Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sosyal medyayı ikiye ayıran fotoğraflar!
        1

        İngiltere'de yayınlanan 'Günaydın İngiltere' isimli programın sunucusu 52 yaşındaki Kate Garraway paylaşımıyla hayranlarını ve sosyal medya kullanıcılarını ikiye böldü. Garraway'in paylaşımında ilk başta farklı renklerdeki bloğun üst üste resmedildiği gözlendi. Ancak görseldeki optik illüzyon daha sonra 'inanılmaz' olarak değerlendirdi. Çünkü grinin farklı tonlarında görünen iki bloğun arasındaki beyaz kısmı, parmağınızla kapadığınızda bloklar aynı renkte görülüyor.

        2

        Daha iyi anlaşılması için beyaz kısmı 'photoshop' ile kapatıyoruz ve blokların aynı renkte olduğunu görüyoruz. Bilim insanlarının bu göz yanılgısına 'Cornsweet İllüzyonu' adını verdi. 1960 yılında psikolog Tom Cornsweet tarafından ismi konulan illüzyona göre insanların üç boyutlu objeleri farklı tonlarda algılaması üzerine ne kadar gölge düştüğüyle alakalı.

        3

        İllüzyon için eğer ışık sol üstten geliyorsa ve iki blok bizden uzağa doğru eğik görünüyorsa, sol üst taraftan gelen ışık kaynağından dolayı üstteki bloğu aydınlık, alttaki bloğu ise karanlık görüyoruz. İki bloğun arası zıt gölgeleme ile birleştiğinde beynimiz üst bloğu karanlık alt bloğu ise daha açık renkte algılıyor.

        4

        WHATSAPP YOLUYLA GELİYOR, SONRASINDA BAKIN NASIL DEĞİŞİYOR!

        Sosyal medyayı ikiye ayıran elbise ve ayakkabı fotoğraflarından sonra internet, yeni bir eğlence ile çalkalandı. WhatsApp üzerinden yayılan bir fotoğraf eğer size ulaştıysa muhtemelen aynı görselin 3 farklı renkteki halini göreceksiniz.

        5

        Hintli mühendisler tarafından oluşturulduğu söylenen paylaşımı ilk aldığınızda pembe renginde duruyor. Ancak görsele tıkladığınızda oje ve dudak bordoya dönüyor. Fotoğraf başka bir kişiye gönderildiğinde ise yeşil gözüküyor. Peki aynı görsel 3 farklı renge nasıl dönüşebiliyor? Aslında fotoğraflarda ufak bir oynama var. Görsel jpeg değil, png formatında olduğu için fotoğrafın arkasındaki fon da görülebiliyor. WhatsApp'tan gelen mesajların arka planı beyaz olduğu için, beyaz önüne konulunca görsel pembe oluyor.

        6

        Fotoğrafa dokununca açılan görselin arka planı siyah olduğu için, görsel bordoya dönüyor. Gönderilen mesajların arka planı yeşil olduğu için de görsel yeşilin önünde yeşil duruyor. Fotoğrafın orijinali ise aslında kırmızı!

        7

        İLK BAKIŞTA KAFA KARIŞTIRDI... GERÇEK SONRADAN ANLAŞILDI!

        Avustralya'da yaşayan Nadia Vuitton, sosyal medyadan küçük bir kızın fotoğrafını paylaştı. Olması gerekenden uzun ve ince bacaklara sahip gibi görünen minik kızın fotoğrafı internet kullanıcılarının kafasını karıştırdı. "Bu fotoğraf uzun süre boyunca kafamı karıştırdı" sözleriyle paylaşılan kare bir anda binlerce retweet ve yorum yağdı. Fotoğrafın sırrı ise sonradan anlaşıldı. Çünkü kızın elindeki patlamış mısır binlerce kişinin yanılgıya uğramasına sebep olmuştu.

        8

        Çimlerin üzerinde duran kızın elindeki patlamış mısır poşeti, optik illüzyon yarattı. 11 binden fazla beğeni alan fotoğrafa bakanlar ilk bakışta endişelendiklerini dile getirdi.

        "25 DAKİKAMI ALDI"

        Bir sosyal medya kullanıcısı, "Cidden endişelendim. 'Bu çocuğun tedavi görmesi gerekiyor' diye düşündüm. Birisinin yorumlara 'patlamış mısır' yazdığını gördüm. 'Evet patlamış mısırla besleyebiliriz ama yeterli mi?' dedim. Ama sonradan patlamış mısır torbasını görünce fotoğrafı anladım" dedi. Başka bir kullanıcı ise "Kızın patlamış mısır torbası tuttuğunu görmek 25 dakikamı aldı" dedi. Yorumlardan birinde ise "Başlangıçta patlamış mısırı hiç görmedim ve çok zorlandım ancak bir kere torbayı gördükten sonra başka bir yere odaklanamaz oldum. Tuhaf" cümlelerini kullandı.

        9

        İLK BAKIŞTA NE GÖRDÜNÜZ?

        İnternette hızla yayılan bu görsel, görenlerin kafasını karıştırdı. İlk bakışta tam olarak anlaşılmayan bu fotoğraf, yarattığı optik illüzyon ile sosyal medya kullanıcılarını ikiye böldü. Twitter kullanıcısı Robert Maguire tarafından paylaşılan fotoğraftaki canlının karga olduğu tahmin edildi. Ancak Maguire'ın da dediği gibi görsel aslında hiç de göründüğü gibi değil. Çünkü fotoğraftaki hayvan aslında siyah bir kedi!

        10

        Daha yakından incelendiğinde, görseldeki canlının kameraya bakan siyah bir kedi olduğu açıkça görülebiliyor. Kedinin kulağı ise kuş gagasına benziyor.Sosyal medyada yüz binlerce beğeni ve paylaşım alan kedi görseli pek çok yorumu da beraberinde getirdi. Kullanıcılar fotoğrafı gördüklerinde hayretler içerisinde kaldığını dile getirdi.

        11

        LAURAL MI, YANNY Mİ?

        Rengi konusunda sosyal medya kullanıcılarını 'mavi-siyah' ve 'altın-beyaz'cılar olmak üzere ikiye bölen elbiseden sonra, bu kez ortaya bir ses kaydı çıktı. Sosyal haber sitesi Reddit'te gördüğü bir ses kaydını Twitter hesabından paylaşan Cloe Feldman isimli Twitter kullanıcısı "Ne duyuyorsunuz? Yanny mi Laurel mi?" sorusuyla sosyal medyayı ikiye böldü. Bazı kullanıcılar kaydı ilk dinlediklerinde Laurel'ı, bazıları da Yanny'i duyduklarını söyledi. Ancak fikir değiştirenler de oldu. İlk başta Yanny, daha sonra ise Laurel'ı duyanlar da vardı.

        12

        Tartışmalar üzerine açıklama yapan Arizona Üniversitesi'nde Dil ve İşitme Bilimleri Profesörü Brad Story, 'Laurel' sesinin üst üste birkaç defa yerleştirildiğini; bu nedenle 'Yanny' olarak da duyulabildiğini iddia etti. Peki ses kaydında Laurel mı, yoksa Yanny mi deniyor? Cevap aslında her ikisi de! Kayıt, birbirinin üzerine yerleştirilmiş iki sesten oluşuyor. Beyin iki kelimeyi aynı anda duyamayacağı için, birini seçiyor. Bu nedenle ya Laurel'i ya da Yanny'yi duyuyorsunuz. Yüksek frekansı duyma konusunda iyi olanlar kayıtta Yanny duyarken yaş arttıkça düşük freakansı daha iyi duyanlar ise sesi Laurel anlıyor. Ayrıca farklı bir frekansta kaydı tekrar dinlerseniz ilk başta verdiğiniz cevap değişebilir.

        13

        İNTERNET FOTOĞRAFTAKİ LEOPARI ARIYOR

        Sosyal medyada paylaşılan vahşi doğa fotoğrafı, internette gündem oldu. Paylaşımın ilgi görmesinin nedeni ise fotoğrafta gizlenen bir leopar olmasıydı. Ancak internet kullanıcılarının büyük bir kısmı leoparı görebilmek için uzun uğraşlar verdi. 16 yaşındaki Bella Lack, geçtiğimiz günlerde takipçileriyle bir fotoğraf paylaştı.

        14

        "TA Kİ LEOPARI BULUNA KADAR..."

        Sosyal medyada 150 bin takipçisi bulunan Lack, "Biri bana bu kareyi göndererek fotoğraftaki leoparı bulmamı istedi. Fotoğrafın şaka olduğuna emindim, ta ki leoparı bulana kadar..." dedi. Daha sonra da Hindistanlı vahşi doğa fotoğrafçısı Hemant Dabi’nin çektiği bu fotoğrafı paylaşarak takipçilerinden gizlenmiş olan leoparı bulmalarını istedi. Sonuçlar ise şaşırtıcıydı. Çoğu internet kullanıcısı leoparı bulmakta zorluk yaşarken, bazıları da ilk bakışta leoparı gördü.

        15

        DÜNYAYI İKİYE BÖLEN ELBİSE

        Sosyal paylaşım sitesine 'swiked' kullanıcı isimli bir kişinin yüklediği elbise fotoğrafı, dünyayı resmen ikiye böldü! Fotoğraftaki elbisenin rengi 'beyaz ve altın sarısı' diyenlere 'ne demek canım, bal gibi mavi ve siyah' karşılığını verenler, internette büyük bir tartışma başlatmış oldu.

        16

        Londra Üniversitesi Akademisi'nden nöroloji hocalarından Beau Lotto, “Bazıları elbisenin kendisindeki renklere odaklanıyor. Bazıları elbise ile fon araındaki farklılığa bakıyor. Ötekiler ise bilgisayar ekranlarındaki renk ile içinde bulunulan odanın rengini hesaba katıyor" şeklinde açıklama yaptı.

        17

        Tartışmalara noktayı koyan ise dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden Adobe oldu. Konuya ilişkin bilgisayar yazılımından faydalanan Adobe uzmanları, elbisenin renginin mavi ve siyah olduğunu açıkladı. İnternet üzerinden de satılan ve bir manken üzerinde teşhir edilen elbisenin gerçek renginin mavi ve siyah olduğu anlaşıldı.

        18

        AYAKKABILARI PAYLAŞTI, İNTERNET YIKILDI!

        Nicole Coulthard adındaki bir kadın, arkadaşının yeni ayakkabılarının bir fotoğrafını paylaştı ve insanlara hangi renk olduğunu sordu. Coulthard, bu ayakkabının beyaz ve pembe olduğunu öne sürdü ve facebook kullanıcıları ikiye bölündü.

        19

        Fotoğraf 1 günde 1000'den fazla yorum aldı. Peki sizce bu ayakkabı pembe beyaz mı? Yoksa mavi gri mi?

        20

        Flaşsız ve flaşlı haliyle bir de bakın ve şimdi siz karar verin! Bu ayakkabı açık pembe-beyaz mı, turkuaz-gri mi?

        21

        GÖLET Mİ DUVAR MI?

        Kanada'nın Britanya Kolumbiya bölgesinde çekilen bir fotoğraf internet kullanıcıları arasında tartışma yarattı. Bir camın ardından çekilen fotoğraf kısa sürede sosyal medyada yayıldı. Fotoğrafı görenler arasında ilk bakışta bir su birikintisi, gölet gördüklerini savunanlar da oldu. Fotoğrafta sadece bir duvar olduğunu söyleyenler de...