Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cildinize bunu yapmayın! Bu besinler kabusunuz olabilir, tüketmeden önce iki kez düşünün!
        1

        Sağlıklı bir vücut bütünlüğünü korumak için cildimiz sanıldığından çok daha büyük önem teşkil eder. Genel sağlığı korumak adına cildimizi göz ardı etmemek gerekiyor. Uzmanlar cilt sağlığının mutlulukla doğrudan bir ilişkisi olduğunu söylüyor. Öyle ki yüzümüzde çıkan büyük bir sivilce bile moralimizin bozulmasına yetiyor. Bu nedenle cildimizin sivilcelerden arınmış ve pürüzsüz olması sanıldığından çok daha büyük anlam taşıyor. Cilt sağlığınızı korumak ve cildinizin pürüzsüz olmasını sağlamak için ise beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Bazı besinler cilt sağlığını koruyarak cildi besliyor ve onarıyor. Ancak bazı besinler de cildin aşırı yağlanmasına sebep olarak sivilce, akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin oluşmasını tetikliyor. Sebum ve keratin üretimi, akneye neden olan bakteriler, hormonlar, tıkanmış gözenekler ve iltihaplanma dahil olmak üzere birçok faktör sivilcelenmeye sebep oluyor. Peki, sivilce çıkaran yiyecekler nelerdir? İşte sivilce problemi yaşayan kişilerin uzak durması gereken yiyecekler

        2

        HASSASİYETİNİZİN OLDUĞU GIDALAR

        Akne temelinde inflamatuar olan bir hastalıktır. Yani herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepki. Gıda hassasiyetleri, bağışıklık sisteminiz gıdaları yanlışlıkla bir tehdit olarak algıladığında ve ona karşı bir bağışıklık saldırısı başlattığında ortaya çıkar. Gıda duyarlılığı testiyle neye alerjiniz olup olmadığını öğrenerek sivilcelenmelerden kurtulabilirsiniz.

        3

        PEYNİR ALTI SUYUNDAN YAPILAN PROTEİN TOZLARI

        Bu popüler besin takviyesi de sivilceye sebep oluyor. İçinde lösin ve glutamin amino asitleri bulunan bu amino asitler, cilt hücrelerinin daha hızlı büyümesini ve bölünmesini sağlayarak akne oluşumuna katkıda bulunabilir Peynir altı suyu proteinindeki amino asitler ayrıca vücudu, akne gelişimiyle bağlantılı olan daha yüksek insülin seviyeleri üretmeye teşvik edebilir.

        Az miktarda veri, peynir altı suyu proteini tozu almak ile akne geliştirmek arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

        4

        ŞEKERLİ YİYECEKLER

        Aşırı şekerli yiyecekleri sıklıkla tüketmek ciltte sivilce artışına sebep oluyor. Şeker oranı yüksek olan yiyecekler insülin seviyesinin aniden yükselmesi sebum üretimini artırarak cilt hücrelerinin daha hızlı büyümesine sebep oluyor. Bu durumda da ciltte sivilceler meydana geliyor.

        Yapılan araştırmalar aşırı şekerli yiyecekler tüketenlerin tüketmeyenlere oranla sivilce sorununa daha çok meyilli olduğunu ortaya koyuyor.

        Sivilce sorunu yaşıyorsanız başta ekmek olmak üzere pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu gibi şeker içeren besinlerden uzak durmanız gerekiyor.

        5

        HAZIR GIDALAR

        Fast-Food diye adlandırdığımız hazır ve işlenmiş gıdalar da sivilce oluşumuna sebep oluyor. Sık sık fast food tüketen kişilerde ciltte sivilce gelişiminin yüzde 24 oranında daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bu besinler genellikle aşırı yağlı olduğu için cildinde yağlanmasına sebep oluyor. Bu sebeple de ciltte gözenekler tıkanıyor ve sivilce oluşuyor.

        Cildiniz yağlıysa ve sivilce sorunu yaşıyorsanız hamburger, sosisli sandviç, bol yağlı patates kızartması, kızarmış tavuk gibi yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor.

        6

        SÜT ÜRÜNLERİ

        Süt ürünleri vücut sağlığı ve vücut gelişimi açısından çok önemlidir. Ancak sütlü gıdaları fazla tüketmek cilt sağlığını bozabiliyor. Çünkü sütün insülin seviyesini yükselttiği biliniyor.

        Süt ve süt ürünleri, ciltte sivilce oluşumuna yol açabiliyor. İnek sütü, yağlı peynir, yağlı yoğurt sivilceleri artırabiliyor.

        Yine yapılan araştırmalarda inek sütünün içerisinde bulunan amino asitlerin, karaciğerin daha fazla IGF-1 üretmesine neden olduğu ve bu durumun sivilce oluşumunu tetiklediği söylenmektedir.

        7

        ÇİKOLATA

        Çikolata tüketimini ve sivilce arasındaki bağlantı yıllardır araştırılıyor. Yapılan araştırmalara göre çikolata tüketmek sivilceye neden olan bakterileri çoğaltıyor.

        Günde 2 kez bitter çikolata yiyen kişilerde 2 hafta içerisinde sivilce probleminin ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.

        Eğer sivilce sorunu yaşıyorsanız mutluluk hormonu veren ve tatlı krizlerini engelleyen çikolatadan uzak durmanız gerekir.

        8

        KURU YEMİŞLER

        Kuru yemişlerin içerisinde omega-6 yaş asitleri bulunur. Kuru yemişler antioksidan, vitamin, mineral ve omega 3 bakımından zengin besinlerdir.

        Vücut için çok sağlıklı oldukları için tamamen beslenme listesinden çıkarılması önerilmez. Ancak kuru yemişleri aşırı tüketmemek gerekir. İçerisinde sağlıklı yağlar barındıran bu yiyecekler cildin yağlanmasına sebep olabilir.

        Bunun yerine ceviz, badem, çam fıstığı gibi omega 6 yağ asidi bakımından fazla zengin olan kuru yemişlerin tüketimini sınırlandırabilirsiniz.

        9

        KAFEİN

        Kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler, vücuttaki suyun daha hızlı atılmasına neden olduğu için cildine iyi gelmeyebilir. Vücudunun ihtiyacı olan suyu, fazla kafein tüketerek atmak, bir noktadan sonra cildinin kurumasına ve sebum dengesinin bozulmasına neden olabilir.

        10

        YAĞLI YİYECEKLER

        Doymuş yağ tüketmek, vücutta sebum üretimini artırabiliyor. Sebum üretimi arttığında da cilt yağlanabiliyor, gözenekler genişleyebiliyor ve siyah noktalar ile sivilcelere davet çıkabiliyor. Bu yüzden yediğin yemeklerde doymuş yağ yerine zeytinyağını tercih edebilirsin. Özellikle kızartmalar, acı ve baharatlı yemekleri mümkün olduğunca azaltabilirsin.

        11

        ACILI YİYECEKLER

        Acı, kırmızıbiber ve domates ürünleri gibi baharatlı yiyecekleri sınırlayın. Bu besinler sivilceye direkt olarak neden olmaz, ancak sivilce kızarıklıklarını artırabilir. Çünkü yüzdeki kan akışını ve dolaşımını arttırırlar.

        12

        RAFİNE TAHILLAR VE ŞEKER AKNENİN EN BÜYÜK DOSTU

        Ekmek, kraker, makarna, pirinç, gazlı ve şekerli içecekler, tatlılar, çikolatalar, hamur işleri sivilce yapan başlıca gıdalar arasında. Çünkü rafine karbonhidratlar kan şekeri ve insülin seviyelerini arttırır. Kan dolaşımında hızlıca emildikleri için kan şekerini yükseltir. Yüksek insülin androjen hormonlarını daha aktif hale getirdiği için cilt hücrelerinin daha hızlı büyümesine sebep olur. Bu da sebum üretimini arttırıp akneye sebep olur.

        Özetle çok fazla rafine karbonhidrat yemek kan şekeri ve insülin seviyelerini artırabilir ve akne gelişimine katkıda bulunabilir.

        13

        OMEGA-6 AÇISINDAN ZENGİN OLAN BESİNLERİN SİVİLCE YAPTIĞI KANITLANDI

        Çok miktarda omega-6 yağ asidi içeren beslenme şekli de akne yapıyor.

        Peki omega-6 hangi yiyeceklerde var?

        Badem, uskumru, somon, fındık, ceviz, keten tohumu, sardunya, semizotu, yulaf, kaju, tavuk, badem, susam yağı, mısır özü yağı, kakao yağı. Esasen Omega 6 bitkisel yağlarda bulunur.

        Düzensiz ve sağlıksız bir tüketimde Omega-6 yağ asitleri vücudu iltihaplı bir duruma iter ve bu da akne şiddetini arttırır. Tam tersine ise omega-3 yağ asitleri ile takviye, iltihaplanma seviyelerini düşürür ve akne şiddetini azaltır.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ