Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çanaklı, limon, limonata, portakal gibi yiyecek ve içeceklerin böbrek taşı oluşumunu önlemeye birebir olduğunu söyledi.
Böbrek taşı oluşumu ve önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çanaklı, Vücudun yeteri kadar sıvı almadığında, maddelerden zengin, suyu azaltılmış konsantre bir idrar ürettiğini belirtti.
Günde 3 litre sıvı alınmasının önemine değinen Çanaklı, "İdrarın su gibi veya açık sarı renkte olması, sıvı alımının yeterli ölçüde olduğunu gösteriyor.
Konsantre idrar içerisindeki taş yapıcı maddeler birleşerek kristal hale gelerek taş oluşumuna neden oluyor. Taşlar genellikle kalsiyum içerikli oluyor.
Tuz alımı arttığında, böbrekler idrara daha fazla kalsiyum attıkları için taş oluşumu riski artıyor. Tuzlu kuruyemiş, salamura yiyecekler, pizza, hamburger gibi fast-foodürünleri, maden suyu ve soda, yüksek sodyum içeriklerinden dolayı böbrek taşı oluşumunda rol oynuyor.
Araştırmalar, düzenli olarak fast-food tüketen çocuklarda böbrek taşı sorununun daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu nedenle bu besinlerden uzak durmak, yemekleri tuzsuz pişirmek, farklı lezzetler için çeşitli baharat, bitki ve sirke kullanmak gerekiyor" dedi.
Ağırlıklı olarak et, balık, tavuk gibi proteini yüksek hayvansal besinler ile beslenmenin taş oluşumu için risk taşıdığını belirten Çanaklı, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu besinler yüksek derecede oksalat ve kalsiyum içeriyor. İşlenmiş etlerde ise ciddi miktarda tuz bulunuyor. Özellikle ürik asit taşları oluşumunda rolü olan bu etlerin sürekli ve aşırı şekilde tüketilmemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra gazlı içecekler de idrarın asidini artırarak taş oluşumuna destek oluyor. Taş oluşumunu önlemek için gazlı içeceklerden uzak durulması öneriliyor. Süt ve yoğurt yüksek derecede kalsiyum içerdiğinden dolayı tüketim miktarı önem taşıyor. Böbrek taşı oluşma riskini düşük tutmak için bu ürünlerin abartılı tüketiminden uzak durmak gerekiyor. Ne yazık ki oksalat zengini besinler listesinde sürekli tüketilen yiyecek ve içecekler yer alıyor. Bunlar arasında çay, kola, çilek, çikolata, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler, fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve kakao bulunuyor. Bu besinleri sürekli tüketmek böbrek taşı oluşumunu tetikliyor. Tüketildiği zamanlarda yeterli sıvıyla desteklenmesi önem taşıyor."
BOL BOL LİMON VE PORTAKAL TÜKETİN
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için sitratın ideal bir madde olduğu söyleyen Çanaklı, "Limon ve portakal ailesi, idrarın asitliğini gideren sitrat maddesini yüksek ölçüde içeriyor. Sitrat maddesi potasyum ile birlikte ilaç olarak veriliyor. Çay, çorba gibi besinlere limon eklemenin, bol bol limonata içmenin taş oluşumunu önlemeye oldukça yarar sağladığını aktarıyor. Hayatının herhangi bir döneminde böbrek taşı düşüren kişilerde bu sağlık sorununun tekrar etme olasılığı yaklaşık yüzde 50 oranında seyrediyor. Alınan tüm önlemlere rağmen eğer kişide böbrek taşı oluşmuşsa, taşın yeri, boyutu, eşlik eden enfeksiyon olup olmaması gibi özellikler dikkate alınarak tedavi yöntemi belirleniyor. Böbrek taşını yok etmek için ilaç tedavisi, taş kırma veya lazer kullanılan kapalı ameliyat uygulanabiliyor" diye konuştu.
İHA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.