Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Kulüpler Birliği'nden TFF'ye 5 maddelik öneri! - Futbol Haberleri

        Kulüpler Birliği Vakfının Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantının ardından açıklamalarda bulunan Gümüşdağ, görüşmelerde Spor Toto Süper Lig'in 22. haftasında oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçında yapılan hakem hataları üzerinde durduklarını belirtti.

        Hakem hatalarının kabul edilebilir düzeye indirilmesini istediklerini ifade eden Gümüşdağ, şunları kaydetti:

        "Bunu yapamadığımız her maçta, Türk futbolunun derin yaralar aldığını görüyoruz. Maalesef Galatasaray-Trabzonspor maçındaki yönetim seviyesi bizi bir kez daha haklı çıkardı. Bu maçtan hemen bir gün sonra yapılan basın toplantısını dikkatle izledik. Böyle bir maçın ertesinde Merkez Hakem Kurulu (MHK) temsilcisi kamuoyunun karşısına çıkıyorsa ve basın mensupları derslerine bu kadar iyi çalışmış ve önemli sorular soruyorsa karşılarında sorumluluk alan, ciddiyet sahibi, cevapları ve stratejileri olan birilerini görmek istiyoruz. 2016 yılında artık bu tarz toplantıları ciddiye alamayız ve kabul edemeyiz. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından düzenlenen ikinci basın toplantısında söylenenleri de dikkatle dinledik. Çalıştay fikrine sıcak bakıyoruz ve destek veriyoruz. Fakat Türk futbolunda şu an gerçek bir problem var ve biz, 'sorumluluktan nasıl kurtuluruz' formülü yerine, 'problemi nasıl çözeriz' cevabını duymak istiyoruz. Masamızın üzerindeki sorun, 'hakem hataları problemini nasıl başkasının sorumluluğu haline getiririz' değildir. Hakemlerimizin art niyetli olduğunu düşünmesek de hakem hatalarını nasıl minimize edeceğimizin yollarını arıyoruz."

        Bu noktada kulüp, oyuncu ve teknik direktörlere düşen sorumluluklardan bahseden Gümüşdağ, oyuncuların hakemleri aldatmaya yönelik hareketlerini sonlandırmak için 18 kulüp başkanının üzerine düşeni yapmaları konusunda hem fikir olduğunu kaydetti.

        5 MEDDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ

        Göksel Gümüşdağ, Süper Lig'in bitimine 11 hafta kala, bazı takımların küme düşmesine ve bazılarının Avrupa'ya gidememesine etkisi olacak hakem hatalarının bedelinin ağırlaşacağını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

        "Türk futbolunun sorunlarının, geçici ertelemelere değil kalıcı çözümlere ihtiyacı var. Burada, geliştirdiğimiz somut önerilerimizin bazılarını MHK ve TFF için de yararlı olabilir ümidiyle sizlerle paylaşmak istiyorum. Premier Lig'de olduğu gibi uluslararası ve bağımsız bir denetim şirketiyle anlaşılsın ve hakem raporları bir de bu kuruluş tarafından daha kapsamlı bir şekilde analiz edilsin. Böylece bu raporlar MHK raporlarıyla kıyaslansın. Bir rapor 8 diyorsa, diğeri 6 demesin ki raporlar hakkında hiç şüphe duyulmasın. Ayrıca maçı oynayan iki kulübün de hakem değerlendirmesinin, hakemin alacağı not ortalamasına etki etmesini istiyoruz. Bu bağımsız denetim mekanizmasının içinde, oyuncuları ve teknik direktörleri de ekleyelim. Maç içinde sergiledikleri hareketleri ve taşkınlıkları da analiz edelim. Sadece 9 hakemimizin değil, Süper Lig’de maç yönetebilecek kapasitede 22-24 hakemin aldıkları maaşlar eşit seviyeye çekilsin. Profesyonel hakemlerin gelir getirici farklı mesleklerde çalışmasının önüne geçilebilecek bir düzen oluşturulmasını istiyoruz. Bazı oyuncuların kuralları tam olarak bilmediklerini fark ediyoruz. MHK tarafından yılda bir kez düzenlenen kısa ve genel eğitimin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Daha iyi tasarlanmış, daha güçlü bir eğitim modelinin, kulüpleri tek tek ziyaret ederek verilmesini öneriyoruz. Böylece oyuncu, hakeme karşı sergilediği hareketlerin karşılığının ne olduğunu öğrensin, kendisine çeki düzen versin, küfürden, kasti sertlikten ve seyirciyi provoke etmek gibi hakemlerimizin işini zorlaştıran hareketlerden uzak dursun. Kuralların verdiği ölçüde hakemlerin doğru karar vermesine destek olabilecek tüm teknolojik alternatiflerin değerlendirilmesi ve uygulanmasını istiyoruz."

        SÜPER LİG AŞ İCRA KURULU OLUŞTURULDU

        Toplantıda, Kulüpler Birliği Vakfının genel sekreterliğine Mesut Altan'ın ve genel sekreter vekilliğine Mustafa Eröğüt’ün atanmasına oy birliğiyle karar verildiğini aktaran Gümüşdağ, çalışmaları yürütmek üzere vakıf nezdinde Süper Lig AŞ İcra Kurulu oluşturulduğunu duyurdu.

        Gümüşdağ, Süper Lig AŞ İcra Kurulunda, Bursaspor Kulübü Başkanı Ali Ay, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Çaykur Rizespor Kulübü Başkanı Metin Kalkavan, Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta ve Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Şekip Mosturoğlu'nun yer aldığını bildirdi.

        Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Gümüşdağ, vakıf olarak kişilerden çok kurumları muhatap aldıklarını dile getirerek, "Ben Sayın Yıldırım Demirören ile bir kere değil, defalarca görüştüm. Dolayısıyla şu anda da onunla ilgili fikrimi açıkladım. MHK'nin açıklamasını tatmin edici görmedim. Projeler sunmamız lazım, bir şeyler çıkarmamız lazım. Sadece cevap değil de bir şeyler üretmek durumundayız. Futbolun sorunları büyük. Futbolun değişime ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Buna hep beraber katkı sağlamamız lazım" ifadelerini kullandı.

        TFF'ye önerilecek maddelerden hangisinin önemli olduğuyla ilgili soru üzerine ise Göksel Gümüşdağ, özellikle Premier Lig'deki gibi uluslararası bir bağımsız denetim şirketiyle anlaşılması konusunu çok önemsediklerini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ