Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Kupası 2010 Sırbistan İşte Sırbistan'ın hikayesi! - Futbol Haberleri

        Avustralya, Almanya ve Gana ile birlikte grubunda ilk ikiye girmek için çaba harcayacak olan Sırbisbtan'ın kupaya katılma mücadelesi, teknik direktörü, aday kadrosu, öne çıkan futbolcuları, olası oyun düzeni, kadrosu ve dünya kupaları geçmişiyle ilgili bilgiler şöyle:

        KUPAYA KATILMA MÜCADELESİ

        Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 7. grupta, Fransa, Avusturya, Litvanya, Romanya ve Faroe Adaları ile birinci sıra mücadelesi veren Fransa, grubu 22 puanla birinci sırada tamamladı.

        Sırbistan, bu grupta yaptığı maçlardan şu sonuçlarla ayrıldı ve puan tablosu şöyle oluştu;

        Sırbistan: 2 - Faroe Adaları: 0

        Fransa: 2 - Sırbistan: 1

        Sırbistan: 3 - Litvanya: 0

        Avusturya: 1 - Sırbistan: 3

        Romanya: 2 - Sırbistan: 3

        Sırbistan: 1 - Avusturya: 0

        Faroe Adaları: 0 - Sırbistan: 2

        Sırbistan: 1 - Fransa: 1

        Sırbistan: 5 - Romanya: 0

        Litvanya: 2 - Sırbistan: 1

        PUAN DURUMU

        TAKIMLAR O G B M A Y P

        1- Sırbistan 10 7 1 2 22 8 22

        2- Fransa 10 6 3 1 18 9 21

        3- Avusturya 10 4 2 4 14 15 14

        4- Litvanya 10 4 0 6 10 11 12

        5- Romanya 10 3 3 4 12 18 12

        6- Faroe Adaları 10 1 1 8 5 20 4

        TEKNİK DİREKTÖR

        Radomir Antiç

        Çalıştırdığı Takımlar: Real Zaragoza, Real Madrid, Real Oviedo, Atletico Madrid, Real Oviedo, Barcelona, Celta Vigo

        Başarıları: İspanya şampiyonluğu (1996), İspanya Kral Kupası (1996)

        Kariyeri: 22 Kasım 1948'de, Yugoslavya'nın Zitiste kentinde dünyaya gelen Antiç, futbola oyuncu olarak başladı. Futbolculuk döneminde Partizan, Fenerbahçe ve Real Zaragoza'da oynayan Antiç, milli takım formasını da bir kez giydi ve oyunculuk kariyerini Luton Town'da sonlandırdı.

        İlk teknik direktörlük deneyimini 1988 yılında, Real Zaragoza takımının başına geçerek yaşayan Antiç, buradaki başarısının ardından 1991'de Real Madrid'i çalıştırmaya başladı. Antiç, burada da iyi bir performans göstermesine rağmen ilk yılının sonunda görevden alındı ve kısa süre için Real Oviedo'nun başına geçti.

        İspanya'daki kariyerini, Real Madrid'in ezeli rakibi Atletico Madrid'i çalıştırarak devam eden Antiç, bu takımda istikrarlı bir çizgi tutturamadı ve tekrar Oviedo'ya döndü. 2003'te ise Barcelona'yı çalıştırmaya başlayan Antiç, yeni başkan Joan Laporta'nın teknik direktör tercihini Frank Rijkaard'dan yana kullanmasının ardından Celta Vigo'yu çalıştırmaya başladı.

        Real Madrid, Atletico Madrid ve Barcelona'yı çalıştıran tek teknik direktör olan Antiç, Celta Vigo macerasının sona ermesiyle teknik direktörlüğe 4 yıl kadar ara verdi ve daha sonra Sırbistan'ın teklifini kabul ederek bu ülkenin milli takımının başına geçti.

        Güçlü tarafları: Dünya futbolunun önde gelen takımlarında edindiği tecrübe, Antiç'e büyük bir avantaj sağlıyor. Bir araya getirdiği ekibine güvenen ve oyuncularına sabırlı davranan teknik direktör, maç sırasında yaptığı değişikliklerle biliniyor. Maç sırasındaki stratejik uygulamaları satranç hamlelerine benzetilen Antiç, büyük bir taktisyen olarak kabul ediliyor.

        Zayıf tarafları: Sırbistan'ın başına geçmeden önce teknik direktörlüğe 4 yıl kadar ara vermesi handikap.

        Taktikleri: Genelde 4-4-2 formatından faydalanıyor ve oyuncularından devamlı hücumu düşünmelerini istiyor.

        Dünya Kupası tahmini: Sırbistan, rakiplerine oranla çok daha genç bir ekibe sahip. Güney Afrika'da alacağı sonuçlar, Antiç'in, genç futbolcuları ne kadar motive edebileceğiyle doğrudan bağlantılı. Oyuncular sakin ve kendilerine güvenli duruyor. Ancak Dünya Kupası'nda dişli rakiplerle karşılaştıklarında, özellikle erken gol yerlerse oyun düzenlerinin bozulabileceği yorumu yapılıyor.

        ADAY KADRO

        Kaleciler: Vladimir Stojkoviç (Wigan), Zeljko Brkiç (Vojvodina), Bojan Isailovic (Cukaricki Belgrade), Andjelko Djuriciç (Leiria)

        Savunma: Branislav İvanoviç (Chelsea), Antonio Rukavina (1860 Münih), Nemanja Vidic (Manchester United), Neven Subotiç (Borussia Dortmund), Aleksandar Lukoviç (Udinese), Ivan Obradoviç (Zaragoza), Aleksandar Kolarov (Lazio)

        Orta Saha: Dejan Stankoviç (İnter Milan), Nenad Milijas (Wolverhampton Wanderers), Milos Krasiç (CSKA Moskova), Milan Jovanoviç (Standard Liege), Milos Ninkoviç (Dinamo Kiev), Zdravko Kuzmanoviç (Stuttgart), Zoran Tosiç (Köln), Miralem Sulejmani (Ajax), Gojko Kacar (Hertha Berlin), Nemanja Matiç (Chelsea), Radosav Petroviç (Partizan Belgrade)

        Forvet: Nikola Zigiç (Valencia), Marko Panteliç (Ajax), Danko Lazoviç (Zenit St. Petersburg), Dragan Mrdja (Vojvodina), Dejan Lekiç (Kızılyıldız)

        ÖNE ÇIKAN FUTBOLCULAR

        Nemanja Vidiç (Savunma)

        Sırbistan'da yılın futbolcusu olarak seçilen Milos Krasiç'in yanında Vidiç, takımın olmazsa olmaz futbolcusu konumunda.

        Avrupa'daki hemen hemen tüm büyük kulüplerin ekibinde görmek istediği ve transfer listesinde tuttuğu bir futbolcu olan 28 yaşındaki Vidiç, savunma görevini Manchester United'da da başarıyla sürdürüyor.

        2004 yılında Spartak Moskova'dan Manchester United'e 7 milyon sterlin karşılığında transfer olan Vidiç'in İngiltere'den ayrılmak istediğine ve futbol hayatına İspanya veya İtalya'da devam edeceğine dair söylentiler bulunuyor. Vidiç'in performasının, takımın aldığı sonuçlarda büyük bir etkisi bulunuyor.

        Branislav İvanoviç (Savunma)

        Sırbistan savunmasının en önemli isimlerinden biri olan İvanoviç, Chelsea'deki performansıyla da vazgeçilmez olduğunu kanıtladı. Vidiç gibi hava toplarına hakim olan İvanoviç, top kapmadaki becerisiyle de biliniyor. İvanoviç'in, zaman zaman maça konsantre olmakta zorlandığı gözleniyor.

        Dejan Stankoviç (Orta Saha)

        Hücuma yönelik orta saha oyuncusu Stankoviç, Seria A'da oynadığı 300'ün üzerinde maçla büyük bir tecrübe kazandı.

        Sırbistan'ın Güney Afrika'da kendisinden çok şey beklediği futbolcu, katı savunma yapan rakipleri çözmekte usta. Son derece yetenekli olan ve takımının hücum gücünü yönlendiren futbolcu,uzaktan şutlarıyla da kaleyi sık sık yokluyor.

        Milos Krasiç (Orta Saha/forvet)

        CSKA Moskova formasını giyen Krasiç, takımının hücumdaki en büyük kozu. Gelecek yılki transfer dönemi için adı şimdiden gündemden düşmeyen 26 yaşındaki futbolcu, son derece süratlı ve kanat oyununun yanısıra, orta sahada da oynayabiliyor.

        DÜNYA KUPALARI GEÇMİŞİ

        Sırbistan, dünya kupalarına Yugoslavya dahilinde 9 kez, Yugoslavya'nın dağılmasından sonra ise Sırbistan Karadağ olarak bir kez katıldı.

        Sırbistan'ın kupa geçmişi şöyle;

        Yugoslavya

        1930 - Yarı final

        1950 - Dördüncülük

        1954 - Çeyrek final

        1958 - Çeyrek final

        1962 - Dördüncülük

        1974 - İkinci tur

        1982 - İlk tur

        1990 - Çeyrek final

        1998 - İkinci tur

        Sırbistan Karadağ

        2006 - İlk tur

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ