Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Afganistan açıklaması!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Son dakika bilgilerine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Afganistan'dan bin 404 kişiyi tahliye ettik" ifadelerini kullandı.

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo ile ortak basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Afganistan'ın başkenti Kabil'in Taliban kontrolüne geçmesiyle bölgedeki duruma değinen Bakan Çavuşoğlu," Temennimizin barışın demokrasi içinde tesis edilmesidir" dedi.

        Afganistan'daki Türklerin tahliyesine ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, bugün kadar Afganistan'dan bin 404 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

        "200 CİVARINDA DÖNMEK İSTEYEN VATANDAŞIMIZ VAR"

        Bakan Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Afganistan'dan bin 404 kişiyi tahliye ettik. Bunlardan 1061'i bizim vatandaşımız, diğerleri farklı ülkelerin vatandaşları." ifadelerini kullandı.

        Öte yandan Türkiye'nin Kabil havaalanındaki mevcudiyeti sebebiyle birçok ülke, uluslararası kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin kendi mensuplarının tahliyesi için Türkiye'den yardım istediklerini aktaran Çavuşoğlu, ABD ve İngiltere gibi ülkelerle bu ülkelere yardımcı olduklarını kaydetti.

        Yardıma gereksinimi bulunanlara el uzattıklarının altını çizen Çavuşoğlu, Afganistan'da 4 bin 500 Türk vatandaşının olduğunu belirterek, bu vatandaşlara en başından beri kendilerini telefonla tek tek arayarak ulaştıklarını söyledi.

        Çavuşoğlu, Afganistan'da yatırım yapan ya da taahhüt üstlenen firmaların ve orada şirketlerde çalışan işçilerin olduğunu anımsatarak, "Onların önemli bir kısmı dönmek istemediğini söylediler. Bu sayı sık sık değişiyor. Vatandaşlarımız dönmek istemediğini söylüyor. Sonra dönmek istediğini söylüyor. Sonra tersi oluyor. Dönmek istediğini bize bildiriyor, sonra vazgeçiyor." ifadesini kullandı.

        Afganistan'da aile kurmuş Türk vatandaşlarının bulunduğunu, onların bu kararlarına saygı duyduklarını dile getiren Çavuşoğlu, aynı zamanda bu vatandaşlara gerekli telkin ve uyarıları da yaptıklarına dikkati çekti.

        Bakan Çavuşoğlu, "Şu anda 200 civarında dönmek isteyen vatandaşımız var. Diğer taraftan Afganistan'da istikrarın tesis edilmesi için uluslararası toplumla beraber yoğun mesai içindeyiz." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ