Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya'daki saldırıyla ilgili Ankara'dan ilk açıklama!

        Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Hanau kentinde 5'i Türk 11 kişinin yaşamını yitirdiği ırkçı saldırı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, "Artık bu saldırılara dur deme zamanı gelmiştir. Aksi takdirde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı çok daha vahim boyutlara ulaşabilecek ve tehlikeli yerlere gidebilecektir" ifadeleri kullanıldı.

        Almanya'nın Hanau şehrinde düzenlenen ırçı saldırıya Türkiye'den çok sert tepkiler geldi.

         Almanya'da silahlı saldırı: Saldırgan dahil 11 ölü
        Almanya'da silahlı saldırı: Saldırgan dahil 11 ölü Haberi Görüntüle

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

        "Almanya’nın Hanau şehrinde dün akşam gerçekleştirilen alçak saldırı yükselen ırkçılığın ve İslam düşmanlığının yeni ve vahim bir tezahürüdür.Bu alçak saldırıda başta vatandaşlarımız olmak üzere hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

        Bunlara münferit saldırı gözüyle bakmak mümkün değildir. Avrupa’da giderek artan yabancı düşmanlığıyla mücadelede gösterilen duyarsızlık bu tür saldırılara her geçen gün bir yenisinin eklenmesine sebep olmaktadır.Artık bu saldırılara dur deme zamanı gelmiştir. Aksi takdirde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı çok daha vahim boyutlara ulaşabilecek ve tehlikeli yerlere gidebilecektir.

        Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığıyla etkin mücadelenin yolu her şeyden önce bu cesaretlendirici yaklaşımdan uzak durmaktan ve buna karşı etkin tedbirler almaktan geçmektedir.Artık tüm Avrupa ülkelerinin ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı birleşmesinin ve tek sesle konuşmasının zamanı gelmiştir.Irkçılığın her türüyle mücadelede ikili ve uluslararası alanda gerekli işbirliğini göstermekte kararlıyız ve bu doğrultudaki samimi çabalarımızı sürdüreceğiz."

         Merkel'den ırkçı saldırı için ilk açıklama!
        Merkel'den ırkçı saldırı için ilk açıklama! Haberi Görüntüle

        KALIN: IRKÇILIK KOLEKTİF BİR KANSERDİR

        Cumhurbaşkanlığı SözcüsüİbrahimKalın, Almanya'nın Hanau kentinde aralarında Türklerin de hayatını kaybettiği silahlı saldırıya ilişkin, "Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kolektif bir kanserdir." ifadelerini kullandı.

        Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Almanya'da gerçekleşen ve yabancı düşmanlığı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

        İbrahimKalın, "Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kolektif bir kanserdir." değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        Konuyla ilgili İletişim Başkanı Fahrettin Altun da bir açıklama yaptı.

        Altun açıklamasında,"Hanau'da gerçekleştirilen saldırılar, Avrupa’da yükselen ırkçılığın, İslam karşıtlığının ve aşırı sağ eğilimlerinin hangi boyutlara geldiğini tekrar gözler önüne sermiştir. Saldırıyı lanetliyor; hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Avrupa’da maalesef sıklıkla karşılaştığımız ırkçılık temelli bu şiddet sarmalının son bulmasını temenni ediyor, Hanau saldırısına dair soruşturmanın titizlikle gerçekleştirilmesini ve saldırının tüm faillerinin yakalanarak en sert şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz!" ifadelerini kullandı.

        AK PARTİLİ ÇELİK: AVRUPA'NIN DEAŞ'İ

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Almanya'da yaşanan vahşi saldırı hakkında, "Almanya’nın #Hanau kentinde gerçekleştirilen ırkçı saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyoruz" dedi.

        Çelik mesajında, "Bu korkunç saldırı, Avrupa’yı adım adım ele geçiren ırkçılığın ve faşizmin yeni bir vahşetidir. İslam düşmanlığı, Türk düşmanlığı ve göçmen düşmanlığı ile siyasal alanda görünen faşizm, Avrupa’nın tüm siyasi değerlerini yok etmek isteyen bir siyasal ajandaya sahiptir. Bunlar 'AVRUPA’nın DAEŞ’i'dir" ifadelerini kullandı.

        ŞENTOP: ALMANYA SORUMLULUĞUNUN FARKINA VARMALI

        Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "Avrupa ülkeleri, başta Almanya olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde terörle mücadele için bazı çalışmalar yürütürken kendi evlerinde kendi topraklarında ırkçı terörün yabancı düşmanı terörün, İslamafobik terörün yükselişine engel olmayı öne almaları gerekir. Almanya’nın artık gerçek manada bu işin sorumluluğunun farkına varması ve ırkçı nazi kökenli terör faaliyetlerine karşı gerekli tedbirleri alması ve esasen bunu da gerçekten öncelikle kabul etmesi gerekiyor" dedi.

        Meclis Başkanı Şentop, Almanya'da gerçekleşen saldırı hakkında konuştu. Şentop şunları söyledi:

        Doğru ben de büyük bir üzüntü duydum bunu haberi aldığım zaman. Almanya da ırkçı yapılanmaların ırkçı eylemlerin geliştiğini endişe ile takip ediyoruz. Bilhassa Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarına karşı girişilen eylemlerde de bu boyutlara varması hakikaten çok ciddi endişeler doğuruyor bizim açımızdan. Avrupa ülkeleri, başta Almanya olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde terörle mücadele için bazı çalışmalar yürütürken kendi evlerinde kendi topraklarında ırkçı terörün yabancı düşmanı terörün, İslamafobik terörün yükselişine engel olmayı öne almaları gerekir. Almanya’nın artık gerçek manada bu işin sorumluluğunun farkına varması ve ırkçı nazi kökenli terör faaliyetlerine karşı gerekli tedbirleri alması ve esasen bunu da gerçekten öncelikle kabul etmesi gerekiyor. Ben inşallah bundan sonra bu konuda daha fazla dikkat ve titizlik gösterileceğini, ırkçı ve nazi kökenli terörle mücadele dilmesi gerektiğini. Bu olayın bizi bu konuda ikaz etmesi gerektiğini düşünüyorum.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ