Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Serçe Ne Yer, Ne İle Beslenir? Serçeye Ne Verilir ve Ne Verilmez?

        Serçeler, dünyanın dört bir yanında yaygın olarak bulunan, küçük ve hareketli kuşlardır. Beslenme alışkanlıkları, yaşam alanlarına, iklim koşullarına ve erişebildikleri yiyeceklere göre değişkenlik gösterebilir. Bu yazımızda serçelerin beslenme alışkanlıklarını, sevdikleri yiyecekleri ve kaçınmaları gereken yiyecekleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

        Serçe Hangi Familyadan Gelir?

        Serçeler, Passeridae familyasına dahildir. Genel olarak kahverengi tüyleri, ince gagaları ve kısa kuyrukları ile bilinirler. Afrika kökenli olan bu kuşlar, zamanla farklı kıtalara yayılarak geniş bir dağılım göstermiştir. Dünya genelinde 140'tan fazla serçe türü bulunmaktadır. Bunlardan yaygın olanları ise ev serçesi, ağaç serçesi, kaya serçesi, çöl serçesidir. Türkiye’de bulan serçe türleri ise şöyledir:

        REKLAM
        • Ev serçesi
        • Ağaç serçesi
        • Söğüt serçesi
        • Kaya serçesi
        • Kar serçesi
        • Sarı boğazlı serçe
        • Boz serçe
        • Küçük serçe

        Serçe Ne Yer?

        Doğada serçeler, esas olarak tohumlarla beslenir. Ancak diyetleri tamamen tohumlardan oluşmaz; böcekler, örümcekler ve diğer küçük omurgasızlar da serçenin menüsünde yer alır. Ayrıca, meyvelerle ve sebzelerle de beslenebilirler, özellikle kış aylarında meyve parçacıkları onlar için önemli bir besin kaynağıdır.

        Serçe Ne Yemez?

        Serçeler, insanlar için hazırlanan tuzlu yiyecekler, çikolata, kafein ve alkollü içeceklerden uzak durmalıdır. İşlenmiş gıdalar ve baharatlı yiyecekler serçenin sindirim sistemine zarar verebilir. Doğada ne yiyeceğini iyi bilen canlılar şehir yaşamında farklı besin kaynakları ile beslenebilmektedir.

        Serçe Ne İle Beslenir?

        Serçeler kendi yaşam alanlarında, tohumlar, böcekler, örümcekler, meyve ve sebzelerle beslenirler. Şehir yaşamında, insanların attığı ekmek parçaları, pirinç ve benzeri gıdalarla da beslenirler. Ancak bu tür besinlerin sürekli olarak serçenin diyetinde bulunması sağlıklı değildir. Bu tür yiyecekler serçenin sindirim sistemine zarar verebilmektedir.

        REKLAM

        Serçeye Ne Verilir?

        Bahçenizde veya balkonunuza misafir olan serçeleri beslemek istiyorsanız, onlara kuş yemi, taze su, doğal meyve ve sebze parçacıkları sunabilirsiniz. Serçeler oldukça sosyal canlılardır ve genelde yiyecek buldukları yere tekrar giderler. Özellikle soğuk kış günlerinde serçeler şehir yaşamında yiyecek bulmakta zorlanırlar. Bu zamanlarda onlara kuş yemi, ekmek kırıntıları, bulgur gibi besinler verilebilir.

        Serçeye Ne Verilmez?

        Serçeler doğada yani kendi yaşam alanlarında yiyecek bulmakta herhangi bir zorluk yaşamazlar. Ancak şehirde yaşayan canlılar için durum oldukça farklı olabilmektedir. Bazı durumlarda bizim onları beslemize gereksinim duyabilirler. Böyle bir durumda onları ne ile beslediğimiz oldukça önemlidir. Tuzlu ve yüksek şeker içeren yiyecekler, özellikle çikolata, kafein bazlı gıdalar serçeye kesinlikle verilmemelidir. Serçeler her ne kadar yese de baharatlı yiyecekler verilmemelidir. Aynı zamanda işlenmiş yiyecek ve içecekler de serçelere besin olarak verilmemelidir.

        REKLAM

        Serçe En Çok Ne Yemeyi Sever?

        Serçeler, temel diyetlerinde çok çeşitli yiyeceklere yer veren omnivor (hem etçil hem otçul) kuşlardır. Ancak, onların en sevdiği yiyecekler tohumlardır. Özellikle, çeşitli bitkilerin olgunlaşmış tohumları serçeler için başlıca enerji kaynağıdır.

        • Yağ oranı yüksek olan tohumlar, serçeler için özellikle besleyicidir. Özellikle ayçiçeği tohumu, darı ve kanarya tohumu gibi tohumlar serçe için oldukça çekicidir. Bu tohumlar, serçenin enerji ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, vücudun farklı fonksiyonları için gerekli olan vitamin, mineral ve yağ asitlerini de sağlar.
        • Kış aylarında, özellikle karın yerde olduğu ve tohumlara erişimin zor olduğu zamanlarda, serçelerin diyetine böcekler de dahil olur. Özellikle larva ve kurtçuklar, serçenin protein ihtiyacını karşılamak için idealdir.
        • Ayrıca, meyve ve sebzelerden düşen parçacıklar, özellikle kış aylarında serçeler için ek bir besin kaynağı olabilir. Elma, armut, üzüm gibi meyveler serçeler tarafından sevilen meyve türlerindendir.

        Ancak, serçelerin en çok sevdikleri yiyeceği belirlerken, mevsime, yaşadıkları bölgenin iklimine ve o bölgedeki bitki örtüsüne bağlı olarak değişiklikler olabileceğini unutmamak gerekir. Örneğin, bir serçe türü, yaşadığı bölgedeki belirli bir tohum türünü tercih ederken, başka bir bölgedeki aynı tür, farklı bir tohumla beslenebilir. Bu, doğada mevcut olan yiyecek kaynaklarına ve bu kaynaklara erişim kolaylığına bağlıdır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ