Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son dakika haberi Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Eski başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut 86 yaşında hayatını kaybetti.

        AA'da yer alan habere göre Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşama veda etti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Akbulut'un vefatının ardından başsağlığı mesajı yayınlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Eski Başbakan ve TBMM Başkanımız, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, değerli devlet adamı Yıldırım Akbulut'un vefatı bizleri derinden üzdü. Merhum Yıldırım Bey'e Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

        ŞENTOP: DERİN BİR TEESSÜRLE ÖĞRENDİM

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında hayatını kaybeden eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut için taziye mesajı yayımladı.

        Şentop, Twitter'daki mesajında, "Siyaset hayatımıza uzun yıllar TBMM Başkanı, Başbakan, bakan, milletvekili olarak hizmet etmiş mütevazı kişiliği ile sevilmiş değerli siyasetçi Yıldırım Akbulut'un vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kendisine Cenab-ı Hak'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum." ifadesini kullandı.

        KIZINI ARAYARAK TAZİYELERİNİ İLETTİ

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yıldırım Akbulut’un kızı Gülsüm Akbulut’u arayarak taziyelerini iletti.

        Konuya yönelik açıklama TBMM İletişim Koordinatörlüğü tarafından yapıldı. Koordinatörlük, Meclis Başkanı Şentop’un vefat eden Yıldırım Akbulut’un kızı Gülsüm Akbulut’u telefonla arayarak, başsağlığı dileklerini ilettiğini açıkladı. Açıklamada, TBMM Başkanı Şentop’un Gülsüm Akbulut’a, Türkiye’nin önemli bir değerini kaybetmiş olmasından dolayı duyduğu derin üzüntüyü dile getirdiği belirtilerek, Şentop’un şu ifadeleri kullandığı kaydedildi:

        “Devletimize önemli hizmetler vermiş, kıymetli siyaset ve devlet adamını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti. Kendisini daima saygı ve rahmetle anacağız. Milletimizin başı sağ olsun. Sizler başta olmak üzere tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Mekânı cennet olsun.”

        BAHÇELİ: DÜRÜST VE DENGELİ MİZAÇLI

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya Twitter'den yayınladığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: Türk devlet ve siyaset hayatımızın mümtaz isimlerinden birisi olan, yakın siyasi tarihimizde Anavatan Partisi Genel Başkanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı görevlerini üstlenen, dürüst ve dengeli mizacı ile bilinen Sayın Yıldırım Akbulut’un vefatından büyük üzüntü duydum.

        2002'DE TBMM'YE VEDA ETTİ

        Erzincan'da 15 Kasım 1935'te dünyaya gelen Akbulut, babasının PTT memuru olması dolayısıyla ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise Erzincan'da okudu.

        İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip serbest avukatlık yapan Akbulut, Adalet Partisi Erzincan İl Başkanlığı görevinde bulundu.

        Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer alan ve 1983'teki genel seçimde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye giren Akbulut, 26 Ekim 1984 - 6 Eylül 1987 arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı.

        1987'deki genel seçimde yeniden milletvekili olan Akbulut, TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989'a kadar sürdürdü.

        Turgut Özal'ın 1989'da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından aynı yıl Akbulut'un Başbakanlığında 47. Hükümet kuruldu.

        17 Kasım 1989'daki ANAP 1. Olağanüstü Kongresi'nde Özal'dan boşalan Genel Başkanlık koltuğuna Akbulut oturdu.

        Akbulut, 15 Haziran 1991'de gerçekleştirilen ANAP Kongresi'nde Mesut Yılmaz'a yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

        Bu süreçten sonra siyasi çalışmalarına devam eden Akbulut, 18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 2000'e kadar sürdürdü.

        Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan ancak adaylığını 2. turun ardından geri çeken Akbulut, 2002'de ANAP'tan istifa ederek Doğru Yol Partisi'nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu. Akbulut, DYP'nin barajı geçememesi nedeniyle TBMM'ye veda etti.

        Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Akbulut 3 kız çocuğu babasıydı.

        "BÜTÜN ELEŞTİRİLERE KARŞI HOŞGÖRÜLÜ DAVRANDI"

        Habertürk TV yayınına katılan ekonomiden sorumlu eski devlet bakanı Işın Çelebi, Yıldırım Akbulut ile ilgili şunları söyledi:

        "Kendisi Özal'dan sonra Anavatan Partisi'ni ayakta tuttu. Bütün eleştirilere karşı hoşgörülü davrandı. İçişleri Bakanlığı, Meclis Başkanlığı ve sonra Başbakanlık yaptı. Daha sonra da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği yaptı. Çok değerli bir insandı kendisi."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ