Tüp bebekte ilk denemede katılım payı yüzde 30
Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer tedavi yöntemleriyle çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek tedavisini karşılıyor. Türkiye'de kadın başına doğan çocuk sayısı kritik seviyenin altına inerek 1,51'e düştüğü için nüfusu artırmak amacıyla tedbir arayışları devam ederken tüp bebek tedavisinde yüzde 30 oranında katılım payı alınıyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberi
ABONE OLSosyal Güvenlik Kurumu (SGK) normal yollarla ya da diğer tedavi yöntemleriyle çocuk sahibi olamayan çiftlerin, yasadaki koşulları sağlamaları şartıyla tüp bebek tedavisini karşılıyor. SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılayabilmesi için, eşlerden birinin en az beş yıldır sigortalı çalışması veya bakmakla yükümlü olunan kişi olması, sigortalı eşin en az 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının bulunması gerekiyor.
Daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına bakılmaksızın mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan çiftlerin en fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavisine ilişkin giderler SGK tarafından karşılanıyor.
SGK’nın tedaviyi karşılayabilmesi için yapılan tıbbi tedaviler sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığı ve ancak tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık raporu aranıyor. Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması da aranan şartlar arasında.
Tüp bebek tedavisine başlanan kadının embriyo transferinin yapıldığı tarihte 40 yaşından büyük olması durumunda tedavi bedelleri karşılanmıyor. Ancak, kadının 40 yaşından küçük olduğu tarihte düzenlenmiş geçerli sağlık raporunun bulunması ve rapor tarihinden itibaren 30 gün içinde embriyo transferinin gerçekleştirilmesi durumunda tüp bebek tedavisine ilişkin sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanıyor.