Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Sinema tarihinin en iyi animasyon müzikalleri
        1

        Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler (1937)
        (Snow White and the Seven Dwarfs)

        Hem Walt Disney şirketinin hem de sinema tarihinin ilk uzun konulu animasyon filmi… Sekiz sanatçının resimlediği filmde üç süpervizör direktörün yanı sıra farklı sekansların sorumluluğunu üstlenen beş ayrı yönetmen vardı. Grimm Kardeşler’in 1812’de yayımlanan Alman peri masalından sinemaya uyarlanan film, sadece ticari anlamda değil eleştirel anlamda da başarıya ulaştı… Daha sonraki yıllarda restore edilerek yeniden gösterime girdi. 1990’lı yıllarda video kaseti, daha sonra DVD’si satışa sunuldu. Enflasyon farkı üzerinden hesaplandığında hâlâ sinema tarihinin en çok hasılat getiren animasyon filmi olma özelliğini koruyor. İlham veren öncü bir klasik olarak kabul edildiği için özellikle Amerikalı eleştirmenlere göre sinema tarihinin en iyi animasyonlarından biridir.

        2

        Pinokyo (1940)
        (Pinocchio)

        Walt Disney’in ‘Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’den sonra yaptığı ikinci uzun animasyon filmdir ‘Pinokyo’. Bugün hâlâ en iyi Pinokyo uyarlamaları arasında gösterilmesinin yanı sıra en iyi müzikal animasyonlardan biri olarak kabul edilir. Ayrıca gişelerde henüz hiçbir Pinokyo uyarlamasının elde edemediği bir başarıya sahiptir. İtalyan yazar Carlo Collodi’nin ‘Pinokyo’nun Maceraları’ adlı romanı, 1881 yılında bir gazetede tefrika edildikten 2 yıl sonra kitap olarak yayımlanır. Roman, yaşlı ve yalnız marangoz Gepetto’nun yaptığı Pinokyo adlı kuklanın maceralarını anlatır. Pinokyo’nun canlanması üzerine Gepetto onu evladı gibi görür ve okula gönderir. Ama Pinokyo okuldan sıkılarak kaçar. Çocuk edebiyatının önde gelen klasiklerinden biri olan ‘Pinokyo’ günümüze değin defalarca sinemaya uyarlandı. ABD’nin önde gelen eleştirmenleri 7 yönetmenli bu filmi bir klasik olarak görür.

        3

        Küçük Denizkızı (1989)
        (The Little Mermaid)

        Hans Christian Andersen’in masalından esinlenen film, Eric adlı bir prense âşık olan ve insan olmayı hayal eden Ariel isimli deniz kızının hikâyesini anlatır. Ron Clements ve John Musker’ın yazıp yönettiği filmin, daha sonra ‘Disney Rönesansı’ adı verilecek dönemi başlattığı kabul edilir. Disney bu filmin ardından benzer formülleri uyguladığı ‘Güzel ve Çirkin’, ‘Aladdin’ ve ‘Aslan Kral’ müzikalleriyle peş peşe büyük başarılar kazanır. Tüm bu büyük başarılarda imzası olan besteci Alan Menken’in Disney şirketiyle yaptığı ilk büyük iş birliğidir. Menken bu filmle şarkı ve müzik dallarındaki ilk iki Oscar’ını kazanır.

        4

        Güzel ve Çirkin (1991)
        (Beauty and the Beast)

        İç güzelliğin önemi ve dış görünümün yanıltıcılığı üzerine birkaç bin yıl öncesinden gelen bir peri masalı... Başta Fransız yazar Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve’ün 1740’ta yayımlanan hikâyesi olmak üzere defalarca yeniden yazıldı, uyarlandı ve yorumlandı. Aynı zamanda başka eserlere de ilham kaynağı oldu. Disney’in Linda Woolverton imzası taşıyan senaryosu ise 1756 tarihli Jeanne-Marie Leprince de Beaumont’un metninden esinlendi. Gary Trousdale ve Kirk Wise’ın yönettiği filmin müzikleri Alan Menken imzasını taşıyordu. 64. Akademi Ödülleri’nde en iyi film dalında aday gösterilmeyi başaran ilk animasyon oldu; aynı yıl müzik ve şarkı dallarında Oscar kazandı.

        5

        Aladdin (1992)

        En çok bilinen 1001 Gece Masalları'ndan biridir Aladdin. Orta Doğu kökenli eski bir hikâyedir. 1001 Gece Masalları Kitabı'na 18. yüzyılda girer. Sinema ve televizyon uyarlamalarının sayısı hiç az değildir. Lambadan çıkan cinin, Aladdin'e tanıdığı üç dilek hakkı sadece çocukların değil, yetişkinlerin de aklını çeler, tatlı hayaller kurdurur. Ron Clements ve John Musker tarafından yönetilen bu müzikal animasyon, masalın en iyi uyarlamalarından biri olarak kabul edilir. 1992’nin en çok hasılat yapan filmi olan ‘Aladdin’, ‘Disney Rönesansı’ olarak adlandırılan dönemin önde gelen animasyonlarından biridir. En iyi şarkı ve en iyi müzik dallarında Alan Menken’e iki Oscar kazandıran filmin video kaseti de ABD’de satış rekorları kırmıştı.

        6

        Ferngully: The Last Rainforest (1992)

        Diana Young’ın aynı adlı romanından uyarlanan Avustralya – ABD ortak yapımı film, fantezi türünde müzikal bir animasyon… Film, Avustralya’daki bir yağmur ormanında geçiyor. Periler, yaşadıkları ormanı ele geçirmeye çalışan ve ağaçları kesen insanlara karşı mücadele ediyorlar. Dünyadaki tüm yağmur ormanlarının hayati öneminin altını çizen ve çevreci temalarıyla öne çıkan bu aile filmi, aldığı olumlu eleştirilerin yanı sıra gişe hasılatı ve video-DVD satışlarıyla yapımcılarının yüzünü güldürmüştü. Seslendirme kadrosunda Robin Williams, Tim Curry, Christin Slater ve Grace Zabriskie gibi oyuncuların yer aldığı filmin 1998 yılında sadece video piyasası için bir devamı bile çekilmişti. Animasyon müzikal konusunda Disney tekelini kırabilen nadir filmlerden biri.

        7

        Noel Gecesi Kâbusu (1993)
        (The Nightmare Before Christmas)

        Tim Burton’ın yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği film, stop-motion tekniğiyle çekilmiş fantastik bir müzikal komedi. Vampir, kurt adam, cadılar gibi bütün korkutucu varlıkların ikamet ettiği Halloween kasabasının kralı İskelet Jack hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılır. Bir gün karlar içindeki Noel kasabasını tesadüfen keşfettiğinde yeni bir şey yapmak ister. Öylesine etkilenmiştir ki Noel’in mutluluğunu kendi dünyasına taşımak için çalışmalara başlar. Ama bu, göründüğü kadar kolay değildir. Kış gecelerini ısıtacak şahane bir masal. Henry Selick’in yönettiği filmde Tim Burton usulü karanlık ve gotik estetik, Noel ruhunun iyimserliğiyle buluşuyor.

        8

        Aslan Kral (1994)
        (The Lion King)

        Gösterime girdiği yıl tüm dünyada gösterdiği çarpıcı gişe başarısıyla hatırlanan “Aslan Kral”, stüdyoların animasyonlara daha çok yatırım yapmasının önünü açan filmlerden biridir. Müzikalle animasyonu birleştiren klasik bir Disney yapımı olan film, bir Hamlet uyarlamasıdır ve Japonların 1965 – 1967 yılları arasında yayınlanan çizgi film dizisi “Beyaz Aslan Kimba”dan esinlenmiştir... Film, geleceğin kralı olarak doğan Simba'nın hikâyesini anlatır. Minik Simba'nın babası Musafa'nın korunaklı gövdesinin altında huzur içinde yürüdüğü sahneler unutulmazdır... Baba ile oğulun sevgi dolu huzurlu ilişkisi, iktidarı ele geçirmek isteyen amca Scar yüzünden sona erer... Simba, yetişkin bir aslan olup hesap sormak istediğinde babasının öğrettiklerini yeniden hatırlar. Film, babalarımız aramızdan ayrılsa da zihnimizde hep yaşadıklarının altını çizer.

        9

        South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)

        Seçkimizdeki çoğu filmin aksine bir ‘aile filmi’ olmadığını, hatta ABD’de 17 yaşın altındakilerin tek başına seyretmesini engelleyen ‘R’ işaretiyle gösterime girdiğini baştan belirtelim. 1990’lı yılların sonunda ABD’de çok popüler olan ‘South Park’ adlı televizyon dizisinden sinemaya uyarlanan film, serinin proje tasarımcısı Trey Parker tarafından yönetildi. Senaryo ise Parker, Matt Stone ve Pam Brady tarafından yazıldı. Öykü, dizinin kahramanları Stan, Kyle, Cartman ve Kenny’nin R işaretli, yetişkinlere yönelik Kanada yapımı bir komedi filminin gösterildiği salona kaçak olarak sızmalarının ardından gelişen olayları anlatır. ‘South Park: Bigger, Longer & Uncut’, sansürcü yaklaşım dışında ABD’nin Saddam’ı şeytanlaştıran Ortadoğu politikalarını de eleştirir. George Clooney ve Eric Idle’ın yardımcı rollerde seslendirme kadrosunda yer aldığı ‘South Park’, Disney filmlerinin parodisini yapmayı da ihmal etmez. Filmin, ‘Blame Canada’ isimli şarkı ile Oscar’a aday gösterildiğini belirtelim.

        10

        Ölü Gelin (2005)
        (Corpse Bride)

        Kariyerinin ilk yıllarında Disney’de çalışan Tim Burton’ın yapımcı, yönetmen ve yazar olarak imza attığı stop-motion animasyonlar, birçok açıdan Disney tarzıyla karşıtlık taşırlar. Her şeyden önce karanlık müzikallerdir bunlar ama eğlenceli, komik ve duygusal yanları da vardır. Tıpkı ‘Ölü Gelin’de olduğu gibi… Ailelerinin zoruyla anlaşmalı bir evlilik yapmak üzere olan Victor ve Victoria, birbirlerini severler. Ancak ölüler ülkesinden gelen kalbi kırık gelin Emily aralarına girer. Tim Burton’ın birçok filminde olduğu gibi “Karanlık ve korkutucu görünen varlıklar aslında o kadar kötü değiller ve onların da sevgiye ihtiyacı var” fikri bir kez daha şahane şekilde işliyor. “Stop motion” animasyon tekniğiyle çekilmiş, müzikal sahneler de içeren bir Tim Burton fantazisi.

        11

        Prenses ve Kurbağa (2009)
        (The Princess and the Frog)

        Ron Clements ve John Musker’ın yönettiği film, “Prenses ve Kurbağa” masalıyla büyüyen bir kızın hikâyesini anlatır. Bir Disney filminden beklenmedik derecede “realist” yanları olsa da fantastik ve masalsı dünyadan vazgeçmeyen bir film. Grimm Kardeşler’in orijinal masalından ayrılan en önemli yanı, kurbağayı öpmenin farklı sonuçlara yol açması. Prensesin yerini işçi sınıfından bir kızın aldığı filmde caz tutkunu nevrotik bir timsah da var. Blues ve gospellerin harmanlandığı, eski usul animasyon tekniğiyle hazırlanmış nefis bir caz müzikali.

        12

        Karlar Ülkesi (2013)
        (Frozen)

        Sinema tarihinin en yüksek hasılat yapan animasyon filmlerinden biri… ‘Karlar Ülkesi’ne birbirinden uzak düşmüş iki kız kardeşin öyküsü olarak bakmak mümkün… Elsa ve Ana çocukluklarında çok iyi anlaşan iki küçük prensestir. Ama Elsa’nın özellikle kendine hâkim olamadığı anlarda kontrol edemediği bir yeteneği vardır. Dokunduğu her şeyi buza dönüştürebilmektedir Elsa… Kraliçe olarak tahta geçtiğinde ülkesine ve sevdiklerine zarar vermemek için kendini izole etmeye karar verir. Ne var ki, Anna’nın kabul etmek istemediği bir karardır bu… Sonsuz kışa mahkûm olan ülkesini kurtarmak ve Elsa’ya kavuşmak için yolculuğa çıkmaya karar verir. Sevgi ve özverinin anlamını sorgulayan, fantezi türünde, komedi ve macerayı birleştiren bir büyüme öyküsü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ