Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Fransa 'Ruanda soykırımı' için soruşturma başlattı!

        Fransa, 800 bin kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan Ruanda Soykırımı'na sebep olan saldırının araştırılması için soruşturma başlattı.

        Ruanda'da 1994 yılında 800 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan soykırımda Fransanın oynadığı rol uzun süre tartışılmış, Fransa yönetiminin taraflara silah temin ettiği ve soykırım uygulayan Hutuları eğittiği iddia edilmişti.

        Fransa Anayasa Mahkemesi, 15 Eylülde,Ruandasoykırımıhakkında çalışmalar yapan bir araştırmacının, soykırım dönemine ilişkin cumhurbaşkanlığı arşivlerine erişim talebini reddetmişti.

        Ülkede 2015te eski Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından soykırım dönemine dair Elysee Sarayındaki bazı arşivlerin açılması kararlaştırılmıştı.

        Ruandasoykırımıdönemine dair arşivler üzerindeki "devlet sırrı" yasağı kaldırılmasına rağmensoykırımın olduğu dönem Fransa Cumhurbaşkanı olan François Mitterrand tarafından ikinci bir yasağın konulduğu ve bu nedenle arşivlere erişilemediği belirtiliyor.

        Ruandada 1994te yaklaşık 100 günde 800 binden fazla Tutsi ve ılımlı Hutu, Hutu ağırlıklı hükümetin desteklediği aşırı uç Hutular tarafından öldürülmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ