Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Son dakika haberleri: Duayen oyuncu Fatma Girik'e veda! Fatma Girik son yolculuğuna böyle uğurlandı...
        1

        Fatma Girik, üç gün önce Kovid-19'a bağlı viral pnömoni (zatürre) tedavisi görmekteyken gelişen çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile Yeşilçam'ın '4 Yapraklı Yonca'sından biri olarak gösterilen Girik'in vefatı sanat dünyasını yasa boğdu.

        2

        Eski Şişli Belediye Başkanı Fatma Girik için Şişli Belediyesi Başkanlık binasında tören düzenlendi. Törene Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Fatma Girik'in kardeşi Günay Girik, yeğeni Ahu Turan ve birçok sanatçı katıldı.

        3

        AHU TURAN: TÜRKİYE BÜYÜK BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ

        Törende bir konuşma yapan Fatma Girik'in yeğeni Ahu Turan, "Hepinizi ayrı ayrı buraya geldiğiniz için, ona iyi dileklerinizi, dualarınızı ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Fatma annem Şişli'ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Belediye Başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp, çizmelerini giyip, işçilerle yolları yıkamaya giderdi. Buraya çok emeği geçtiğine inanıyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Türkiye büyük bir değerini kaybetti." dedi.

        4

        GÜNAY GİRİK: DİYECEK BİR ŞEY BULAMIYORUM

        Fatma Girik'in kardeşi Günay Girik, çok üzgün olduklarını belirterek, "Sözlerin bittiği andayız. Ablam buranın eski Belediye Başkanı. Bana da kısmet oldu burada 5 sene görev yapmak. Çok üzgünüz. Diyecek bir şey bulamıyorum. Muammer başkanımızla bu toplantıyı geçen ay ablamla beraber planlamıştık. Burada adı verilen bir kız yurduna açılışını yapacaktık. Bu toplantı olacaktı zaten. Çok enteresan, o bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen de şimdi görüyordur. Hepimizin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

        5

        ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI MUAMMER KESKİN: KENDİSİYLE ÇALIŞMAKTAN ONUR DUYDUM

        Törende konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de Fatma Girik'in kendisi için çok özel bir isim olduğunu belirterek, "Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde, ben de Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin Şişli İlçe Başkanlığı görevini yürütüyordum. Kendisiyle çalışmaktan her zaman büyük bir onur duydum. Onunla çok kıymetli vakitler geçirdim. Özellikle 1994 seçimlerinde bir buçuk ay sabah 7.00'den gece 1.00'e kadar bütün Şişli'yi adım adım dolaştık." dedi.

        6

        "ONURLU, DİMDİK VE DEVRİMCİ BİR DURUŞU VARDI"

        Keskin, Fatma Girik'in rol aldığı filmlerle milyonların gönlünde taht kurduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

        Bunu hayat görüşü ve kitleler önünde çizdiği toplumcu profili de besledi. Toplumsal mücadelelerde ve haksızlıklar karşısındaki tepkilerde de 'Fatma Girik' ismi hep ön plana çıktı. Madenci yürüyüşlerinde yer aldı. Sendikalaşma süreçlerinde ezilmişlerin yanında kendini ve gücünü gösterdi. Metin Göktepe cinayetinin aydınlatılması sürecinde attığı kritik ve güçlü adımlar hala aklımızdadır. Onurlu, dimdik ve devrimci bir duruşu vardı. Bu duruşunu alelade bir vatandaş, dev bir sanatçı ve bir siyasetçi olarak yaşamının son anına kadar korudu.

        7

        Girik'in aynı zamanda toplumcu belediyecilik anlayışının gelişimi açısından çok önemli bir isim olduğunu altını çizen Muammer Keskin, "Kamu emekçilerinin sendikalaşma yasağına karşı, belediye emekçilerinin örgütlenme özgürlüğünü tanıyan tutumu, Türkiye için bir kırılma noktasıdır. Belediye başkanı olarak savunduğu görüşleri ve Şişli ilçesi özelindeki tutum ve uygulamaları, özellikle içinde bulunduğumuz bu günlerde çok kıymetli örnekler olarak karşınızda durmaktadır." ifadelerini kullandı.

        8

        "KIYMETLİ İSMİ EBEDİYEN YAŞAYACAK"

        Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, ayrıca, "Fatma Girik, Şişli'miz için bir değerdir. Büyük bir şanstır. Şişli'de toplumdan yana pek çok hizmette, kurumda, yapıda tartışmasız bir emeği var. Kız yurdumuz ve kreşimiz 'Fatma Girik' adıyla hizmet sunmaya devam etmektedir. Kıymetli ismi ebediyen Şişli'de yaşamaya devam edecektir." şeklinde konuştu.

        9

        Törende ayrıca, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Çetin Keçeli, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt da sanatçı ile ilgili konuşma yaptı.

        10

        Ardından usta sanatçının cenazesi, ikinci törenin yapılacağı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na götürüldü.

        11

        AHU AŞKAR: İYİ Kİ ONUN KIZIYIM!

        Sanatçı dostları, Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi'nde düzenlenen ikinci törende Girik'e veda etti.

        Fatma Girik'in manevi kızı Ahu Aşkar, annesine olan duygularını, "Anne şefkatiyle gözlerime baktı, ellerime dokundu... Onun çocuğu olmamı istedi. Anneliği onda öğrendim. İyi ki annem oldu, iyi ki onun kızıyım. Gurur duyuyorum onunla. Onu çok seviyorum. O benim çınar ağacım." sözleriyle paylaştı.

        12

        HÜLYA KOÇYİĞİT: CESUR YÜREKLİ BİR EFSANEYDİ

        Oyuncu Hülya Koçyiğit, "İçimiz yanıyor. Hani, 'Gözler insanın kalbinin aynasıdır' derler ya, o masmavi gözlerle sanki içinden bir ışık yanarmış gibi pırıl pırıl sevgiyle, iyilikle bakan o güzel gözleri, girdiği ortama hemen bir enerji, canlılık getirir, neşelendirirdi. Türk Sineması deyince hepimizin aklına ilk o gelirdi. Çünkü o mesleğine tutkuyla, aşkla bağlı bir sanatçıydı. Cesur yürekli bir efsaneydi." diye konuştu.

        Girik'i çok özleyeceğini vurgulayan Koçyiğit, şöyle devam etti:

        Sinemaya olan tutkusunu, o güzelim filmleri yaparken duyduğu heyecanı, korkularını, beklentilerini hepimiz biliyoruz. O filmleriyle kendi tarzını yaratmış bir sanatçı. Her ne kadar farklı siyasi kulvarlarda görünüyor olsak da biz Atatürk'e, onun ilke ve inkılaplarına, bütün kalbimizle bağlı cumhuriyet kadınlarıydık. Anaç ve çocuk yürekli, dost canlısı bir insandı. Her ölüm erken... Önemli olan, ardımızdan 'İyi insandı.' dedirtebilmek. Fatma onu başardı. Fatma, iyi bir insan olarak aramızdan ayrıldı ve bugün biz onu ebediyete yolcu ediyoruz. Daha doğrusu en büyük aşkına, ömrünü paylaştığı Memduh'unun yanına yolcu ediyoruz. Türkiye, onu filmleriyle sonsuza kadar yaşatacaktır. Nur içinde yat canım arkadaşım, Allah rahmet eylesin... Allah sevenlerine de sabır versin.

        13

        İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: SAĞLAM KARAKTERİYLE ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR ŞAHSİYETTİ

        Kültür, sanat ve siyaset dünyasından birçok ismin katıldığı törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatma Girik'in Türk Sineması'nın çok önemli bir ismi olduğunu söyleyerek, "Sanatçılığının yanı sıra sosyal yönü çok güçlü bir insandan bahsediyoruz. Daima halkın ve emekçinin yanında, toplumsal sorunları takip ederdi. Aynı zamanda dürüst, halkçı, Atatürkçü bir sanatçı Fatma Girik... Sağlam karakteriyle örnek gösterilen bir şahsiyetten bahsediyoruz. İnsanların ruhunda böyle bir duruşu simgeliyordu. Kendisini ve aynı tarihte ölen o çok kıymetli insanları da rahmetle, minnetle yad ediyorum." dedi.

        "BÖYLE BULUŞTUK"

        İBB olarak Fatma Girik'le ilgili bir kitap hazırlığı içerisinde olduklarını aktaran İmamoğlu, şöyle devam etti:

        Bu çalışmalar sürerken çalışma arkadaşlarım, kendisiyle kitap için röportaj gerçekleştirecekti. Ben de kendisiyle buluşmak istediğimi söylemiştim arkadaşlarıma. Hatta arkadaşlarım o isteği iletince, duyduğu sevinci ve güzel gözlerindeki ışığı bana aktardıklarında ben de çok büyük onur ve mutluluk duymuştum. Ne yazık ki bu buluşma gerçekleşemedi. Böyle buluştuk. Kitap çalışmaları şu anda devam ediyor. Yayınlandığında hep birlikte Fatma Girik'i anmaya devam edeceğiz.

        14

        EDİZ HUN: SON DERECE MÜKEMMEL BİR İNSANDI

        Oyuncu Ediz Hun, Girik'le 1964'te tanıştıklarını belirterek, "58 yıl geçti. Olağanüstü bir kadındı. Dürüsttü, mertti. Menfaat peşinde hiç koşmadı. Tolstoy'un çok önemli bir özdeyişi var, 'İnsanın gerçek gücü, sıçrayışlarda değil, sarsılmaz duruştadır.' Böyle bir kadın, böyle bir sanatçıydı. Çok dürüst karakterli, son derece mükemmel bir insandı. Dostluğumuz bugüne kadar devam etti. Türk sanat alemi için çok büyük bir kayıptır. Teşrif ettiğiniz, geldiğiniz için sizlere minnettarız." ifadelerini kullandı.

        15

        NUR ALÇO: O BAMBAŞKAYDI!

        Nuri Alço ise, "Sadece sinemanın değil Türkiye’nin en sevilen isimlerinden... Birçok filmde rol aldık. Fatma bambaşkaydı. Hep garibanın, fakirin yanında yer alan bir insandı." dedi.

        16

        BİRCAN USALLI SİLAN: FATMA GİRİK HALKIN SANATÇISIYDI

        Usta oyuncunun menajeri Bircan Usallı Silan, üzüntüsünü şu sözlerle ifade etti:

        Olayı öğrendiğim gün vurgun yemişe döndüm. Fatma Girik, benim için mavi direnişti. Gözlerine küçük bir kız çocuğunu da bir anneyi de… O kadar kapsamlı bir kadındı ki, ne desem az… Aşkın en güzelini de yaşadı, filmlerin en güzelinde de oynadı. Biz Fatma Girik’i filmleriyle değil, hayata tutunuşuyla, Atatürk aşkıyla seviyoruz. Onun için milli bayramlar inanılmaz önemliydi. 'Atatürk benim her şeyimdi, olmazsa olmazım' derdi. Fatma Girik’i insan olarak daha fazla bağrımıza bastık. Halkın sanatçısıydı. Memduh Ün’ün vefatından sonra bir türlü kendini toparlayamadı.

        17

        GÜNAY GİRİK: FATMA GİRİK, EN BÜYÜK AŞKININ YANINA GİDİYOR

        Usta sanatçının kardeşi Günay Girik de 56 yıllık yaşamında, annesinden daha çok ablasını gördüğünü belirterek, "Başımıza bela olan bu koronavirüs salgını, aramızdan onu kopardı, aldı. Bodrum'u çok seviyordu. Hep Bodrum aşkını dilinden düşürmüyordu. Şimdi Memduh Ağabey'e, en büyük aşkının yanına gidiyor. Söylenecek bir laf bulamıyorum. Hepimizin başı sağ olsun." dedi.

        18

        AHU TURANLI: VİCDANIYLA, ŞEFKATİYLE YOL GÖSTERİCİM OLDU

        Fatma Girik'in yeğeni Fatma Ahu Turanlı da teyzesinin her zaman yanında olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

        Vicdanıyla, şefkatiyle yol göstericim oldu, gerektiğinde sırtımı dayadığım koskocaman bir dağ oldu. Tüm kötülüklerin karşısında her zaman beni sevip, sarıp sarmaladı. Sevincimle sevinip, üzüntümle üzüldü. Bana her zaman bir anne oldu, yeri geldi dostum, arkadaşım, yeri geldi sırdaşım oldu. Anne olmak da böyle bir şey değil mi zaten? O beni belki karnında büyütmedi ama kalbinde büyüttü. Seni her zaman çok seveceğim. İçtenlikle söyleyebilirim ki, o ülkesinin her bir ferdini, dağını, taşını, toprağını, kedisini, köpeğini, ağacını, kuşunu, çiçeğini, böceğini her şeyini çok severdi. Hiçbir canlıya zarar gelsin istemezdi. Her zaman haksızlık ve vicdansızlıkların karşısındaydı. Ne mutlu ki o büyük sevgisi de hiçbir zaman karşılıksız kalmadı.

        Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın da katıldığı törende, oyuncu Ümit Efekan ve Nur Sürer, yazar Zeynep Oral ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin de konuşma yaptı.

        19

        TEŞVİKİYE CAMİİ'NE GETİRİLDİ

        Fatma Girik, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getirildi.

        20

        CENAZE TÖRENİNE TÜRKAN ŞORAY DA KATILDI

        Buradaki cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, sanat camiasından Türkan Şoray, İhsan Gedik, Celal Şener, Kerem Alışık, Bekir Aksoy, Hasan Yıldız, Zafer Algöz, Girik'in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Ahu Turan ve çok sayıda seveni katıldı. Filiz Akın'ın ise Bodrum'da ve hasta olduğu için törende yer alamadığı öğrenildi. Ahu Turan, manevi annesi Fatma Girik'in tabutuna kapanarak gözyaşlarına boğuldu.

        İHSAN GEDİK: ANNEMİZDİ

        Fatma Girik'in çok sevilen bir insan olduğunu söyleyen oyuncu İhsan Gedik, "Sinemamızda sevilen sayılan bir ablamızdı. Annemizdi daha doğrusu. Ne zaman bir şey olsa gider onu rahatsız ederdik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın." dedi.

        21

        CELAL ŞENER: TÜRKİYE'NİN ONUR VERİCİ SANATÇILARINDAN BİR TANESİYDİ

        Oyuncu Celal Şener ise, "Ben de 1975'lerde Fatma Girik'i tanıdım. Çok güzel, saygı duyduğum bir insandı. Fatma Girik gerçekten Türkiye'nin onur verici sanatçılarından bir tanesiydi" diye konuştu.

        HASAN YILDIZ: ÇOK ÜZGÜNÜZ

        Fatma Girik ile birçok filmde birlikte oynadıklarını belirten oyuncu Hasan Yıldız, "Fatma ablayla 1968'lerde tanışmıştık. En son 'Beni Ağlatmayın' dizisinde 13 bölüm beraber oynamıştık. Allah rahmet eylesin, çok üzgünüz." ifadelerini kullandı.

        22

        BEKİR AKSOY: HİÇ UNUTULMAYACAK

        Oyuncu Bekir Aksoy, Fatma Girik'in çok eğlenceli bir insan olduğunu söyleyerek, "Gerçekten çok üzücü bir süreç yaşanıyor. Kışın ağır günlerinde aslında Fatma ablanın hayatta olması benim yüreğimi de çok ısıtan bir durumdu. Biz Fatma ablayla bir dizide beraber çalıştık uzunca bir süre. O dizi boyunca bana yaşattıkları, hissettirdikleri bir duayen hoca, abla dışında bir dosttu. İnanılmaz bir eğlenceli kişiliği vardı. Dürüstlüğünü herkes biliyor. Belediyeciliği, hem oyunculuğu, hem hocalığı ve sanatkarlığı herkes biliyor. Türkiye için büyük bir eksik. Fatma Girik, Türkiye için hiç unutulmayacak." dedi.

        23

        KEREM ALIŞIK: RUHUMUZ, KALBİMİZ ÜŞÜYOR

        Kerem Alışık, "Gökyüzüne, can arkadaşlarının yanına gitti. Şimdi üşüyoruz ama soğuktan değil. Ruhumuz, kalbimiz üşüyor. Çok üzgünüz. Çok saydığımız değerli ustamı kaybettik. Bir ay önce telefon konuşması yapmıştık." diye konuştu.

        24

        HAYAT ARKADAŞININ YANINA DEFNEDİLECEK

        Sanatçının cenazesi, öğle vaktini müteakip Teşvikiye Camii'nde kılınan namazın ardından, hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilmek üzere Bodrum'a gönderildi.

        25

        "ÖLÜNCE MEMDUH'A KAVUŞACAĞIM"

        Usta oyuncu, daha önce, "Neticede robot değilim bir canlıyım; bir gün elbet ölümü tadacağım. Memduh’a (Ün) kavuşacağım. Ölüm kötü bir şey değil. Kötü olsa Allah ölümü vermezdi. Biz gideceğiz ki ardımızdan yenileri gelsin..." demişti.

        "BÜYÜK BİR UĞURLAMA İSTEMİYORUM"

        Fatma Girik, ölümünden sonra nasıl bir cenaze töreni istediğini de söylemişti. Girik, açıklamasında "Öldüğümde öyle büyük bir uğurlama ya da tören istemiyorum. Gülriz Sururi gibi sessiz sedasız çekip gitmek istiyorum." ifadelerini kullanmıştı.

        26

        "KANUNSUZLARIN KORKULU RÜYASIYDI"

        Habertürk'ten Mehmet Çalışkan, "Haftanın Portresi"nde vefat eden Fatma Girik'i kaleme almıştı. İşte o yazı:

        1995’te Fatma Girik ile röportaj yapmak istedim. Bir türlü kabul etmedi. Her defasında “Çok işim var” dedi. Gerçekten de öyleydi.

        1989 – 1994 arasında yaptığı Şişli Belediye başkanlığının bitiminden sonra bütün enerjisini, kanunsuzların korkulu rüyası haline gelen “Söz Fato’da" adlı TV programına harcamaya başlamıştı.

        Nerede bir mağdur, nerede bir gariban nerede bir kader kurbanı varsa Fatma Girik oradaydı. En son aramamda, “Tam bir baş belasısın. Senden kurtuluş yok. Röportaj yapmam ama kanala gel, seni bir yere götüreceğim” dedi. Programı yaptığı TV kanalında Fatma Girik ve program sorumlusu Zafer Dinçer ile buluşup Bakırköy’de bir eve gittik.

        Bizi yüzü gözü morarmış bir kadın karşıladı. Eşinden şiddet gören kadın Fatma Girik’e “İmdat” çekmiş. Bir süre konuştuktan sonra gizli kameralar hazırlandı. Adamın eve geliş saatleri yaklaşınca Fatma Girik, belindeki silahı kontrol ettikten sonra da kapı girişindeki masanın altına girdi. Biz de yatak odasına saklandık.

        Adam eve geldikten sonra salona geçip oturdu. Biz olanı biteni gizli kamera görüntülerinden izlerken adam, bir süre sonra eşine küfürler etmeye, hakaretler yağdırmaya başladı.

        Fatma Girik daha fazla dayanamayıp masanın altında çıkarak adamın üzerine yürüdü ve yakasına yapışarak “Bana da küfür etsene, haydi beni de dövsene” şeklinde bağırmaya başladı. Adam, karşısında bir anda Fatma Girik’i görünce öylesine şaşırdı ki… Donup kalma halinden kurtulduğu anda da kendini koşar adımlarla evden dışarı attı.

        27

        Ekibi yatak odasından çıkıp “Fatma Abla, ne yaptın? Adamın uyguladığı şiddeti kameraya alacaktık. Dövmeye yeltendiği anda müdahale edecektik. Masanın altından erken çıktın” şeklinde serzenişte bulunurken Fatma Girik, “Dayanamadım çocuklar. Herifi parçalayasım geldi” dedikten sonra bana dönüp uzun uzun baktı.

        Geri dönüşte “Abla, evde neden bana uzun uzun baktınız?” sorumu “Senin haber de güme gitti, başka bir zamanda başka bir olayı haber yaparsın” cevabını verdi.

        Fatma Girik, 2006’da Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ile Isparta’ya yaptığımız yolculuk sırasında şunları söylemişti; “Bak şu anda cennettesin.”

        Allah, 79 yaşında hayatını kaybeden Fatma Girik’in mekânını cennet eylesin.

        Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından verilen fahri doktora payesi için düzenlenecek törene katılacaktı. İstanbul - Antalya arasındaki uçak yolculuğu sırasında yanlarına gidip sohbet ederken o bilindik muzipliğiyle şöyle demişti; “Bu anın kıymetini iyi bil. Çünkü şu anda cennettesin.”

        Önce uçak sonra da Antalya – Isparta arasındaki otomobil yolculuğu sırasında verilen molada edilen sohbetten edindiğim izlenim şuydu; Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik oyuncu olmasaydı Türk sinemasında neler eksik olurdu?

        Belki rol aldığı filmlerdeki rolleri mutlaka başka oyuncular canlandıracaktı ama Türk sineması asla algıladığımız gibi olmayacaktı. İçlerinden biri bile oyunculuk yapmamış olsaydı Türk sineması bildiğimiz halinden çok farklı olacaktı.

        28

        Ailesinin maddi imkânsızlıkları nedeniyle Cağaloğlu Kız Lisesi’nde başladığı ortaokul öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalan Fatma Girik, annesi Münevver Girik ile birlikte film setlerinde figüranlık yapmaya başladı.

        Ne var ki baş döndürücü güzelliği nedeniyle talipleri artınca annesi Münevver Girik, kızının oyunculuk yapmasını yasakladı. Münevver Girik, Talat Artemel'in Fatma Girik'i istemesiyle "Yeter artık. Setlere gitmiyorsun" dedi. Memduh Ün'ün gönlü de Fatma Girik'e kaymıştı ama arada büyük bir sorun vardı. Ün, Muhterem Nur ile evliydi.

        Dönemin bazı ünlü yönetmenlerinin "Bu yeteneksiz kızla ne uğraşıyorsun? Bu kızdan bir şey olmaz" dediği Memduh Ün, "Hayır, çok yetenekli. Sizler de onu filmlerinizde oynatacaksınız" cevabını verdi. Nitekim öyle de oldu.

        Memduh Ün'ün kendisini koruyup kollamasından öylesine etkilendi ki evli adama âşık oldu. Memduh Ün, bir süre sonra Muhterem Nur'dan boşanıp Fatma Girik ile beraberliğe başladı. O beraberlik de 50 yıl sürdü.

        O figüran kız, ünlü yönetmenlerin "Bu kızdan bir şey olmaz" dediği Fatma Girik, günün sonunda Türk sinemasının efsanelerinden Yeşilçam döneminin simgelerinden biri oldu.

        1957’de Seyfi Havaeri’nin yönettiği ‘Leke’ ile ilk başrole yükselen Fatma Girik, ömür boyu aşk yaşayacağı Memduh Ün’ün yönettiği ‘Ölüm Peşimizde’ ile ilk büyük yükselişini gerçekleştirdi.

        181 filmde başrol oynayan, 1978’de Kemal Sunal ile birlikte kurduğu Can Film ile 5 filmin yapımcılığını üstlenen Fatma Girik, kariyeri boyunca şu ödüllere layık görüldü;

        29

        Antalya Altın Portakal Film Festivali

        * En İyi Kadın Oyuncu (1965 - Keşanlı Ali Destanı)

        * En İyi Kadın Oyuncu (1967 - Sürtüğün Kızı)

        * Yaşam Boyu Onur Ödülü (1998)

        Adana Altın Koza Film Festivali

        * En İyi Kadın Oyuncu (1969 - Büyük Yemin ve Ezo Gelin)

        * En İyi Kadın Oyuncu (1970 - Boş Beşik)

        * En İyi Kadın Oyuncu (1971- Acı)

        * Yaşam Boyu Onur Ödülü (2006)

        Ankara Film Festivali

        * Aziz Nesin Emek Ödülü (2007)

        Sadri Alışık Ödülleri

        * Onur Ödülü (2007)

        2005’te Memduh Ün’ün yönettiği ‘Sinema Bir Mucizedir’den sonra hiçbir sinema filminde rol almadı. Oysaki sinema kariyerinin ‘Altın Yılı’na sadece iki yıl kalmıştı.

        Oyunculuğu top yekûn 2012’de rol aldığı ‘Babalar ve Evlatlar’ adlı TV dizisinden sonra bırakan Fatma Girik, özellikle sert mizaçlı kadın rolleriyle Türk sinemasının efsanelerinden biri olmayı başardı.

        30

        FATMA GİRİK HAKKINDA

        12 Aralık 1942 tarihinde İstanbul'da doğdu. Cağaloğlu Kız Lisesi'ni bitirdi. 1957 yılında ilk başrolü olan, yönetmenliğini ve senaristliğini Seyfi Havaeri'nin yaptığı Leke'ydi.

        31

        Fatma Girik'in performansıyla dikkatlerden kaçmayacağı film, Memduh Ün'ün yönetmenliğindeki 1960 yapımı Ölüm Peşimizde'ydi. Memduh Ün’le tanışması Girik’in hayatındaki dönüm noktalarından biri oldu.

        32

        180'den fazla filmde rol aldı. İlerleyen yıllarda siyasete de atılan Fatma Girik, Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Siyaset ve oyunculuğun dışında kısa bir dönem televizyon ekranlarında Söz Fato'da adlı bir programın sunuculuğunu da yapmıştır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ