Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SAVAŞ ALARMI | İsrail - Filistin son dakika... Hamas'tan İsrail'e Aksa Tufanı operasyonu: Çok sayıda ölü ve yaralı var! İsrail Filistin Savaşı Son Durum Nedir, Ne Oldu?

        Son dakika haberleri... Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı başlattıkları Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu.

        PATLAMA SESLERİ DUYULDU

        Gazze'den sabah saatlerinde İsrail yönüne bir dizi roket atıldı. İsrail içinde Gazze Şeridi yakınlarındaki yerleşim yerlerinin yanı sıra Usdud (Aşdod), Askalan (Aşkelon), Birüssebi'de (Berşeva) saldırı sirenleri çaldı. Gazze Şeridi'nden uzakta büyük kentler Tel Aviv ve Kudüs'te de saldırı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe, Gazze'den fırlatılan roketlerden bazılarını imha etti, gökyüzünde patlama sesleri duyuldu.

        Dayf, İzzeddin Kassam Tugaylarının İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu. Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi.

        "5 BİN ROKET ATILDI"

        Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında İsrail yönüne 5 bin kadar roket ve havan fırlattıklarını açıklayan Dayf, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtti.

        REKLAM

        Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirterek İslam ve Arap dünyasını İsrail'in işgalini silmek için birleşme, "elinde tüfeği olan herkese bunu çıkarma çağrısı" yaptı.

        Aksa Tufanı operasyonuna katılamayanlardan dayanışmayı desteklemesini talep eden Dayf, yayınladıkları talimatların ve açıklamaların takip edilmesini istedi.

        Dayf, ilk aşamada İsrail'in askeri bölgeleri ve hava üstlerini hedef aldıklarını dile getirerek, İsrail yönüne roket atmaya devam edeceklerini kaydetti.

        İSRAİL SAVAŞ DURUMU ALARMI İLAN ETTİ

        Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz" ifadelerine yer verildi.

        İsrail ordu sözcülüğünden yapılan bir diğer yazılı açıklamada da Hamas'ın roket fırlatma ve İsrail içine sızmayı içeren kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurdu. İsrail ordusu, vatandaşlarından talimatlara uymasını talep etti.

        REKLAM

        Gazze'den atılan roketler nedeniyle Kudüs'te saldırı uyarı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlenen füzeler nedeniyle Kudüs semalarında patlama sesleri duyuldu.

        İSRAİL GAZZE ŞERİDİ'NE SALDIRI BAŞLATTI

        İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren roketlerin fırlatıldığı abluka altındaki Gazze Şeridi'ne doğru saldırı başlattığını duyurdu.

        İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, roketlerin fırlatıldığı Gazze'deki hedeflere doğru saldırı başlattı ve 'Demir Kılıçlar' adını verdi.

        İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı.

        "22 İSRAİLLİ HAYATINI KAYBETTİ"

        İsrail acil yardım servisi Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırılarda 22 İsraillinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

        Sınırda İsrail güçleri ve Filistinli gruplar arasında çıkan çatışmada ise 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

        "İSRAİL TANKI İMHA EDİLDİ, İÇİNDEKİ ASKERLER ESİR ALINDI"

        İsrail ordusuna ait bir tankın, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı tarafından imha edildiği ve tankın içindeki askerlerin esir alındığı ileri sürüldü.

        Filistin'den sosyal medya hesaplarında, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yakın bir bölgede vurulmuş bir tankın yandığı görüntüler paylaşıldı.

        Görüntülerde konuşan Filistinli, tanktaki İsrail askerlerinin İzzeddin el-Kassam güçleri tarafından esir alındığını söyledi.

        Sosyal medyada ayrıca Kassam'a bağlı silahlı kişilerin İsrail'e ait askeri bir aracı Gazze içinde sürdüğü görüntüler de yer aldı.

        İSRAİL'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

        İsrail'den Hamas'ın operasyonuna dair peş peşe açıklamalar geldi.

        İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog "İsrail zor bir zamandan geçiyor" derken İsrail Savunma Bakanı Gallant "Hamas, bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail'e karşı savaş başlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri, tüm sızma noktalarında düşmanla savaşıyor. İsrail, bu savaşı kazanacak" açıklamasında bulundu.

        İsrail Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada "Şabat ve Simchat Torah bayramında Kudüs de dahil olmak üzere İsrail genelinde aralıksız roket sirenleri çalıyor. İsrail, Hamas terör örgütü tarafından gerçekleştirilen terörist sızmalar altındadır. Kendimizi korumak için her şeyi yapacağız" dedi.

        İsrail Savunma Kuvvetleri ise X adlı platform üzerinden yaptığı açıklamada sirenlerin çaldığı bölgeleri harita üzerinde paylaşarak "Ülkenin dört bir yanındaki İsrailliler Şabat ve Simchat Tora tatilinde bu sabah sirenlerin çalmasıyla ve Hamas'ın Gazze'den onlara roket atmasıyla uyandılar. Kendimizi savunacağız" ifadelerini kullandı.

        İSRAİL SAVUNMA BAKANI: HAMAS BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEK

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada çok sert ifadeler kullandı. Bakan Gallant şu ifadelere yer verdi: “Bugün kötülüğün yüzünü gördük. Hamas (terör örgütü), İsrail Devleti vatandaşlarına karşı, erkek, kadın, çocuk ve yaşlı ayrım gözetmeksizin vahşi bir saldırı başlattı. Hamas bir hata yaptığını, çok ciddi bir hata yaptığını çok çabuk anlayacak ve bunun bedelini ağır ödeyecek.

        On beş yıl önce Güney Komutanlığı Başkanı olarak Hamas'ın 'boynunu kırmaya' (yok etmeye) yaklaştım. Siyasi kademe tarafından durduruldum. Bu fenomen devam etmeyecek. Önümüzdeki 50 yıl boyunca Gazze'deki gerçekliği değiştireceğiz. Daha önce olan artık olmayacak. Tam güçle faaliyet göstereceğiz. İsrail vatandaşlarından kararlı olmalarını ve güvenlik güçlerimize destek olmalarını rica ediyorum.”

        İSRAİL HAVALİMANINDA SİREN SESLERİ

        Öte yandan sosyal medyada İsrail Havalimanlarında siren seslerinin çaldığı ve insanların kaçtığı anlar paylaşıldı.

        Sınırdaki yerleşim yerlerinde bulunan İsrail vatandaşlarının kaçtığı anlar da sosyal medyada paylaşıldı.

        Aynı saatlerde İsrail Savunma Bakanı, Gazze sınırının 80 kilometre yarıçapında olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.

        NETANYAHU: BU BİR OPERASYON VEYA KARŞILIKLI SALDIRI DEĞİL, SAVAŞ

        Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e karşı başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısı üzerine, videolu bir ulusa sesleniş konuşması yayınladı.

        İsrail vatandaşlarını uyaran Netanyahu, "İsrail vatandaşları savaştayız. Bu bir operasyon veya karşılıklı saldırı değil, savaş. Hamas sabah saatlerinden itibaren İsrail vatandaşlarına karşı kanlı bir sürpriz saldırı başlattı. Sabah saatlerinden itibaren bunun içindeyiz." ifadelerini kullandı.

        Netanyahu, güvenlik birimleriyle yaptığı toplantının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde Filistinli silahlı grupların sızdığı İsrail yerleşim yerlerinin "temizlenmesi" talimatı verdiğini ve son saatlere kadar "operasyonun" sürdüğünü belirtti.

        "FİLİSTİN HALKININ KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR"

        Filistin Devlet Başkanı Abbas ise ilk açıklamasında "Filistin halkının kendini savunma hakkı var" açıklamasında bulundu.

        İSRAİL OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

        İsrail bölgelerine giren Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçleriyle çatıştı.

        Yaşanan gelişmelerin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesiyle Tel Aviv kentinde bir araya geldi.

        "İSRAİL'DE HAYATINI KAYBEDENLER 100'E YÜKSELDİ"

        İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 40’a yükseldiğini duyurdu. Yaralı sayısının ise 740 olduğu ifade edildi.

        İsrail ordu radyosu, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda İsrail'de hayatını kaybedenlerin sayısının 100'e yükseldiğini duyurdu.

        Öte yandan İsrail genelindeki okullarda yarın eğitime ara verildiği bildirildi.

        HAMAS: ELİMİZDE ESİR İSRAİL ASKERLERİ VAR

        Filistinli gruplar, 'Aksa Tufanı' saldırısında çok sayıda İsrail askerinin esir alındığını duyurdu.

        Kassam Tugayları'na ait Telegram kanalında yayımlanan videoyla birlikte paylaşılan açıklamada, "Aksa Tufanı'nda esir alınan onlarca İsrail askeri Kassam Tugaylarının elinde" ifadelerine yer verildi.

        Videoda, askeri üniforma giymediği görülen 3 kişinin de "İsrail askerleri" olduğu belirtilen açıklamada, esir alınan asker sayısıyla ilgili net bilgi verilmedi.

        İSRAİL: HAMAS'A AİT 21 YER VURULDU

        İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, son birkaç saat içinde Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 17 askeri yerleşke ve 4 operasyonel karargahın vurulduğu duyuruldu.

        Hamas'a ait noktaların vurulduğu anların görüntüleri paylaşıldı.

        FİLİSTİN: 198 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

        Filistinli sağlık yetkilileri "İsrail'in hava saldırılarında 198 Filistinli hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

        Öte yandan Hamas'ın Başkan Yardımcısı El Aruri "İsrail'in hapishanelerindeki tüm Filistinli mahkumları serbest bırakmaya yetecek kadar İsrailli esirimiz var" ifadelerini kullandı.

        ABD'DEN DESTEK MESAJI

        İsrail Başbakanı Netanyahu, Joe Biden ile konuştuğunu ve ABD Başkanı'nın İsrail'in kendini savunma hakkına tam destek verdiğini söyledi.

        ABD Dışişleri Bakanı Blinken da ABD'nin İsrail halkı ve hükümetiyle dayanışma içerisinde olduğunu, İsrail'in kendini savunma hakkını desteklediklerini açıkladı.

         Biden'dan İsrail'e destek açıklaması
        Biden'dan İsrail'e destek açıklaması Haberi Görüntüle

        BIDEN'DAN AÇIKLAMA

        ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Biden ile görüştüğünü açıkladı. Biden "Başbakan Netanyahu'ya, İsrail hükümetine ve halkına her türlü uygun desteği sunmaya hazır olduğumuzu açıkça ifade ettim. Terör asla meşrulaştırılamaz. İsrail'in kendisini ve halkını savunma hakkı vardır" dedi.

        HAMAS LİDERİ HANİYE'DEN AÇIKLAMA

        FOTO: AP
        FOTO: AP

        Hamas Lideri Haniye: adı Mescid-i Aksa olan bir kahramanlık savaşının içindeyiz....

        İRAN'DAN HAMAS'A DESTEK

        İran'dan Hamas'ın saldırılarına destek açıklaması geldi.

        IRAK: FİLİSTİNLİLERİN BAŞLATTIĞI OPERASYONLAR YILLARDIR UĞRADIKLARI HAKSIZLIĞIN SONUCU

        Irak hükümeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Irak'ın her zaman Filistinlilerin yanında olduğunu bildirdi.

        Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avadi, konuya ilişkin açıklama yaptı.

        Avadi, Irak hükümetinin her zaman Filistin halkının yanında olduğunu ve davasına destek verdiğini ifade ederek, zulüm ve haksızlığın hiçbir zaman sonuç getirmeyeceğini vurguladı.

        Iraklı Sözcü, Filistinli gruplarca İsrail'e düzenlenen saldırıya dair "Filistinlilerin bu sabah başlattıkları operasyonlar yıllardır uğradıkları haksızlığın bir sonucudur." dedi.

        Dünya kamuoyunu Filistin halkına yapılan haksızlığı durdurmaya ve Filistinlilerin haklarının geri alınması için müdahaleye davet eden Avadi, Filistin topraklarındaki gerilimin tırmandırılması ve devam etmesinin bölgeye olumsuz yansımaları olacağı uyarısında bulundu.

        Avadi, ayrıca Arap Birliğini olağanüstü toplantıya çağırdı.

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bu sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlattığını duyurmuştu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken silahlı gruplar, bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

        İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

        MISIR'DAN DİPLOMATİK TEMASLARIN ARTIRILMASI TALİMATI

        Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin düşürülmesi ve bölgedeki durumun kontrol altına alınması için “diplomatik temasların artırılması” talimatı verdi.

        Mısır Cumhurbaşkanlığı, Hamas ile İsrail'in karşılıklı saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

        Açıklamada, Cumhurbaşkanı Sisi’nin, Gazze’deki gelişmeleri “Stratejik Kriz Yönetim Merkezi”nde bizzat takip ettiği belirtildi.

        Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Sisi durumu kontrol altına almak ve taraflar arasındaki gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için Mısır temaslarının yoğunlaştırılması talimatı verdi.” ifadeleri kullanıldı.

        KİMLİĞİ BELİRSİZ KİŞİLER TARAFINDAN İSRAİL ASKERLERİNE ATEŞ AÇILDI

        Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir saldırı başlattığını duyurmuştu. İsrail'in Sderot kentinde kimliği belirsiz kişiler tarafından İsrail askerlerine ateş açıldı.

        İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DEN DENİZ YOLUYLA SIZMAYA ÇALIŞAN 2 TEKNE VE 2 BOT VURULDU

        AA'nın haberine göre İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi açıklarından İsrail'e sızmaya çalışan 2 bot ile 2 teknenin vurulduğunu bildirdi.

        İsrail ordusunun X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, olaya dair görüntüler paylaşıldı.

        Güneyden İsrail'e sızmaya çalışan 2 bot ile 2 teknenin deniz kuvvetleri tarafından vurulduğu belirtilen açıklamada, "İsrail topraklarına ulaşmaya çalışan onlarca terörist etkisiz hale getirildi" ifadelerine yer verildi.

        Ayrıca karadan sızmaya çalışan bir tarım aracının da vurulduğu kaydedildi.

        İSRAİL ASKERİ SÖZCÜSÜ: HAMAS SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

        İsrail Askeri Sözcüsü, Hamas'ın bazı İsraillileri kaçırdığını doğrulayarak "Hamas, İsraillileri Gazze'ye kaçırarak savaş suçu işledi" açıklamasında bulundu.

        * Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

        İSRAİL'DE HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 150'YE YÜKSELDİ

        Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 150’ye yükseldiği bildirildi.

        İSRAİL, FİLİSTİN'DE 14 KATLI APARTMANI VURDU

        Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Gazze'nin merkezinde yer alan Er-Rimal Semtinin Eş-Şüheda Caddesi'nde içinde bazı basın ofisleri ve şirketlerin ofislerinin de yer aldığı 14 katlı "Filistin" apartmanına saldırı düzenledi.

        Olyada çevre binalarda da hasar oluştuğu ve bölgede elektrik kesintisi yaşandığı aktarıldı.

        Öte yandan Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de 15 dairelik bir binanın da İsrail savaş uçaklarınca hedef alındığı belirtildi.

        Binanın kaç katlı olduğuna dair bilgi verilmezken, binadakilerin saldırı öncesi tahliye edildiği kaydedildi.

        Saldırılarda can kaybı ve yaranmalara dair henüz bir bilgi paylaşılmadı.

        İSRAİL SAVUNMA BAKANI'NDAN ÇOK SERT MESAJ

        İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant yayınladığı video mesajda 'intikam' vurgusu yaptı.

        Gallant "Bugün kötülüğün yüzünü gördük. Hamas terör örgütü, İsrail vatandaşlarına karşı, erkek, kadın, çocuk ve yaşlı ayırmaksızın vahşi bir saldırı başlattı. Hamas bir hata yaptığını, çok ciddi bir hata yaptığını çok çabuk anlayacak ve bunun bedelini ağır ödeyecek. 15 yıl önce Hamas'ın yok etmeye yaklaşmış ancak bazı siyasi kademeler tarafından durdurulmuştum. Bu kez öyle olmayacak, Gazze sahasındaki gerçekliği önümüzdeki 50 yıl boyunca etkisi sürecek şekilde değiştireceğiz. Tam güçle faaliyet göstereceğiz. İsrail vatandaşlarından kararlı olmalarını ve güvenlik güçlerimize destek olmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

        İSRAİL BASINI: ÖLEN İSRAİLLİLERİN SAYISI 250'YE YÜKSELDİ

        Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 300'e yükseldiği bildirildi.

        İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırıda ölü sayısı 300'e çıktı.

        Saldırıda 1100 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

        "232 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ"

        Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 232 yükseldiğini belirtirken, 1697 kişinin de yaralandığını açıkladı.

        İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI GAZZE ŞERİDİNDE CAMİYİ VURDU

        FOTO: İHA
        FOTO: İHA

        İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bir camiyi bombaladı.

        Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Han Yunus kentine bağlı El-Yabani Mahallesi'ndeki Habib Muhammed Camisi'ni hedef aldı.

        Saldırıda caminin yıkıldığı aktarılırken, sosyal medyada da yıkılan caminin görüntüleri paylaşıldı.

        Konuyla ilgili Filistinli makamlardan henüz açıklama yapılmadı.

        İSRAİL'DE ÖZEL GÜVENLİK DURUMU

        İsrail’de “özel güvenlik durumunun” tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletildiği bildirildi.

        İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın operasyonel değerlendirmelerin ardından “özel güvenlik durumunu” tüm İsrail topraklarını kapsayacak şekilde genişlettiği belirtildi.

        Açıklamada, böylece İsrail ordusunun sivillere güvenlik talimatları verebileceği ve gerekli durumlarda kamuya açık alanları kapatabileceği aktarıldı.

        Ulusal Güvenlik Konseyi de resmi sitesinden yaptığı açıklamada, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından yurt dışındaki İsrail vatandaşlarına güvenlik tavsiyelerinin yeniden hatırlatıldığını kaydetti.

        Yurt dışına gidecek vatandaşlara seyahat uyarısı olmayan ülkeleri tercih etmeleri gerektiği belirtilerek, Yahudi dini bayramı kutlamaları ve tatil toplantılarının terör saldırılarının hedefi olabileceği vurgulandı.

        BATI ŞERİA'DA ÖLEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 6'YA YÜKSELDİ

        FOTO: EPA
        FOTO: EPA

        İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da açtığı ateş sonucu ölen Filistinlilerin sayısı 6'ya çıktı.

        Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'nın Ramallah, Eriha, Kalkilya ve El Halil kentlerinde 6 Filistinlinin, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

        Hayatını kaybedenler arasında 13 yaşındaki Ahmed Abdunnasır er-Rabi ve 18 yaşındaki Basim Hamis'in olduğu ifade edildi.

        Filistin Kızılayı ise ekiplerinin Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaralanan 92 kişiye müdahale ettiğini açıkladı.

        İsrail ordusunun Filistinlilere karşı gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz bombası kullandığı kaydedildi.

        İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DE HAMAS'A AİT 4 BÜYÜK BİNAYI VURDUK

        FOTOĞRAF: AA
        FOTOĞRAF: AA

        Ordudan yapılan yazılı açıklamada, savaş uçaklarının, Hamas'la bağlantılı ofislerin yer aldığı ve üst düzey üyelerinin operasyon yürütmek için kullandığı öne sürülen yüksek katlı 2 binaya saldırı düzenlediği kaydedildi.

        Açıklamada, Hamas liderleri ve üyelerine ait ofisler ile Hamas bünyesindeki çeşitli oluşum ve birimlere ait olduğu iddia edilen büroların yer aldığı binanın "Filistin" adını taşıdığı kaydedildi.

        Gün içinde büyük 2 binanın daha vurulduğu hatırlatılan açıklamada, böylece Hamas için önemli 4 binaya saldırı düzenlenmiş olduğu ifade edildi.

        Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm de yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarında hedef alınan binaların askeri amaçlarla kullanıldığı iddialarını yalanladı.

        Bezm, İsrail ordusunun, savaş uçaklarınca hedef alınan binaların askeri amaçlarla kullanıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirterek, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik cinayetlerini temize çıkarmaya ve kendini haklı göstermeye çalıştığını dile getirdi.

        Gazze'den yerel kaynaklar, İsrail savaş uçaklarının, Er-Rimal semtinin Eş-Şüheda Caddesi'nde içinde bazı basın ofisleri ve şirketlerin bürolarının da yer aldığı 14 katlı "Filistin" apartmanını bombaladığını açıklamıştı.

        ÇATIŞMALAR FARKLI NOKTALARDA DEVAM EDİYOR

        FOTO: AP
        FOTO: AP

        İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden sızan Filistinli silahlı gruplarla çatışmaların farklı noktalarda sürdüğünü açıkladı.

        İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'in içine sızan Filistinli silahlı gruplarla sivil ve askeri birden fazla noktada çatışmaların devam ettiğini söyledi.

        İsrail'in özel kuvvetleriyle bu operasyonu yürüttüğünü belirten Conricus, İsrail ordusunun bu alanda kontrolü sağladıktan sonra duyuru yapacaklarını ifade etti.

        Conricus, İsrail ordusunun bölgede kontrolü sağlayıp sınırı kapattıktan sonra Hamas ve saldırıyı gerçekleştiren diğer grupları vurmaya devam edeceğini bildirdi.

        YARALANAN İSRAİLLİLERİN SAYISI 1590'A YÜKSELDİ

        Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda yaralanan İsraillilerin sayısının 1590'a yükseldiği bildirildi.

        İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'da yer alan habere göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" isimli saldırıda yaralı sayısı arttı.

        Saldırıda yaralananların sayısının 1590'a çıktığı aktarılan haberde, en az 300 kişinin hayatını kaybettiği yinelendi.

        Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, yaralılardan bazılarının durumunun çok ağır olduğu kaydedildi.

        İsrail ordusunun X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da Nahal Tugayı Komutanı Yonatan Steinberg'in (42), Gazze sınırındaki Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı yakınında Filistinli gruplarla yaşanan çatışmada yaşamını yitirdiği bildirildi.

        İsrail basınında daha önce saldırılarda 300 İsraillinin öldüğü, ülke genelinde yaralı sayısının 1100'ü geçtiği duyurulmuştu.

        HAMAS: İSRAİLLİ ESİRLERİN SAYISI NETANYAHU'NUN DÜŞÜNDÜĞÜNDEN KAT KAT FAZLA

        FOTOĞRAF: AA
        FOTOĞRAF: AA

        Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonu'na yaptığı açıklamada "Mescid-i Aksa'yı ve Filistinli esirleri savunmak amacıyla başlatılan "Aksa Tufanı" saldırısının devam ettiğini söyledi.

        Saldırı sebebiyle İsrail'in derin bir krizle karşı karşıya kaldığını aktaran Ebu Ubeyde, onlarca İsraillinin esir alındığını ve "İsrailli esirlerin sayısının Netanyahu'nun düşündüğünden kat kat fazla olduğunu" öne sürdü.

        Ebu Ubeyde, İsrailli esirlerin Gazze Şeridi'nin her yerinde mevcut olduğunu belirterek, İsrail Gazze halkına ne yapıyorsa aynısının İsrailli esirlere de uygulanacağını ifade etti.

        Netanyahu'nun tehditlerine işaret eden Ebu Ubeyde, "Önümüze çekirge gibi düşen, yüzlercesinin silahlarını ve tanklarını direnişçilerimizin önünde bırakıp kaçtığı orduyla mı bizi tehdit ediyorsunuz." ifadesini kullandı.

        İSRAİL ORDUSUNDAN FİLİSTİNLİLERE ÇAĞRI

        FOTOĞRAF: AA
        FOTOĞRAF: AA

        İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze halkına uyarıda bulundu.

        Paylaşımında "Hamas'ın saldırıları İsrail ordusunu Gazze'de harekete geçmeye zorluyor. Bu nedenle can güvenliğiniz için derhal yaşadığınız yerleri terk edin." ifadelerini kullanan Adraee, boşaltılması gereken bölgeleri de sıraladı.

        Buna göre, El-Mekusi bölgesi, Beyt Hanun ve Şucaiyye Mahallesi'nin doğu kesimi sakinlerinin Gazze kent merkezine, kuzey bölgesi, El-Bıreyc'in doğusu ve El-Meğazi'nin güney ve doğusundakilerin Gazze kent merkezinde bulunan kamplardaki sığınaklara, Büyük Absan ve Küçük Absan bölgesindekilerin Han Yunus kent merkezine, Refah'takilerin de Refah kent merkezindeki sığınaklara gitmesi istendi.

        Adraee ayrıca, yapılan durum değerlendirmesinin ardından, Gazze tümeninin kontrolü altındaki bölgenin kapalı askeri bölge ilan edildiğini ve buraya kesinlikle girilemeyeceğini belirterek, halktan bölgeye girmemelerini istedi.

        İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI, ÇOK SAYIDA NOKTAYI BOMBALADI

        FOTOĞRAF: AA
        FOTOĞRAF: AA

        İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarını gece de sürdürdü. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze kentinin batısında Filistinli gruplara ait askeri bir nokta ile Beyt Hanun beldesi ve Gazze'nin güney ve orta kesiminde ev ve kamu kurumlarına ait binaları bombaladı.

        Hedef alınan noktalar arasında Hamas'ın Gazze'deki yetkilisi Yahya es-Sinvar'ın En-Nasr semtindeki ofisi, Filistin Stadyumu, Gazze'deki "İslam Milli Bankası" ve "Üretim Bankası" binaları yer aldı.

        İsrail Deniz Kuvvetlerine bağlı güçler de Gazze sahillerine yakın bazı yerleri yoğun şekilde bombaladı.

        Sağlık kaynakları ise Beyt Hanun'da bir eve düzenlenen saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu açıkladı ancak sayı vermedi.

        İsrail ordusu, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Deniz Kuvvetlerinin, ülkenin güneyindeki Zikim sahili bölgesine sızmaya çalışan 7 "teröristi" tespit ettiğini, ordu ve deniz kuvvetlerine ait uçakların ise bu kişilerin yerleşim yerlerine sızmasına engel olduğunu belirtti.

        Açıklamada ayrıca, Hamas'ın İsrail'e yönelik operasyonda kullandığı 3 karargahının hedef alındığı kaydedildi.

        ASKALAN KENTİNE ATILAN ROKETLERDE 6 İSRAİLLİ YARALANDI

        FOTOĞRAF: AA
        FOTOĞRAF: AA

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Telegram hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in güneyindeki Askalan kentine 100 roket atıldığını duyurdu.

        Açıklamada, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'nde masum insanların evlerini bombalamasına cevap olarak Askalan kentinin hedef alındığı kaydedildi.

        Filistinli gruplar da Gazze sınırındaki İsrail kentlerine roket ve top atışlarıyla yapılan saldırılarına devam etti.

        İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Gazze'den atılan bir roketin Askalan'da bir binaya isabet etmesi sonucu 1'i ağır 6 İsraillinin yaralandığını aktardı.

        Gazze'den atılan roketler ayrıca Siderot'ta bir eve isabet etti ancak can kaybı yaşanmadı.

        İsrail polisi ise yaptığı yazılı açıklamada, halka, korunaklı bölgelerde kalma, açık alanlara çıkmama ve şarapnel parçalarına dokunmama çağrısı yaptı.

        İsrail basınında yer alan haberlerde ise Beiri yerleşim biriminde, İsrail güvenlik güçleriyle çok sayıda İsrailliyi rehin alan silahlı Filistinliler arasında çatışma çıktığı, Filistinlilerin etkisiz hale getirildiği ve ellerindeki rehinelerin de kurtarıldığı bilgisi geçildi.

         Aksa Tufanı - Demir Kılıçlar'a nasıl gelindi?
        Aksa Tufanı - Demir Kılıçlar'a nasıl gelindi? Haberi Görüntüle
         Dünyadan peş peşe 'Aksa Tufanı' açıklaması
        Dünyadan peş peşe 'Aksa Tufanı' açıklaması Haberi Görüntüle
         "İsrail-Hamas Savaşı..."
        "İsrail-Hamas Savaşı..." Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: İrem Kuşoğlu
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ