Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre YANGIN! Son dakika: 3 ilçede orman yangını çıktı! Müdahale sürüyor

        İzmir'in Urla ilçesinde makilik alanda çıkan yangın için havadan ve karadan müdahale başlatıldı.

        Demircili Mahallesi'ndeki makilik alanda yangın çıktığı ihbarı üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.

        Yangına 4 helikopter, 2 uçak, 15 arazöz, 4 su ikmal aracı ve 3 dozer ile müdahale edildi.

        2 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

        Demircili Mahallesi'ndeki makilikte, saat 13.30 sıralarında çıkan yangın 15.30 sıralarında kontrol altına alındı. Bölgedeki soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirilirken, yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlatıldı.

        Öte yandan yangının yerleşim yerlerini tehdit etmediği öğrenildi.

        MİLAS'TA DA YANGIN ÇIKTI

        REKLAM

        Milas-Bodrum Havalimanı yolunda ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

        Havalimanına giden kavşaktaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara araçları ile itfaiye ekipleri sevk edildi.

        Ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için müdahalede bulunuyor.

        KAHRAMANMARAŞ'TA ORMAN YANGINI

        Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

        Çamlık mevkisinde kırsal alandan duman yükseldiğini gören vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi.

        İhbar üzerine Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bölgeye bir helikopter yangın söndürme ekibi, arazöz, su tankı, dozer ve greyder yönlendirildi.

        Ekipler, yangının bölgeye yakın olan evlere sıçramaması için yoğun çaba harcıyor.

        MİLAS BELEDİYE BAŞKANI HABERTÜRK'E KONUŞTU

        Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Habertürk'e yangınla ilgili şunları aktardı:

        Şu anda Bodrum karayolu kenarında bir beldedeyim. Yangın Bodrum karayolu kavşağında çıktı. Saat 15.00'e doğru. Oradan önce sazlıklardan zeytinliklere ve Akyol mahallemize yöneldi. Bu sefer Bodrum istikametine Kemikler mahallemize yöneldi. Yoğun araç barındıran otoparklar, istasyonlar, araç satış Show romları ve balık firmalarını tehdit ediyor. Burada gerekli önlemleri aldık. Hava müdahalesi arttı. Daha çok uçak ve helikopter görüyoruz. Kemikler köyü kısmen tahliye ediliyor. Şu anda bulunduğum işletme araç satışların bulunduğu yer. Buradaki araçlar tahliye edildi. Burada gerekli önlemleri aldık. Kemikler köyüne doğru yangın ilerlemeye devam ediyor.

        İki gün önce yaşadığımız yangında uçak ve hava trafiği yoğundu. Bugün uçaklar biraz gecikti, belki başka yerde yangın vardı. şu anda yoğunlaştı. Coğrafi koşullara baktığımızda bizim burada hava müdahalesi olmadan yangını önlemek mümkün değil. Yangının olduğu bölgeler arasöz ve TOMA'ların çakmayacağı bölgeler. Kimyasal ve suyu ancak uçaklar atabiliyor. Bazı yerlerde helikopter bile yetersiz kalabiliyor. Şu anda rüzgar şiddetini arttırdı. Şu anda yoğun olarak uçak müdahalesi gerekiyor bölgeye.

        Hava çok sıcak. Araçta 50 dereceyi gördüm. Şu anda telefon nerede ise elimi yakacak sıcaklıkta. Burada elektrik sistemi kapatıldı şu anda. Telefon vericileri de patlamış sanıyorum, telefon ulaşımında da zorluklar yaşanıyor.

        Kemikler köyünde şu anda kimsenin telefonu çekmiyor. Oradaki vericiler yangının etkisiyle patlamış. Oradan konuşamadığımız için Bodrum karayolu üzerine geldik. Yayından sonra tekrar oraya gideceğiz; çünkü orası risk altında. Herkes görevinin bilincinde. Bir yandan yangın söndürme çalışmaları, önleyici tedbirler, tahliye işlemleri koordineli şekilde devam ediyor. Şu anda rüzgar biraz şiddeti arttırdı.

        Şu anda can ve mal kaybı yok. Ancak ateş ve duman Kemikler köyüne çok yaklaştı. Önce yaşlıları, vatandaşlarımızı ve hayvanları tahliye ettik. Şu anda Kemikler köyü tehdit altında. Kemikler köyü havaalanından 5-6 kilometre Bodrum'a giderken sol tarafta kalan köyümüz. Yangın bölgesindeki insanlar daha güvenli yerlere götürülüyor. Risk oluşturabilecek vatandaşların tahliyeleri gerçekleştirip tedbirlerini alıyor. Hayvanların kontrol altına alması konusunda uyarıyor.

        TARIM BAKANI YANGIN BÖLGESİNDE

        Tarım Bakanlığı, Bakan İbrahim Yumaklı'nın Milas'ta orman yangınının devam ettiği bölgeye intikal ettiğini duyurdu.

        "YERLEŞİM ALANLARINDA RİSKİ MİNİMUMA İNDİRDİK"

        Habertürk yayınına ikinci kez bağlanan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, son durumla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:

        Şu anda Milas-Bodrum karayolu üzerinde benzin istasyonundayım. Sayın Valimiz ve kaymakamlarımız burada. Şimdi rüzgarın yön değiştirmesiyle birlikte arka tarafta Yaka ve Akyol mahallelerine yöneldi. Bir yandan da havaalanı tarafında başlamıştı, yangının geçtiği yerlerde duman arttığını görüyoruz. Helikopterler ve uçaklar oraya tekrar su atmaya başladılar. Şu anda yoğun bir hava müdahalesi var. Rüzgar var ve hava çok sıcak. Rüzgar şiddetini artırmadan ve hava kararmadan mutlaka kontrol altına almamız gerekiyor. Yerleşim yerleri açısından riski minimuma indirdik. Yangını şu anda tam olarak kontrol altına aldık diyemeyiz. Yangın söndürme faaliyetleri yoğun olarak devam ettiği için yangının sebebi hakkında bir şey diyemiyoruz. Milas-Bodrum havaalanı kavşağında karayolunun dibindeki sazlıktan başladı yangın. Herhangi can ve mal kaybı yok. Yoğun olarak çam ormanı ve çok sayıda zeytinlik kaybettik, çok üzgünüz. Yangın rüzgarın durumuna göre sürekli yön değiştirdiği için elimde şu anda rakam yok. Bodrum-Milas Havaalanı'ndan Kemikler köyümüze kadar karayolu boyunca 5-6 kilometrelik bir alanda yangın etkisini gösterdi.

        BAKAN YUMAKLI: YANGIN KONTROL ALTINDA

        İHA'nın haberine göre Milas-Bodrum karayolu havalimanı kavşağında başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Yangında 160 hektar alan zarar gördü.

        Yangın sahasında gece görüşlü T70 helikopter ile havadan incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yangın havalimanına yakın Akyol mevkiinde başladı ve güneye doğru Kemikler mahallesine harekete etti. Ekiplerimiz hızlı bir şekilde müdahalede bulundu. Bizim de buraya hızlı bir şekilde intikal etmemizin temel sebebi yarım saate yaklaşık 37 hektarlık bir alanı yangının büyüme potansiyeli çok büyüktü. Eğer Kemikler mevkiine geçmiş olsaydı blok ormanların bulunduğu bir alana sıçrayacaktı ve daha sonra hepimiz için endişe verici bir dudum ortaya çıkacaktı. İlk etapta arkadaşlarımız 9 uçak 13 helikopter yaklaşık 45 arazöz ve 450’ye yakın arkadaşımız hızlı bir şekilde müdahale ettiler. Özellikle son dönemde yangınların tamamını aynı şekilde hızlı bir şekilde müdahale ediyor orman teşkilatı. Biraz önce dünyada sadece 5 ülkede olan ileri derecede teknoloji sensörler ile aynı şekilde kameralar ile donatılmış Sayın Cumhurbaşkanımızın ismini Otağ olarak verdiği yangın yönetim uçağında idik. Alanı tekrar baştan sona uçak ile kontrol ettik. Yaklaşık 160 hektar bir alanın etkilendiğini gördük. Çok şükür herhangi bir can kaybı ve yaralanma yok. Bu bizim için sevindirici bir durum. 160 hektarlık bir alanda sesini duymadığımız canlılar vardı. Onlar için üzülmemiz gerekir" dedi.

        "Ülke olarak kabiliyetiniz ne kadar gelişmiş olursa olsun, bize bu imkanları ağladığı için Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bugün sadece büyük diye adlandırabileceğimiz bu ülkede 7 tane yangın çıktı" ifadelerini kullanan Bakan Yumaklı, "Bunların ikisi İzmir, ikisi Hatay’da biri Kahramanmaraş’ta, biri Balıkesir’de. Çok şükür o da potansiyeli büyük bir yangın idi ama kontrol altına alındı. Birisi de burada idi. Ancak sadece bu kadar değil. İrili ufaklı dediğimiz arkadaşlarımızın bir saat içirişinde hemen müdahale ederek söndürdüğü yaklaşık 50’nin üzerinde yangın meydan geldi bu ülkede. Bunlar bizim kaynaklarımız. Yani engellenebilir mi evet engellenir. Yangınların yüzde 90’ının insan unsurundan kaynaklandığını düşünürsek, elbette engellenebilir. O yüz ben bütün vatandaşlarımızdan sizlerin aracılığı ile istirham ediyorum. Ormanlara ya da ormanların yakınına ateş il herhangi bir şekilde ormanları yakacak ya da orada yangın başlatacak herhangi bir madde atmayalım. Daha sonrasında yine cam gibi, şişe gibi veya benzeri malzemeleri de alev alacak malzemeleri de yol kenarına atmayalım. Çünkü buradaki yangın da bir yol kenarından başladı. Bu yüzden ben tekraren teşkilattaki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

        "Geçen hafta İzmir Menderes’te hayatını kaybeden yeşil vatanı korumak için bir şehidimiz vardı Mustafa Gürpınar. Onun için de Rabbimden rahmet, ailesine de sabırlar diliyorum" diyen Bakan Yumaklı, "Bu vatanı savunmak için canın ortaya koyan kimler varsa onlara da bu vesile ile teşekkür ederim. Geçmiş olsun. Artık an itibari ile enerjisi düşmüş yangın kontrol altına alındığını, herhangi bir tehdit etmediğini, ama arkadaşlarımızın da son derece dikkatli bir şekilde soğutma çalışmasını devam etiklerini söyleyebilirim" dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ