Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika haber: MİT'ten nokta operasyon! Hüseyin Şibli etkisiz hale getirildi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ferhat Derik kod adlı terörist Hüseyin Şibli, terör örgütünün sözde Kandil yönetimi tarafından Irak'ta görevlendirildi.

        Kandil'deki terör elebaşlarının, terörist Şibli'nin bölge dışı üçüncü ülkelerle çıkar ilişkisi kurarak Irak'ta yeni bir terör yapılanması oluşturmayı hedefledikleri belirlendi.

        MİT'in Türkiye-Irak sınırının 275 kilometre derinliğindeki operasyonuyla Süleymaniye'de etkisiz hale getirilen Şibli, sözde Kandil yönetiminin Suriye'deki yapılanmasının önemli isimleri arasında gösterilen "Şahin Cilo" kod adlı Ferhat Abdi Şahin'in en yakınındaki isimlerden biriydi.

        REKLAM

        HALEP, GARA VE KANDİL'DE TERÖRİST FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRDÜ

        Aslen Suriye/El-Malikiyeli olan Hüseyin Şibli, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'de bulunduğu dönemde terör örgütü PKK'ya katıldı.

        Terörist Şibli, Suriye'nin Halep kentiyle Irak'ın kuzeyindeki Gara ve Kandil'de terörist faaliyetlerde bulundu, 2014'te Suriye'de PKK'nın kontrol sağladığı yerleşim yerlerinden sorumlu sözde yürütme konseyi üyeliğine getirildi.

        Terörist Şibli, 2019'dan itibaren terör örgütünün sözde Suriye özerk yönetimi merkez konseyi eş başkanı olarak faaliyet yürütüyordu.

        "MİT'İN BU KADAR GENİŞ BİR ALANA HAKİM OLMASI TAKDİRE ŞAYAN"

        Habertürk'e operasyonu değerlendiren Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "MİT'in bu kadar geniş bir bölgeye hakim olması takdire şayan bir durum" dedi.

        Pekin şunları kaydetti: "Bir taraftan Pençe operasyonları gerçekleştirilirken, bir yandan MİT, terör örgütünün liderlerinin hareketini takip ediyor. Bu açıdan MİT'in bu kadar geniş bir bölgeye hakim olması takdire şayan bir durum. Ya dinleme yapılıyor ya da dinlemelerin dışında MİT'in haber kaynakları haber veriyor. Bunların seyahatleri, bir yerden bir yere gidişlerini takip ediyorlar. Ve sonuçta o güzergah üzerinde vuruyorlar. Bana göre lider kadrosunun ortadan kaldırılması bizim MİT ve TSK ile ilgili çok önemli bir konu. Tabi elinde SİHA gibi çok güzel imkanlar var. Ayrıca çok geniş hemen hemen Irak'ın büyük bir kısmına etkili olabilecek bir haber kaynağı ağır kurulmuş. Teröristlerin bir yerden bir yere gidişleri ve anormal hareketlilikler takip ediliyor ve devamlı güncel bilgi sağlanıyor. Bence geldiğimiz aşama çok güzel bir aşama. Böyle devam ederse belki ileride birçok terör örgütü lideri gitti ama asıl Kandil'de bulunanlar da bir şekilde gidecek."

        "KANDİL'DEKİLERİN EN YAKININA YAKLAŞTI"

        Habertürk TV'ye operasyonu değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Ağar da, "Kandil'dekilerin en yakınına yaklaştı SİHA etkisi. O yüzden son derece önemli etki odaklı bir harekattı" ifadelerini kullandı.

        Ağar şunları söyledi: "Operasyonunun yapıldığı nokta Türkiye'nin güneydoğusunun ucu, Şemdinli'den kuş uçuşu mesafe 275 kilometre. Bu, savaş uçaklarımızın daha fazla havada kalabilen, 24 saatten fazla dolaşıp hedef arayabilen bir SİHA ile bir savaş uçağı ile ortaya koyabileceği bir etki. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin caydırıcılığının hangi seviyeye geldiğini göstermesi açısında büyük bir değer taşıyor. Diğer tarafıyla saha istihbaratı açısından da, yani siz sahada istihbarat alıyorsunuz, gerçek zamanlı olarak takip edip tespit ediyorsunuz ve en uygun yer ve zamanda hiçbir sivilin hayatına zarar vermeden etkisizleştiriyorsunuz. Diğer yandan muhafaza altındaki bir terör örgütü liderini deliğinden çıktığı an saha istihbaratı ile yakalayabiliyor ve etkisizleştirebiliyorsunuz. Bakıyorsunuz Suriye siyasi ayak sorumlusu, Mazlum Abdi'nin sağ kolu. Geride Mazlum Abdi ve Bahoz var. Bir diğer tarafıyla sözde doğu ve kuzey Suriye özerk yönetiminin eş başkanını etkisiz hale getiriyorsunuz. Bu anlamda YPG ve PKK'nın aynı olduğuna dair bir ispatı da içerisinde barındırıyor. Ayrıca örgüt üyelerinde son derece büyük bir korku ve belirsizlik yaratan bir operasyon. Kandil'dekilerin en yakınına yaklaştı SİHA etkisi. O yüzden son derece önemli etki odaklı bir harekattı."

        "GELİŞMİŞ ÜLKELERLE REKABET EDEBİLECEK DURUMDAYIZ"

        Elektronik Harp ve Savunma Uzmanı Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aşkın Demirkol da operasyonla ilgili yaptığı açılamada şunları kaydetti:

        "Son yıllarda İHA tecrübesinden sonra geliştirilen geliştirilen sistemler, yani iyi, bir gözü iyi bir tarayıcısı olan sistemler bu derinlikte başarılı operasyonlara imza atabiliyor. Yüksek irtifada çalışan bu sistemlerimiz şu an oldukça harika çalışıyor. Güç kaynağı denilen pil ve akü sistemleri de artık daha uzun süre uçuş imkanı sağlıyor. Ayrıca böylesine çeşitli ambargoların uygulandığı bir dönemde bir takım sorunlarımızı kendimiz çözüyoruz. Kendi milli imkânlarımızla bu sorunu aşıyoruz. Bu operasyon da gösteriyor ki, İHA ve SİHA'lar ile gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek durumdayız."

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ