Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika haberler! Sakarya'da bir patlama daha! 3 şehit, 12 yaralı

        Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamalarda 7 kişi ölmüş, 100'ün üzerinde kişi de yaralanmıştı. Gelen son dakika bilgisine göre ise, fabrikada bulunan fakat patlamayan malzemeleri taşıyan kamyonda patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidin 12 yaralının olduğu bildirildi.

        Olay, öğle saatlerinde, Adapazarı'nın Taşkısığı mevkisinde meydana geldi. Hendek'te, 3 Temmuz Cuma günü fabrikadaki patlamada patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcılar, imha edilmek üzere belediyeye ait kamyonla taş ocağına getirildi. Alanda patlayıcılar boşaltılmak istenirken, kamyonda patlama oldu. Patlama sesi, kentin birçok noktasından duyulurken, siyah dumanlar, gökyüzüne yükseldi.

        BAKAN SOYLU'DAN YENİ AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

        Onlara Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara şifalar diliyorum. Adli ve idari soruşturmalar başladı.

        Arkadaşlarımız çalışmalarını gerçekleştirdiler. Bu olayın akabinde halihazır durumda bulunan birtakım patlaycılar var. Bunların oradan taşınması gerekiyor. Valimiz, başsavcımız biraraya geldiler. Pazartesi, bir tek zannediyorum dün, yoğun şekilde yağmur yağdığı için koordinasyon yaptılar. Patlayıcıların oradan taşınıp bir yerde imha edilme hususunu karara bağladılar.

        "ÇOK ÜZÜCÜ BİR OLAYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK"

        Özellikle bu konularda ülkemizde çok yetkin olan jandarmamıza bağlı patlayıcı maddeleri imha timimiz var bizim. Onlar bu hem imhanın, hem taşımanın bütün bu sürecin sayın savcılığımızın koordinatörlüğünde gerçekleştirmek üzere çalışmalara başladılar. Ortada bulunan 15 tonluk veya 16, 16,5 tonluk patlayıcıların taşınması hususunu değerlendirdiler. Bugüne kadar 15 tonluk patlayıcı iki ayrı taşocağına taşınmaya başlandı. Orada imhasına başlandı. Birisinde özellikle havai fişeklerde patlamasında ormana yakınlık sözkonusu olduğu için bir diğer yer daha uzuk olduğu için değerlendirildi. Maalesef patlayıcaların bitmesine yakın, müessif, bizi de memleketimizi de çok üzen bir olayla karşı karşıya kaldık.

        "TOPLAM 6 YARALIMIZ HASTANEDE BULUNUYOR"

        Üç jandarma personelimiz şehit oldular, hayatını kaybetti. Onlara da Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. İlk etapta 12 yaralımız vardı. Şimdi hastanelerde 6 yaralımız kaldı. Biri aracı süren Hendek Belediyesi'nde çalışan şoförümüz, iki de jandarma personelimiz. Toplam 6 kişi kontrol için hastanede tutuluyorlar. Onlara da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Mülkiye Teftiş Kurulumuz ve başsavcılığımız soruşturmalarını devam ettiriyorlar. Bu olay olunca ben ve onlar da buraya intikal ettiler. İlk etapta neler tespit ettiklerini bizimle paylaşacaklar. Burada tekrar hep birlikte oturup bir değerlendirme yaptım. Burada yaptığımız değerlendirme çerçevesinde bir kararı da kendi aramızda değerlendirdik. Özellikle can ve mal güvenliği açısından bu tip işletmelerin kurulumuna cevaz veren tüzük açısından neler yapılabileceğini ortaya koyduk.

        "ÇALIŞMA İZNİ VE İMAR İZNİ İPTAL EDİLECEK"

        Birincisi 87 yılında özellikle patlayıcı, yanıcı üretim oluşturulan tüzüğün çerçevesi içerisinde burada faaliyet gösteren havai fişek fabrikasından bahsediyoruz. Bu çerçevede Mülkiye Teftiş Kurulumuzun birtakım değerlendirmeler var. Diyorlar ki, çalışma izninin ilk önce askıya alınması ardından iptal edilmesini teklif ediyorlar. İkincisi ise buranın imar uygunluğunun ortadan kalması hususu değerlendirildi. Sayın Murat Kurum bakanımızla hemen değerlendirdik. Hem Teftiş Kurulu'nun teklif ettiği, valiliğin uhdesinde olan üretim izni, çalışma izninin askıya alınması daha sonra iptali, diğerinin imar planının resen Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilmesi sözkonusu. Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. O da talimatıyla gereğinin yerine getirilmesini ifade ettiler. Bunun üzerine arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yaptılar. Birincisi valiliğimiz ilk önce askıya hemen ardından iptal işlemlerini gerçekleştirecek bu fabrikanın. Çevre Şehircilik Bakanımız da resen imar izninin iptalini gerçekleştirmiş olacaklar. Hakikaten son günlerde yaşadığımız ülkemizi derinden üzen bu meseleyle ilgili adli, idari soruşturma çerçevesinde atılan adımları kamuoyuna arzetmeyi görev addediyoruz.

        "HERKES BİLMELİ Kİ KİMİN İHMALİ VARSA..."

        Bizim için temel olan insanımızın can ve mal güvenliğidir. Her türlü adımı atmak bizim temel sorumluluğumuzdur. Hepimiz insanız, canız. Bir kişinin tırnağına bir şey değse dahi bu ülkeyi yönetenler olarak kendi yükümlülüklerimizin farkındayız. Buradan kamuoyumuza, Sakaryamıza, milletimize ifade etmek isteriz ki, burada kimin en ufak bir ihmali sözkonusu ise herkes bilmelidir ki, bunun gereği yerine getirilecektir. Varolan hadise canımızı yakmıştır ama tekrar etmesi bizi bambaşka sorumluluğun altına iter. Özellikle bu konuda ihmali olanlarla ilgili olarak fabrikanın yöneticilerin tutuklaması için başsavcılığımız ve adalet mekanızmamız yerine getirmiştir. Süreç devam edecektir. Tekrar başımız sağolsun, başımız sağolsun, Allah rahmet eylesin...

        "İMHA KONUSUNDA EN ÖNEMLİ NOKTADAYIZ"

        Temel görevimiz kamu güvenliğinin tesis edilmesidir. Buradan naklini ve imhasını yapmak üzere görevlendirilecek kişiler, ilkeler, tüzükler çerçevesinde uzman kişilerdir. Başsavcılığımızın koordinasyonunda yürütüldür. Biz şu anda emniyette, jandarmada patlayıcı imha konusunda Türkiye'de en önemli noktadayız. Bu işi bizden daha iyi yapabilen kamu güvenliği açısından başka bir kimse yok. Gerek kendi sınırlarımızın temizlenmesi, tüm bomba olayları olsun tedbirleri ve önlenmesi konusunda emniyet ve jandarmamız yetkilidirler. Böyle bir durumda nerede olursa olsun, hangi sektörde olursa olsun birinci tedbiri alması gereken jandarma ve doğal olarak polisimizdir. Burası da jandarma bölgesi olduğu için jandarmamız tedbiri almaktadır.

        "SORUŞTURMA MEMURU GİBİ KONUŞTUM"

        Siyaseten bu tip tartışmalar yapılıyor. Üzülerek takip ettim. Kendi görev çerçevesi içinde olan meselelerde bu tip kabahatler bulmak, kendisini bu memleketin yetişmiş kişileri gören insanlar tarafından bunun olmaması gerekir. Burada kendim dahi bir soruşturma memuru gibi herkesle teker teker konuşarak olayı aydınlatmaya çalışıyoruz.

        Burada iki tür patlayıcı var. Birincisi depolarda varolan patlayıcılar. Onlar henüz oradalar. Bizim tahmini olarak 16,5 ton olarak söylediğimiz 15 tonu patlatılmıştı. Bugün, yarın en geç tamamlanacaktı, böyle bir kazayla karşılaşmış olduk. Diğer patlayıcılar oradaki depolarda.

        "KAMUOYUNA YANILTICI BİLGİ VERMEK YANLIŞ"

        Bu kadar büyük patlayıcıların olduğu depoda neyi nasıl imha edeceksiniz? Olayın yerini görmeden, etkisini ve nasıl cereyan edeceğini değerlendirmeden birtakım dayanağı olmayan tespitlerde, kamuoyunu yanıltıcı bilgilerde bulunmak son derece yanlış. Oradaki eksiklikleri, aksaklıkları değerlendirecek olan adli ve idari soruşturmadır. Burada dönüp 'niye yerinde patlatılmadı' diye dayanağı, mesnedi olmayan.. Orada yapılan değerlendirmelerde başka bir yerde patlatılması noktasında ortak değerlendirme tespit edilmiştir. Bu noktada adım atılmıştır.

        SOYLU: 1 BUÇUK TONLUK SON PATLAYICIDA OLAY MEYDANA GELDİ

        İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 3 askerin şehit olduğu patlamada yaralanan 11 jandarma personeli ile kamyon şoförünün tedavi altına alındığını bildirdi.

        Olay yerinde yaptığı incelemeden sonra açıklama yapan Soylu, "Yaklaşık 15 tonluk patlayıcı buradan biraz daha farklı olan bir noktaya taşındı. Patlayıcılar havai fişek olunca oranın ormana yakın olması nedeniyle burada patlatılması noktasında ilgili arkadaşlarımız karar verdiler. Bu noktada, imha timinin eşliğinde bir patlama işlemi gerçekleşti. Son bir buçuk tonluk patlama işlemi varken bu üzücü olay gerçekleşti. Patlayıcıların fitillerini buraya patlatmak için getirdiler. Bunlar genelde orada soğutuluyor.

        İtfaiye ve ambulanslar eşliğinde imha edilirler. Patlamanın nedeni yapılacak soruşturma neticesinde sonuçlanacak. Şehitlerimiz ise bir arkadaşımız İstanbul'dan bir arkadaşımız da Ankara'dan gelmişti. Diğer şehit olan arkadaşımız burada güvenlik için görevliydi. Aracın sürücüsü ise ağır yaralı ve ameliyata alındı. Hayati tehlikesi olan bu arkadaşımız."

        SAKARYA VALİSİ: 3 ŞEHİDİMİZ VAR

        Sakarya Valisi patlamayla ilgil yaptığı açıklamada patlayıcıların intikalleri esnasında patlamanın meydana geldiğini, patlamada 3 şehidin ve 12 yaralının olduğunu duyurdu.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanlığı'nın patlamaya ilişkin yaptığı açıklama şöyle;

        Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren Taş Ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği Havai Fişek Fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana gelmiştir.

        Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 12 personelimiz yaralanmıştır.

        CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, "Sakarya'da Havai Fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü imhası için intikali esnasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Acımız büyük. Şehitlerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum" dedi.

        BAHÇELİ'DEN TAZİYE MESAJI

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Sakarya'daki patlamada şehit olan jandarma personeline başsağlığı, yaralananlara şifa diledi. Bahçeli, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasındaki patlayıcının imha edilmek üzere taşıyıcı kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

        Bahçeli açıklamada şunları kaydetti:

        "Sakarya'nın Hendek ilçesinde kurulu bulunan bir havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 Cuma günü meydana gelen patlamanın acısı ve yankısı henüz geçmemişken, yeni bir vahim olayın vuku bulması milletimizi bir kez daha derinden üzmüştür. Hendek'te bulunan bir taş ocağında, felaketin yaşandığı havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılmaları amacıyla taşındıkları kamyondan indirilmesi sırasında maalesef patlama yaşanmıştır.

        Bu kapsamda üç kahraman jandarmamız şehit olmuş, altı kardeşimiz de yaralanmıştır. Aziz şehitlerimize, 3 Temmuz 2020 tarihli patlamada hayatlarını kaybeden kardeşlerimize, Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı diliyor, yaralanan ve tedavi gören kardeşlerimize şifalar niyaz ediyorum."

        İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

        İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, patlamayla ilgili, "Sakarya Hendek’te havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü bir şekilde imha edilmesi esnasında meydana gelen patlamada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun" mesajını paylaştı.

        SAKARYA BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

        Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, havai fişek fabrikasındaki patlamadan kalan 'patlamamış malzemeler'in taşınma anında bir patlama meydana geldiğini belirtti. Yüce, söndürme çalışmalarının da sürdüğünü ifade etmişti.

        REKLAM

        "İMHA İÇİN GETİRİLDİĞİ BÖLGEDE MEYDANA GELDİ"

        Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş ise Habertürk TV'de teyit edilmemiş bilgilere göre yaptığı açıklamada "Patlama olduktan sonra olay yerine gittiğimde büyük bir kamyonun arkasında yaralılar olduğunu gördüm. Araç paramparça olmuş. Yaralılar arasında askerler de vardı. Jandarma patlamayan patlayıcıları kontrollü olarak patlatmak için imha yerine getirdiğinde olay meydana geldi. Bölgeye çok sayıda ambulans geldi." dedi.

        ŞEHİT ASKERLER İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

        Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisinde, 3 Temmuz'da Hendek ilçesinde patlama olan havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü imhası amacıyla kamyondan indirilmesi sırasında yaşanan patlamada şehit olan askerler için tören düzenlendi.

        Erenler ilçesindeki İl Jandarma Komutanlığında düzenlenen törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Düzce Valisi Cevdet Atay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, MHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile askeri erkan katıldı.

        Şehitlerin öz geçmişlerinin okunmasının ardından İl Müftüsü Hasan Başiş tarafından dua edildi.

        Duadan sonra Bakan Soylu ve askeri personel, şehitlerin Türk bayrağına sarılı tabutlarını cenaze nakil araçlarına koydu. Şehitler Uzman Jandarma Kademeli Çavuş Mesut Yazar'ın cenazesi Manisa'ya, Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Manga'nın cenazesi Afyonkarahisar'a ve Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Halil Tuna Akgöz'ün cenazesi Tekirdağ'a gönderildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ