Geçtiğimiz Cuma akşamı başta başkent Kahire olmak üzere birçok Mısır kentinde binlerce kişi 2013'te darbeyle iktidarı devralan Abdülfettah Es Sisi yönetimine karşı sokağa çıktı.
Uzun yıllar sonra ilk kez sokak eylemlerinin yaşandığı ülkede, Cuma gecesi gözaltına alınan yüzlerce kişiden biri de Türk vatandaşı 26 yaşındaki üniversite öğrencisi B. T. idi...
18-30 yaş arasında gençlere yurtdışında staj ve sosyal sorumluluk projelerinde görev almak gibi imkanlar sunan AIESEC isimli öğrenci programı vasıtasıyla Mısır'a giden T.'nin, gösterilerin yaşandığı gece Tahrir Meydanı'na yakın bir konumda bulunan otelinden yemek yemek için çıktığı öğrenildi.
Osmangazi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan B. T.'den gözaltına alındığı Cuma gecesinin ardından bir daha haber alınamadı.
BABA: OĞLUMUN DURUMUNDAN ENDİŞE EDİYORUM
Habertürk'ün ulaştığı B.T.'nin babası, oğlunun staj için Kahire'ye gittiğini ve normal şartlarda bu hafta sonuna dönüş biletinin bulunduğunu belirtti. Oğlunun politik bir eğilimi olmadığını ve Türk vatandaşı olduğu için kurban seçildiğini söyleyen baba, Kahire Büyükelçiliği'nin Mısırlı yetkililerle temasa geçtiğini belirtti.
B.T.'nin babası, "Konsolosluk bana oğlumun Ulusal Güvenlik Kurumu tarafından gözaltına alındığını söyledi. Durumundan endişe ediyorum" ifadelerini kullandı.
Baba T., ayrıca oğluyla görüşebilmek için yürüttüğü çabaların da sonuçsuz kaldığını belirtti.
Konuyla ilgili ulaştığımız Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'nden yetkililer olayla ilgili bilgi veremeyeceklerini söyledi.
Öte yandan Habertürk'e konuşan AIESEC Türkiye Direktörü Alihan Polat, hem Türkiye hem Mısır şubelerinin konuyla ilgilendiklerini ve Kahire'deki konsolosluk çalışanlarıyla temas halinde olduklarını belirtti.
MISIR'DAKİ GÖSTERİLER
2013'te seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik askeri darbeyle iktidara gelen Abdülfettah Es Sisi, görevi geldikten sonra ülkeyi demir yumrukla yönetmeye başlamıştı.
Baskı politikalarının yıllar içerisinde tırmandığı Mısır'da geçtiğimiz hafta sürgünde yaşayan Muhammed Ali isimli bir iş insanı sosyal medyada paylaştığı videolarla Sisi'ye yolsuzluk suçlamasında bulunmuş ve Mısır halkını sokağa çıkmaya çağırmıştı.
Muhammed Ali'nin çağrısıyla ülkede yıllar sonra ilk kez sokak eylemleri yapılırken, Mısır'ı yakından takip eden bir çok uzman isim ülkede 'korku duvarının yıkıldığına' dair yorumlarda bulunmuştu.
Birçok Mısır kentinde düzenlenen sokak gösterilerinde Cuma günü 300'den fazla kişi gözaltına alınmış, sonrasında ülke çapında yürütülen operasyonlarda aralarında muhalefetin önde gelen isimlerinin de oluğu kişilerin gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 1400'e kadar yükselmişti.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.