasak olmasına rağmen internet üzerinden kürtaj ilacı satıldığını belirledi. 100’ü aşkın kişinin ilacın 1 tabletini 100 TL’den sattığı belirlendi. İnternet üzerinden satış yapan şüpheliler sorguda, ilaçları Bakırköy’de bulunan bir eczacı ile Tarsus’taki bir ilaç deposundan temin ettiklerini söyledi. Bunun üzerine adreslere eşzamanlı baskın düzenlendi. İki depoda satışa hazır şekilde bekletilen piyasa değeri 1 milyon TL olan 9 bin 520 kutu hap ele geçirildi.

        300 KADIN DÜŞÜK YAPMIŞ

        Operasyonlarda, Tarsus’taki ilaç deposu sahibi B.S., depo çalışanı Y.A. ve Bakırköy’deki eczane sahibi E.A. gözaltına alındı. B.S., “Legal olarak eczane ve hastanelere ilaç satıyorum. Y.A. illegal olarak satıyorsa haberim yok” diyerek çalışanını suçladı. Eczacı E.A. ise “Ben sadece insanlara bu ilacı nereden temin edebileceklerini söylüyordum. Çok pişmanım” dedi.

        B.S. ve eczacı E.A. adli kontrolle serbest bırakılırken, Y.A. tutuklandı. Soruşturmada, 300’ü aşkın kadının bu ilacı alarak düşük yaptığı belirlendi. İlaç satıcılarının bazı kadınları arayarak şantaj yaparak birlikte olmaya çalıştığı da ileri sürüldü.

        DÜĞMEYE BAKANLIK BASTI, 7 AYDA 651 SİTE KAPATILDI

        Operasyonun, kaynağının ise Sağlık Bakanlığı’nın durumu İçişleri Bakanlığı’na bildirmesi olduğu öğrenildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), ocak ayından bu yana sahte ilaç sattığı tespit edilen 651 internet sitesini kapattı. Bunun yanı sıra sağlık beyanıyla satış yaptığı belirlenen 2 bin 460 site de kapatıldı. Bakanlık, sitelerde söz konusu ilacın satışının arttığını belirleyerek İçişleri Bakanlığı’na haziran ayında yazı gönderdi. Başlatılan soruşturma kapsamında önceki gün operasyonlar düzenlendi.

        Uzmanlar uyardı: hayati risk bile yaratabilir

        ‘İnternetten satılan hiçbir ilaca güvenmeyin’

        Eczaneler Birliği Başkanı Erdoğan Çolak: “İlacı internetten satın alıp eczanelere danışmak için gidenler oluyor. Eczaneler bunu Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bildiriyor. Önlemler alınıyor ama internet söz konusu olduğunda çok fazla denetim yapılamıyor. Doktor kontrolü olmadan ilaç kullanılmasına engel olunmalı ve internet üzerinden satılan ilaçlara güvenilmemeli.”

        ‘Çok tehlikeli, tekrar çocuk sahibi olamayabilirler'

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Olgaç: “Bu ilaç gastrit ve ülser için kullanılıyor. Rahimde kasılmalar, rahim ağzının açılması gibi yan etkileri var. Çok tehlikeli. Daha önce sezaryen geçirmiş hastalarda kesilme olabilir, iç kanama geçirebilirler. Sezaryenle doğum yapanlar çok daha riskli grupta. Daha sonra tekrar çocuk sahibi olamayabilirler, hayati risk yaratabilir, rahim kaybedilebilir.”

        ‘Kürtaj’daki yanlış algı patlama yaptırdı’

        Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir: “Türkiye’de kürtaj tamamen yasak değil. Gebeliğin 10’uncu haftasına kadar yapılabiliyor. Ancak kürtajın yasak olduğu algısı bu tip suiistimalleri artırdı, ilacın satışlarını patlattı. Düşük ilacı diye kullanılan aslında mide ilacı. Yan etkisi gereği düşüğe neden oluyor. Bu nedenle sağlık müdürlükleri sınırlı sayıda veriyor. Ancak bu ilacı biz doğum sonrasında rahmi toparlamak, kanamayı durdurmak için de kullanıyoruz. Bu tip suiistimaller nedeniyle de ilaç bulunamıyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ