Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tahtaya vurma inancı nereden geliyor? Neden tahtaya vuruyoruz?
        1

        Pek çok kültürde, insanların tahtaya vurması yaygın bir batıl inançtır. Peki, bu neden yapılıyor? Bu inancın nasıl ve ne amaçla ortaya çıktığına dair birkaç farklı görüş var.

        2

        İlk inanışa göre; Keltler gibi eski pagan kültürleri ruhların ve tanrıların ağaçlarda yaşadığına inanıyordu. Ağaç gövdelerine vurmak, ruhları canlandırmanın ve insanları korumaları için ruhları çağırmanın bir yoluydu. Aynı zamanda tanrılara ve ruhlara duyulan bir şükran göstergesi de olabilirdi.

        Başka bir teori ise insanların bunu, kötü ruhları kovmak amacıyla yaptığını ileri sürüyor.

        3

        Son teori ise insanların ne kadar şanslı olduğuna dair övündükleri sırada bunu ruhların ve tanrıların duymasını engellemek. Bu sayede insanlar, talihlerinin kötü yönde değişmesinin önüne geçiyordu.

        4

        İngiliz folklorcu Steve Roud, “The Lore of the Playground” adlı kitabında, bunun batıl bir inanç olmadığını ve her şeyin temelde bir çocuk oyunundan geldiğini yazıyor.

        19. yüzyılda çocuklar bir tahta parçasına dokunduklarında yakalanmaktan muaf oldukları “Tiggy Touchwood” isimli bir oyun oynuyordu. Roud'a göre; çocuk oyunu zamanla nesilden nesile aktarıldı ve saçma bir hal aldı.

        Kaynak: History

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ