Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Son dakika... Türkiye'den çok sert tepki! AB, İtalya ve Almanya elçilerine nota verildi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ankara'daki Avrupa Birliği (AB) ve İtalya büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağırılarak, İrini Operasyonu'nun Türk gemisine yönelik eylemi protesto edildi.

         İrini Operasyonu Komuta Merkezi: "Gemide bir şey bulamadık!"
        İrini Operasyonu Komuta Merkezi: "Gemide bir şey bulamadık!" Haberi Görüntüle

        Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ankara'daki AB ve İtalya büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı'nın, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal tarafından Bakanlığına çağırıldığı kaydedildi.

         Alman askerleri Libya'ya giden Türk kargo gemisine çıktı!
        Alman askerleri Libya'ya giden Türk kargo gemisine çıktı! Haberi Görüntüle

        Açıklamada, "Roseline-A adlı ticari gemimize İrini Operasyonu çerçevesinde ülkemizin açık izni olmadan çıkılması ve denetlenmesi olayı protesto edilmiş ve ilgili ülkelere Nota verilmiştir. Notamızda olayın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve tazminat haklarımızın da muhafaza edildiği kayıt altına alınmıştır." ifadesine yer verildi.

        REKLAM

        Yunan komutan tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen İrini Operasyonu'nda görevli Alman fırkateyni, Türkiye'den Libya'ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan gemiyi Doğu Akdeniz'de durdurarak uluslararası hukuka aykırı şekilde saatlerce aramıştı.

        DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türk bayraklı geminin Doğu Akdeniz'de izinsiz aranmasına ilişkin, "Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin ağır hava şartları altında saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle karşılıyoruz. Yetkisiz ve güç kullanılarak yapılan bu eylemi protesto ediyoruz. Bundan doğabilecek zarar ve kayıplara karşı ilgili gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tazminat hakkı tabiatıyla saklı olacaktır" açıklamasını yaptı.

         Dışişleri'nden Doğu Akdeniz'deki skandala tepki!
        Dışişleri'nden Doğu Akdeniz'deki skandala tepki! Haberi Görüntüle

        TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN KINAMA

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'den Libya'ya giden ticaret gemisinin hukuk dışı aranmasını kınadı.

        Şentop, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, ticari amaçlı Libya'ya seyreden Türk gemisine Alman fırkateyni tarafından yapılan müdahaleyi şiddetle kınadığını kaydetti.

        Bunun modern bir korsanlık, eşkıyalık ve barbarlık olduğunu vurgulayan Şentop, "Türkiye, gerekli girişimleriyle bu uluslararası hukuksuzluğun ve edepsizliğin hesabını ivedi bir şekilde soracaktır." ifadelerine yer verdi.

        AB’nin ne meşru Libya Hükümetiyle, ne ülkemizle, ne de NATO’yla istişare etmeden başlattığı Irini Harekâtının tarafsızlığı hâlihazırda tartışmalıdır. Hal böyleyken, ülkemizden Libya’ya taşımacılık yapan gemilere uygulanan bu çifte standartlı ve hukuk dışı muamele asla kabul edilemez.

        REKLAM

        Daha önce de birçok kez belirttiğimiz gibi İrini operasyonu taraflı bir operasyondur. Darbeci Hafter'e gelen silah desteklerini denetlemeyen, keyfi uygulamalarda bulunulan, meşru Libya hükümetini cezalandırmaya yönelik bir harekattır.

        CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY'DAN TEPKİ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz'deki skandala ilişkin "AB’nin istişare etmeden başlattığı İrini Harekatı son operasyonuyla taraflı olduğunu bir kez daha tescil etmiştir. Bu tartışmalı harekat çerçevesinde bir Alman fırkateyni tarafından yük gemimize karşı gerçekleştirilen hukuksuz müdahaleyi şiddetle kınıyorum" ifadelerine kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ