Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Tarihçe EURO 1960 Avrupa Şampiyonası tarihçesi - Tarihçe Haberleri

        Avrupa Şampiyonası ya da eski adıyla Avrupa Uluslar Kupası, ilk kez 1960 yılında Fransa'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Turnuvanın ortaya çıkmasında etkili olan Fransa Futbol Federasyonu genel sekreterinin Henri Delaunay olmasından dolayı yarı final ve final maçlarının Fransa'da oynanması kararlaştırılmıştır.

        Turnuvanın başlangıcı 17 takımla olurken, eşleşmelerdeki düzensizlik nedeniyle bunun bir eleme sistemine dönüştürülmesi uygun görülmüştür. Eleme sisteminin oluşabilmesi için ise 17 takımdan birisinin diskalifiye edilmesi gerekliliği Çekoslovakya ile İrlanda'yı karşı karşıya getirmiştir. Günümüzdeki Avrupa Şampiyonası ön elemelerinin ilki olarak kabul edilebilecek karşılaşmadan Çekoslovakya galip gelmeyi bilmiştir.

        TURNUVAYA KATILAN TAKIMLAR: Türkiye, SSCB, Macaristan, Yunanistan, Fransa, Romanya, Norveç, Avusturya, Bulgaristan, Yugoslavya, Doğu Almanya, Portekiz, Polonya, İspanya, Danimarka, Çekoslovakya (İrlanda)

        O dönem, milli takımlar düzeyinde şimdiki başarılarından uzak olan İspanya, çeyrek finalde güçlü SSBC ile eşleşmiş fakat İspanya'nın diktatör lideri Franco, komünist SSCB ile karşılaşmayı reddedip takımın turnuvadan çekilmesini istemesi üzerine SSCB doğrudan yarı finale çıkmıştır. Yarı finalde Çekoslovakya'yı eledikten sonra, Turnuvanın final maçında Yugoslavya ile karşılaşan Sovyetler Birliği (SSCB), Avrupa Uluslar Kupası'nın (şimdiki adıyla Avrupa Şampiyonası) ilk şampiyonu olmuştur.

        Sovyetler Birliği'nin kupayı kazanmasındaki en büyük etkenlerden birisi olarak kabul edilen 'Kara Örümcek' lakaplı kaleci Lev Yaşin, final maçında yaptığı kurtarışlarla ülkesine kupayı getiren kişi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Lev Yaşin'in yarattığı oyun biçimiyle, yer tutuşu ve alan savunması konularında günümüzdeki kaleciliğe model olduğu bilinmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ