Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Türk öğrenci Mısır'daki Sisi karşıtı gösteriler sırasında gözaltına alındı

        Geçtiğimiz Cuma akşamı başta başkent Kahire olmak üzere birçok Mısır kentinde binlerce kişi 2013'te darbeyle iktidarı devralan Abdülfettah Es Sisi yönetimine karşı sokağa çıktı.

        Uzun yıllar sonra ilk kez sokak eylemlerinin yaşandığı ülkede, Cuma gecesi gözaltına alınan yüzlerce kişiden biri de Türk vatandaşı 26 yaşındaki üniversite öğrencisiB. T. idi...

        18-30 yaş arasında gençlere yurtdışında staj ve sosyal sorumluluk projelerinde görev almak gibi imkanlar sunan AIESEC isimli öğrenci programı vasıtasıyla Mısır'a giden T.'nin, gösterilerin yaşandığı gece Tahrir Meydanı'na yakın bir konumda bulunan otelinden yemek yemek için çıktığı öğrenildi.

        REKLAM

        Osmangazi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan B. T.'den gözaltına alındığı Cuma gecesinin ardından bir daha haber alınamadı.

        BABA: OĞLUMUN DURUMUNDAN ENDİŞE EDİYORUM

        Habertürk'ün ulaştığı B.T.'nin babası, oğlunun staj için Kahire'ye gittiğini ve normal şartlarda bu hafta sonuna dönüş biletinin bulunduğunu belirtti. Oğlunun politik bir eğilimi olmadığını ve Türk vatandaşı olduğu için kurban seçildiğini söyleyen baba, Kahire Büyükelçiliği'nin Mısırlı yetkililerle temasa geçtiğini belirtti.

        B.T.'nin babası, "Konsolosluk bana oğlumun Ulusal Güvenlik Kurumu tarafından gözaltına alındığını söyledi. Durumundan endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.

        Baba T., ayrıca oğluyla görüşebilmek için yürüttüğü çabaların da sonuçsuz kaldığını belirtti.

        Konuyla ilgili ulaştığımız Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'nden yetkililer olayla ilgili bilgi veremeyeceklerini söyledi.

        REKLAM

        Öte yandan Habertürk'e konuşan AIESEC Türkiye Direktörü Alihan Polat, hem Türkiye hem Mısır şubelerinin konuyla ilgilendiklerini ve Kahire'deki konsolosluk çalışanlarıyla temas halinde olduklarını belirtti.

        MISIR'DAKİ GÖSTERİLER

        2013'te seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik askeri darbeyle iktidara gelen Abdülfettah Es Sisi, görevi geldikten sonra ülkeyi demir yumrukla yönetmeye başlamıştı.

        Baskı politikalarının yıllar içerisinde tırmandığı Mısır'da geçtiğimiz hafta sürgünde yaşayan Muhammed Ali isimli bir iş insanı sosyal medyada paylaştığı videolarla Sisi'ye yolsuzluk suçlamasında bulunmuş ve Mısır halkını sokağa çıkmaya çağırmıştı.

        Muhammed Ali'nin çağrısıyla ülkede yıllar sonra ilk kez sokak eylemleri yapılırken, Mısır'ı yakından takip eden bir çok uzman isim ülkede 'korku duvarının yıkıldığına' dair yorumlarda bulunmuştu.

        Birçok Mısır kentinde düzenlenen sokak gösterilerinde Cuma günü 300'den fazla kişi gözaltına alınmış, sonrasında ülke çapında yürütülen operasyonlarda aralarında muhalefetin önde gelen isimlerinin de oluğu kişilerin gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 1400'e kadar yükselmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ