Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Kosova kendi ordusunu kuruyor!

        Kosova ordusunun kurulmasını öngören yasa tasarıları mecliste onaylandı.

        Kosova Güvenlik Gücü'nün (FSK) orduya dönüştürülmesini öngören yasa tasarıları Kosova Meclisi'nde kabul edildi. Mecliste yapılan özel oturumda milletvekilleri, FSK'nin işleyişi, hizmet şartları ve mevcut FSK Bakanlığı'nın Savunma Bakanlığı'na dönüştürülmesini düzenleyen üç yasa tasarısı için oy kullandı. 120 milletvekilinin bulunduğu Kosova Meclisi'ndeki oturuma, Sırp milletvekilleri katılmazken, 107 milletvekili oturumda hazır bulundu. Meclis oturumuna Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay da katıldı.

        FSK Bakanlığı'nın Savunma Bakanlığına dönüştürülmesini düzenleyen yasa tasarısı ile FSK'nin işleyişi ile ilgili yasa tasarısı 106'şar, FSK'nin hizmet şartlarına dair yasa tasarısı da 105 oyla mecliste kabul edildi.

        BAŞBAKAN HARADİNAY, KOSOVA ORDUSU BARIŞA KATKI SAĞLAMAK İÇİN KURULDU

        Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay yaptığı ise yaptığı açıklamada, Kosova Güvenlik Gücü'nün (FSK), Kosova Ordusu'na dönüşmesiyle Kosova'nın NATO üye ülkeleri ile ikili ve çok yönlü angajeliği yanısıra NATO Merkez Karargahı'yla da uyumludur ifadelerini kullandı. Haradinay, Kosova ordusunun kurulmasının ilk aşamasında şimdilik kapasiteyi 5 bin asker, 3 bin rezerv asker ve 98 milion Euro bütçe olarak belirlediklerini söyledi. 'Dünya barışına katkı sağlamak için öncelikle kendimize barış yaratmalıyız' diyen Haradinay; 'bu yüzden Kosova kendi ordusunu kurdur. Bunu Sırbistan'ın agresif baskısı ve NATO genel sekreteri Stotlenbergin karşı çıkmasına rağmen gerçekleştirdik. Çünkü arkamızda ABD var' ifadelerini kullandı. Kosova ordusu Kuzey Kosova için oluşmadı diyen Haradinay, "Kosova ordusu dünya barışına katkı sağlayacak, ve Afganistan, Irak gibi yerlerde görev alacak" dedi.

        KOSOVA'NIN İLK PİLOTU, TÜRKİYE'DEN MEZUN OLDU

        Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde eğitim alan Kosova'nın ilk pilotu dün mezun oldu. Afrim Zabeli, Kosova'nın ilk pilotu olarak, adını tarihe yazdırmayı başardı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Kosova Güvenlik Gücü'nün Geleceği, Kosova'nın Geleceğidir" ifadelerini kullanan Zabeli mutluluğunu yakınlarıyla paylaştı.

        SIRBİSTAN TEPKİLİ

        Kosova'nın resmen kendi ordusuna sahip olması, bu ülkeyi hala kendi toprağı olarak görmeye devam eden Sırbistan'ın tepkisine neden oldu.

        Kosovalı hükümet yetkililerine göre, FSK'nin orduya dönüşümüKosova'nın NATO üyesi ülkelerle ikili ve çok taraflı taahhütleri ile uyumlu şekilde gerçekleşiyor.

        Görev kapsamı,Kosovaiçinde sivil koruma operasyonlarına katılmak, doğal afet ve acil durumlarda müdahalede bulunmak veKosovaile yurt dışında operasyonlara katılmak olan FSK'nin tam manasıyla bir orduya dönüşmesi Sırbistan'ın büyük tepkisine neden oluyor.

        REKLAM

        FSK 2009'DA KURULDU

        Kosova, 17 Şubat 2008'de Sırbistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

        FSK,KosovaKurtuluş Ordusunun (UÇK) devamı olarak 1999'da kurulanKosovaKoruma Güçlerinin dağılmasıyla 21 Ocak 2009 tarihinde kuruldu.

        O dönemde BM'ninKosovaözel temsilcisi olan Martti Ahtisari'nin hazırladığı plana göre kurulan FSK'nin misyonu,Kosova'da ve yurt dışında operasyonlar yürütmek, ülke içinde sivil koruma operasyonlarına katılmak ve doğal afetler ile acil durumlarda müdahalede bulunmak olarak belirlendi.

        DÖNÜŞÜM İÇİN İLK GİRİŞİMLER 2014'TE BAŞLADI

        FSK'ninKosovaSilahlı Kuvvetlerine dönüşümüne yönelik ilk adımlar, 2014'te hükümetin girişimleriyle yapılan Güvenlik Sektörü İnceleme Analizi'nin onaylanmasının ardından başladı.

        O yıllarda başbakan olanKosovaCumhurbaşkanı Haşim Thaçi, 2014 yılının mayıs ayında hükümetin FSK'nin silahlı kuvvetlere dönüşmesi yönünde karar aldığını belirterek, FSK'nin görev süresini düzenleyen bazı anayasa değişikliklerini meclise sundu. Ancak mecliste gerçekleşmesi beklenen oylama, Sırp siyasi partisi olan Bağımsız Liberal Partinin (SLS) Ahtisaari Planı'nda ve Anayasa'da kendilerine öngörülen iki dönem görev süresine ek olarak bir dönem daha talep ederek, dönüşümü oylamak için şart öne sürdü. Bu öneriye muhalefet partileri karşı çıktı.

        REKLAM

        KosovaMeclisi, 5 Mayıs 2014'te ordunun kurulmasını genel kurul gündemine aldı, ancak bu oturuma Sırp milletvekilleri katılmadı. Oturum ertelendi ve daha sonra meclise getirilmedi.Kosova'da erken seçime gidildi.

        FSK'nin orduya dönüştürülmesine ilişkin gerekli anayasa değişikliği teklifi, Mayıs 2015'te de meclis gündemine geldi. O dönemde,Kosova Demokratik Partisi (PDK) ileKosovaDemokratik Birliği (LDK) hükümeti oluşturuyordu. Değişikliğe Sırp milletvekilleri bir kez daha karşı çıktı. Bu kez Sırp Listesi adı altından birleşen Sırp milletvekilleri, daha geniş kapsamlı bir diyalog veKosovaiçinde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını talep etti. Meclis Başkanlığı, 20 Temmuz 2015'te teklifin oylanmasını gündemden çekti.

        NATO'DAN TEPKİ

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dönüşümün anayasal değişiklikler olmadan yapılmasına tepki gösterdi. Stoltenberg, "Bunun gibi tek taraflı adımların yararsız olduğunu açıkça ifade ettim.Kosovamakamlarına, Belgrad ile yakın temas içerisinde olmaları çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        ABD de konuyla ilgili endişelerini bildirerek, dönüşümün Anayasa'ya uygun bir şekilde kapsamlı bir siyasi süreçle yapılması gerektiği ifade etti.

        Thaçi, gelen tepkiler üzerine FSK'nin anayasal değişiklikle orduya dönüştürülmesi noktasında Sırp Listesi'nin ikna edilmesi için tüm olanakları deneyeceklerini söyledi. Ancak bir ay kadar sonra, Karadağ ile sınırların yeniden belirlenmesi konusu nedeniyle oluşan şartlar yüzünden hükümet düşürüldü, seçime gidildi.

        NATO'YA RAĞMEN ABD DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYOR

        NATO kanadından gelen açıklamalara rağmenKosovahükümetine göre ABD söz konusu dönüşümü destekliyor. Haradinaj, eylül ayında ABD'ye yaptığı ziyarette, Savunma Bakanı Jim Mattis'in dönüşüme destek verdiğini belirtmişti.

        Öte yandan ABD'nin yeni Priştine Büyükelçisi Philip Kosnett iseKosova'nın egemen ve bağımsız bir ülke olarak kendini savunma yeteneklerine sahip olmasının doğal bir durum olduğunu ifade etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ